Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontynuacja Budowy - domu w stanie surowym zamkniętym

Recommended Posts

Witam

Jestem osobą która niebawem zakupi dom w stanie surowym opary o projekt TOLA (E654) powierzchnia użytkowa 108m2 ; dom obecnie jest w stanie surowym zamkniętym dodatkowo wykonana jest instalacja elektryczna i wodnokanalizacyjna - w związku z tym iż nie miałem nigdy styczności z budowa domu zwracam sie do Państwa z prośbą o porady jak zabrać się do dokończenia budowy.

1. na jakim etapie budowy wykonać przyłącz elektryczny (i jaki to może być koszt)

2. wykonać tez muszę szambo (jest zaznaczone na projekcie) - czy jest możliwość zamiast szamba wybudowanie przydomowej oczyszczalni ścieków i dodatkowo w innym miejscu niż zaznaczono na projekcie.

3. do wykonania jest również instalacja centralnego ogrzewania (nie zakładam ogrzewania podłogowego) - czy wykonać ją przed czy po tynkach wewnętrznych - proszę o informację jaki wybrać kocioł(na ekogroszek , lub miał ) do ogrzewania tego domu. czy ogrzewać garaż i wkońcu jakiej ceny spodziewać się za wykonanie instalacji.

4. Proszę jeszcze o informację czy uda mi się taki domek wykoćzyć do legalnego zamieszkania za 100tys,

5. czy na POS i eolary do ogrzewania wody są dostępne jeszcze jakieś dofinansowania

W miarę możliwości proszę o informację na jakie rzeczy jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem domu w stanie surowym