Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym przykryć wełnę położoną nad sufitem poddasza?

Recommended Posts

Na użytkowym poddaszu, przykrytym dachem dwuspadowym, mam część poziomego sufitu (to się bodaj nazywa do jętek). Ociepliłem skośną część dachu i sufit wełną mineralną. Powstała w ten sposób w strefie szczytowej niewielka przestrzeń (centralka telewizyjna, instelacje, rury wentylacyjne). Chodzić można po takim drewnianym trapie nad wełną. Mam obawy, że za kilka lat będzie tam składowisko kurzu i roztoczy. Z odkurzaczem nic się na odkrytej wełnie nie zwojuje. Przykrycie zwykłą folią może spowodować zawilgocenie wełny. Deski odpadają bo wełna jest grubsza niż ruszt konstrukcyjny, a do tego nie jest on przewidziany do przeniesienia takiego obciążenia. Ktoś po latach łażąc po stryszku mółby spaść z sufitem na poddasze Co radzicie?

Mam podobnie zaprojektowany dach i planuję składane schody ponad sufit nad użytkowym poddaszem, choćby na takie rzeczy o których piszesz. Powinno być tak:

- na jętki kładzie się deski 2,5cm

- ocieplenie (wełna) na grubość jętek (u mnie jętki 17cm) więc wełny będzie 15cm.

- listwy grubości 5cm i między listwami wełna 5cm.

- folia paroizolacyjna

Płyta GK

Nie wiem jak położyłeś wełnę, ale po położeniu desek na jętkach nie ma możliwości wpadnięcia do środka. Jętki wytrzymają na pewno. Z resztą musi być tak czy tak wejście do tego pomieszczenia, aby umożliwić dostęp do komina (kominów) przez wyłaz dachowy.

Pozdrawiam