Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwieranie drzwi zewn?trznych

Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?  

251 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na zewnątrz, żeby nie zajmować miejsca w i tak dość małym wiatrołapie. Gdyby otwierały się do środka to albo zasłaniałyby mi centralkę alarmu, albo wnękę z mikro-szatnią. A otwierane na zewnątrz w niczym nie przeszkadzają. Wyrwania przez wiatr się nie obawiam, bo tam gdzie drzwi są nic nie wieje (taki mały winkielek).

Naturalniejsze wydaje się do środka, ale na zewnątrz też może być. Tylko jak śnieg napada i ci go nawieje to może to utrudnić otwieranie. Podobnie z deszczem, otwierając na zewnątrz bardziej wystawiasz je na warunki atmosferyczne, a lepiej aby deszcz je od wewnątrz nie zlewał, ale może masz odpowiednie zabezpieczenie. Nastepna sprawa to, jak masz zajęte ręce np. zakupami to łatwiej drzwi popchać niż pociągnąć. Ale drugiej strony jak masz mało miejsca to trzeba na zewnątrz, a przez drzwi otwierane na zewnątrz trudniej się złodziejowi włamać.

Mieczu a czy ty nie masz już drzwi zamontowanych? Daaaawno temu czytałem jak pisałeś o jakiś baaaardzo drogich drzwiach.

Nie wiem - u mnie w domu rodziców miałem otwierane na zewnątrz - więc dokładnie tak zrobiłem nawet się specjalnie nie zastanawiając. Rzeczywiście może być jakiś problem ze śniegiem - ale liczę na daszek. Właściwie to chyba jedyna rzeczywista wada jaką widzę. Bo z tym otwieraniem z zajętymi rękoma - w naszym kraju to jak się przyjeżdża z zakupami to zwykle się najpierw drzwi kluczem otwiera - bo są zamknięte. Niestety to nie np. Norwegia :( A wiec ten problem z otwieraniem z zajętymi pakunkami rękoma jest pozorny.

Natomiast dużą zaletą jest fakt że nie zajmują miejsca w wiatrołapie. Ja tam mam wejście do kibelka a po drugiej stronie mogłem spokojnie postawić półki na buty będące jednocześnie (te półki a nie buty) wygodnym siedziskiem. Z drzwiami do środka byłby z tym problem.

Pozdrawiam

Na zewnatrz.

1. Jak juz pisano wczesniej nie zajmuja miejsca w domu.

2. Sniegu sie nie boje. 20 lat mieszkamam w domu z takimi drzwiami i w zyciu mi sniegiem nie zasypalo, tak, zeby utrudnic otwarcie. Daszek nad drzwiami mial jedynie 1mkw. Nad moimi jest o wiele wiekszy (ganek). A nawet gdyby mi zasypalo te drzwi troche to wole snieg odgarnac drzwiami na zewnatrz niz wsypac sobie do domu...

3. Z zakupami wchodze przez garaz.

4. Deszcz mi ich tez nie zalewa, tym bardziej, ze podczas deszczu nie zostawia sie drzwi otwartych na osciez calymi godzinami.

Dlaczego tu nie można skasować swojej wiadomości?

gdyby twoja wiadomość była ostatnia mogłaby zostać skasowana ale jak ktoś już po tobie napisał to deska :wink:

dzięki za odpowiedzi ale mnie to jakoś nie przekonuje, jakoś dziwnie, może kwestia przyzwyczajenia

Na zewnątrz. Żeby nie zabierać miejsca w domu. Drzwi będą osłonięte ponieważ wejście jest wcięte (o ok. 1 m + wystający balkonik) w stosunku do piętra. Jeszcze jedno - jak otwierają się na zewnątrz to przy silnych podmuchach wiatru doszczelniają się automatycznie, przy otwieranych do środka jest odwrotnie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...