Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwieranie drzwi zewn?trznych

Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?  

251 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?

Recommended Posts

oooo :o o tym nie pomyslałam , zawsze spotykalam sie z otwieranymi do srodka,

Ja z kolei mam dokładnie przeciwne skojarzenia. Zawsze myślałem, że drzwi wejściowe otwierają się na zewnątrz, a tylko w blokach (ciasnota) występuje odstępstwo od reguły i otwierają się do środka.

Poza tym drzwi otwierane na zewnątrz według mnie sprawiają wrażenie większej gościnności. Na myśl przychodzi mi scena : szlachciac - sarmata otwierający (na zewnątrz oczywiście) dwuskrzydłowe drzwi i wychodzący z otwartymi ramionami na ganek na przywitanie gości. :D

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zamontowałem 2 dni temu drzwi KOBIÓR na zewnątrz i jestem bardzo zadowolony. Nie doczytałem do końca tego tematu no i mam mały problem. Przy montowaniu fachowiec pokazał mi jak wyciąga kliny w zawiasach w ciągu kilku sekund i potem można wyciągnąć cichutko drzwi. Mam zamiar zamontować teraz bolce antywyważeniowe i zwracam się do wszystkich zadbajcie o to przy zamawianiu drzwi.

A może ktoś montował je po założeniu drzwi - moze jakieś rady dla mnie i dla innych ???

Pozdrowienia dla tych którzy o tym nie pomyśleli :)

Ja zamontowałem 2 dni temu drzwi KOBIÓR na zewnątrz i jestem bardzo zadowolony. Nie doczytałem do końca tego tematu no i mam mały problem. Przy montowaniu fachowiec pokazał mi jak wyciąga kliny w zawiasach w ciągu kilku sekund i potem można wyciągnąć cichutko drzwi. Mam zamiar zamontować teraz bolce antywyważeniowe i zwracam się do wszystkich zadbajcie o to przy zamawianiu drzwi.

A może ktoś montował je po założeniu drzwi - moze jakieś rady dla mnie i dla innych ???

Pozdrowienia dla tych którzy o tym nie pomyśleli :)

Czy kliny o których mówisz to takie śrubki przykręcane na klucz ampolowy?

• 7 months później...

Chciałabym na zewnątrz. Dlaczego:

- wygoda,

- oszczędność miejsca w wiatrołapie,

- jeśli wieje wiatr dociska drzwi do futryny, dzięki temu zimą zimne powietrze nie nawiewa do wewnątrz.

Dlaczego takich drzwi nie będę miała?

Ponieważ moi rodacy często lubią nieproszeni zaglądać do cudzych domów i wynosić dorobek czyjegoś życia :( Drzwi otwierane na zewnątrz łatwiej wyważyć, a ja nie chcę tego ułatwiać potencjalnemu złodziejowi.

Chciałabym na zewnątrz.

Dlaczego takich drzwi nie będę miała?

Ponieważ moi rodacy często lubią nieproszeni zaglądać do cudzych domów i wynosić dorobek czyjegoś życia :( Drzwi otwierane na zewnątrz łatwiej wyważyć, a ja nie chcę tego ułatwiać potencjalnemu złodziejowi.

To akurat mnie nie przekonuje. Żaden argument.

Amator Twojej własnosci bedzie forsował Twoje drzwi dopóki będą to drzwi w bloku na nastym pietrze, bo to jedyne dla niego rozwiazanie.

W domu z parterem i przy drzwiach antywłamaniowych nawet nie splunie na nie, tylko wejdzie oknem (dla fachowaca 15 - 60 sekund), przez drzwi salonowe, albo dachem ,albo piwnicą a napewno tędy gdzie sie przy swej wrodzonej niechęci do pracy - najmniej napracuje.

Natomiast drzwi wejsciowe otwiera sie na zewnątrz, jeśli:

- mało miejsca w wiatrołapie

- nad wejściem jest zadaszenie przed deszczem i śniegiem

a do środka, dla bezpieczeństwa. jeśli są to drzwi w bloku na wysokim piętrze i przy wąskim korytarzu gdzie mozna zablokować mieszkanie byle kawałkiem deski czy rurki, oraz w domu, jesli::

- duży wiatrołap

- jezeli wierzymy w głupoty typu FengShui - że do srodka bo jak na zewnatrz to wypuszczamy dobra energię (ja myślę że jeżeli już coś wypuszczamy - to głównie zimą ciepłe powietrze).

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...