Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwieranie drzwi zewn?trznych

Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?  

251 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak macie otwieranie drzwi zewn-do środka czy na zewnątrz?

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałabym na zewnątrz. Dlaczego:

- wygoda,

- oszczędność miejsca w wiatrołapie,

- jeśli wieje wiatr dociska drzwi do futryny, dzięki temu zimą zimne powietrze nie nawiewa do wewnątrz.

Dlaczego takich drzwi nie będę miała?

Ponieważ moi rodacy często lubią nieproszeni zaglądać do cudzych domów i wynosić dorobek czyjegoś życia :( Drzwi otwierane na zewnątrz łatwiej wyważyć, a ja nie chcę tego ułatwiać potencjalnemu złodziejowi.

Czy uważasz, że złodziej będzie się pchał przez drzwi jak okna stoją szerokim otworem dla nieproszonych gości?

• 1 month później...
Drzwi powinny być otwierane do środka. Dopiero jak nie ma miejsca, to na zewnątrz.

A przepisy o ewakuacji mnie wkurzają. Wystarczy, że coś "spadnie" i zastawi drzwi, baj baj, ewakuacjo. Te przepisy wymyslił urzędas, na pewno dostał mnóstwo pieniędzy za ten pomysł.

:o Widać, że nie wiesz o czym piszesz.

Myślisz, drogi/a Patosie, że nie wiem o czym piszę?

Niestety, ja wiem, a Ty?

Na szczęście, jak zauważyli Mohag i robert - w domkach jednorodzinnych te przepisy nie obowiązują. I na szczęście wyprowadzam się z bloku, w którym te przepisy obowiązują

Rozumiem. Jak coś spadnie, drzwi się zablokują, to Patos ma masę :) Nie potrzebuje kasku ;)

Widzę, że nie wiesz z jakiego powodu drzwi ewakuacyjne muszą otwierać się na zewnątrz :o :-?

A jadąc motorem po wertepach "Mohag i robert" razem z Tobą założycie kask na głowę ? przecież tam nie ma obowiązku jazdy w kasku!

OK. Jeśli już musimy na poważnie...

Drzwi na zewnątrz otwierają się, bowiem tłum (zwany niekiedy ciżbą) nie pozwoliłby otworzyć tych drzwi do środka. Zmiażdżyliby się przy tych drzwiach sami i nie trzebaby wtedy nawet katastrofy, wystarczyłaby sama panika, aby nikt nie przeżył.

Lepiej Ci?

Zaś moim zdaniem to nie drzwi powinny otwierać się na zewnątrz, a woźny powinien je otworzyć wcześniej. Wręcz raczej powinno się opracować zawiasy, które pod naporem "puściłyby", ewentualnie "linka bezpieczeństwa", jak w autobusach przy wyjmowaniu okien. To co pisze jest technicznie możliwe. Zapewnia przede wszystkim bezpieczeństwo przy zastawieniu drzwi od zewnątrz samochodem, kawałkiem cegły itp.

Patosie - jeśli piszę, że moim zdaniem ktoś zgarnął szmal, to uważam tak w 100%. Łatwiej jest kazać otwierać drzwi na zewnątrz, niż zapewnić realne bezpieczeństwo. Zaś o "odbiornikach" przepisów świadczy li tylko bezkrytyczność, nieprawdaż?

PS.

Przepraszam wszystkich niezainteresowanych i znających ten temat, zaś pozdrawiam tych. którzy przeczytali o tym pierwszy raz :)

Drzwi otwierane do wewnątrz, - widziałam jakie miał problemy znajomy z wyjściem z domu w siarczyste mrozy (śnieg + lód) a wychodzenie przez taras nie bardzo mi się uśmiecha (mogłabym to ewentualnie robić przez garaż)

A lepiej jak wleci Ci kupa sniegu z blotem do domu gdy otworzysz drzwi?

Wtedy zanim to uprzatniesz , w domu masz juz lodowke no i niezly bajzel.

Ja mysle zeby przed drzwiami ( na calym podescie) zamotowac elektryczna podgrzewajaca siatke , ktora bedzie topila snieg .

Otwierane drzwi na zewnatrz daja mozliwosc szybkiego wyjscia , nie motania sie w przedsionku, ktory zazwyczaj i tak jest nie duzy, pozatym nie napuszczamy do domu zbyt duzo zimnego powietrza a snieg nie laduje sie do domu.