artw 26.08.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam,Jestem na etapie wykonywania elewacji.Dach mam 2-spadowy, płyty osb, papa, dachówka ceramiczna. Ocieplenie scian zewnętrznych wykonywane jest wełną Rockwool Fasrock LL. Czy ocieplenie ścian szczytowych, zarówno z zewnątrz jak i ich grzbietów, może dochodzić do plyty osb, czy powinna zostać jakaś szczelina wentylacyjna pomiędzy wełną a płytą osb?Przy ocieplaniu poddasza wiem, że taka szczelina powinna być, nie wiem tylko czy przy scianach szczytowych też jest to wymagane. Właśnie teraz wykonywany jest ten etap prac, więc będę wdzięczny za pomoc.Temat założyłem w dziale elewacje, ale niestety nikt nie odpowiedział, może to bardziej tematyka "dachowa", więc wrzucam tutaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.08.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Nie potrzebna jest tam szczelina powietrzna. Lepiej aby wełna była ciasno wsunięta pomiędzy poszycie z płyty OSB na grubości ściany szczytowej. Od wewnątrz ta wełna będzie się łączyć z ociepleniem poddasza od wewnątrz. Może to wyglądać np tak jak na załączonym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.08.2015 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Załączony obrazek pokazuje błędne wykonanie! W przypadku gdy stosujemy wełnę powinna być na ścianie paroizolacja i szczelina natomiast gdy stosujemy styropian nie musi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.09.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (...) Dach mam 2-spadowy, płyty osb, papa, dachówka ceramiczna. Ocieplenie scian zewnętrznych wykonywane jest wełną Rockwool Fasrock LL. Czy ocieplenie ścian szczytowych, zarówno z zewnątrz jak i ich grzbietów, może dochodzić do plyty osb, czy powinna zostać jakaś szczelina wentylacyjna pomiędzy wełną a płytą osb? Przy ocieplaniu poddasza wiem, że taka szczelina powinna być, nie wiem tylko czy przy scianach szczytowych też jest to wymagane. (...) W podobny sposób jak zostały ocieplone ściny od zewnątrz wełną FASROCK LL można ocieplić ścianę od góry bez stosowania paroizolacji na murze. Szczelinę wzdłuż ściany szczytowej trzeba osłonic podbitką lub specjalną listwą ażurową aby nie dostawał się deszcze i śnieg dlatego najczęściej wykonuje na styk ociepleniem do płyty OSB. Ruch powietrza w szczelinie wentylacyjnej w dachu ma na celu odprowadzenia nadmiaru pary wodnej dyfundującej z wnętrza pomieszczeń. W warstwie przyściennej wlot na długości ściany szczytowej może powodować ruch turbulentny, który prowadzi do zawirowań w przekroju wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.09.2015 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Najkorzystniej i najbezpieczniej jest doprowadzić warstwę izolacji zewnętrznej do deskowania lub OSB, natomiast zachować szczelinę wentylacyjną nad warstwą izolacji osłaniającą wierzch ściany szczytowej oczywiście z zachowaniem szczelnego połączenia obu tych izolacji czyli ciągłości izolacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts