krzysztofj5 26.08.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam.Mieszkam w domu parterowym z niezamieszkalnym strychem. Strop wykonany jest z pustaków i belek TERIVA. Zamierzam w domu zainstalować rekuperację z centralą rekuperacyjną umieszczoną na strychu. W tym celu muszę wykonać otwory o średnicy 150-200 mm w stropie TERIVA na anemostaty.Czy jest możliwe BEZPIECZNE wykonanie takich otworów w pustakach stropowych TERIVA za pomocą specjalistycznej wiertnicy ?Czy pustaki wytrzymają wiercenie ? Chodzi o to, czy mogą pęknąć i spaść do wewnątrz z częścią sufitu i wtedy powstanie wielka dziura w suficie ?W jaki sposób zlokalizować miejsca wiercenia na zalanym stropie TERIVA, aby uniknąć przewiercenia belki stropowej, co jest niedopuszczalne? Czy ktoś z Was miał doświadczenia w tym temacie ? Wiele osób instaluje przecież rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 26.08.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 wiercić jak mówisz tylko nie w belce a jak odpada to się zapianuje:) u mnie tak było, tynk wszystko skryje a jak robić będziesz podwieszany sufit to się tym bardziej nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj5 26.08.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Tylko, że tynk i gładź gipsowa już na suficie. Interesuje mnie zatem kwestia, czy pustak TERIVA pęknie przy wierceniu i odpadnie razem z tynkiem i powstanie duża dziura, czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 27.08.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 dziura powstać może ale robisz jak napisałem wcześniej, pianka i szpachla w Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 27.08.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zajrzyj do mnie, ostatnio to przerabiałem.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218274-AC-Lea-zr%C3%B3b-to-sam-)/page5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj5 28.08.2015 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Tak, czyli jednak bezpieczniejsze będzie wiercenie otwornicą, a też myślałem o nawiercaniu wiertłem po obwodzie i później młotek, ale rzeczywiście źle się to może skończyć (dziękuję za odpowiedź). Kwestia tylko identyfikacji zbrojonych belek stropowych, ale tu myślę, że pomoże mi wykrywacz metali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.08.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Kwestia tylko identyfikacji zbrojonych belek stropowych, ale tu myślę, że pomoże mi wykrywacz metali. Opukaj strop od dołu. Pustak będzie wydawał głuchy dźwięk, belka będzie w zasadzie pochłaniać odgłosy. W ten sposób namierzysz w miarę dokładnie rozstaw belek. Potem długim wiertłem robisz od dołu otwór prowadzący, aby zaznaczyć miejsce na stropie od góry. No i gotowe W Terivie wierci się spokojnie bez udaru - ryzyko wykruszenia pustaka minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.08.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Wiele osób instaluje przecież rekuperację. Ja wykonałem swoje otwory jeszcze przed tynkami - stąd moje doświadczenie jest - niewielkie jednak.....od dołu tak jak już ktoś wspomniał wiertłem środek, następnie otwornicą wyciąłem otwór równy od strony mieszkalnej, od strychu przez beton otworki i dłuto .Po wykonaniu tulei anemostatu pianka montażowa i uszczelnienie izolacja od góry. później tynk i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj5 31.08.2015 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Firma, która będzie mi instalowała rekuperację do wiercenia wykorzysta otwornicę z systemem odpylania z wcześniejszą identyfikacją belek zbrojonych. Wiercenie od góry (od niemieszkalnego strychu) ze wstępnym pilotażowym otworem. Mam nadzieję, że będzie dobrze - tak powiedzieli, bo wiercili już w stropie TERIVA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts