Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop TERIVA - wiercenie pod rekuperację

Recommended Posts

Witam.

Mieszkam w domu parterowym z niezamieszkalnym strychem. Strop wykonany jest z pustaków i belek TERIVA. Zamierzam w domu zainstalować rekuperację z centralą rekuperacyjną umieszczoną na strychu. W tym celu muszę wykonać otwory o średnicy 150-200 mm w stropie TERIVA na anemostaty.

Czy jest możliwe BEZPIECZNE wykonanie takich otworów w pustakach stropowych TERIVA za pomocą specjalistycznej wiertnicy ?

Czy pustaki wytrzymają wiercenie ? Chodzi o to, czy mogą pęknąć i spaść do wewnątrz z częścią sufitu i wtedy powstanie wielka dziura w suficie ?

W jaki sposób zlokalizować miejsca wiercenia na zalanym stropie TERIVA, aby uniknąć przewiercenia belki stropowej, co jest niedopuszczalne?

Czy ktoś z Was miał doświadczenia w tym temacie ? Wiele osób instaluje przecież rekuperację.

Tak, czyli jednak bezpieczniejsze będzie wiercenie otwornicą, a też myślałem o nawiercaniu wiertłem po obwodzie i później młotek, ale rzeczywiście źle się to może skończyć (dziękuję za odpowiedź). Kwestia tylko identyfikacji zbrojonych belek stropowych, ale tu myślę, że pomoże mi wykrywacz metali.

Kwestia tylko identyfikacji zbrojonych belek stropowych, ale tu myślę, że pomoże mi wykrywacz metali.

Opukaj strop od dołu. Pustak będzie wydawał głuchy dźwięk, belka będzie w zasadzie pochłaniać odgłosy. W ten sposób namierzysz w miarę dokładnie rozstaw belek.

Potem długim wiertłem robisz od dołu otwór prowadzący, aby zaznaczyć miejsce na stropie od góry. No i gotowe ;-) W Terivie wierci się spokojnie bez udaru - ryzyko wykruszenia pustaka minimalne.

Wiele osób instaluje przecież rekuperację.

Ja wykonałem swoje otwory jeszcze przed tynkami - stąd moje doświadczenie jest - niewielkie jednak.....od dołu tak jak już ktoś wspomniał wiertłem środek, następnie otwornicą wyciąłem otwór równy od strony mieszkalnej, od strychu przez beton otworki i dłuto .Po wykonaniu tulei anemostatu pianka montażowa i uszczelnienie izolacja od góry. później tynk i gotowe :)

IMG_6087.jpg

Zdjęcie015.jpg

Zdjęcie016.jpg

Firma, która będzie mi instalowała rekuperację do wiercenia wykorzysta otwornicę z systemem odpylania z wcześniejszą identyfikacją belek zbrojonych. Wiercenie od góry (od niemieszkalnego strychu) ze wstępnym pilotażowym otworem. Mam nadzieję, że będzie dobrze - tak powiedzieli, bo wiercili już w stropie TERIVA.