mj2007 26.08.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 witam!wiem, że temat wałkowany był sto razy, ale wolę załozyć nowy temat niż odgrzewać tematy sprzed kilku lat.własnie sporządzam wniosek o przyłącze elektryczne i nie wiem jaką moc wybrać.mam do wyboru następujące opcje:- 7 kW, 16A - ok. 500 zł;- 11 kW, 20 A - ok. 800 zł;- 14 kW, 25 A - ok. 1.000 zł.zasilany będzie dom jednorodzinny o powierzchni ok. 140 mkw. brak gazu, więc gotowanie na prąd. grzanie CWU prawdopodobnie tez, ale to jeszcze nic pewnego. poza tym lodówka, laptop, parę żarówek (led) i telewizor. standardowe wyposażenie, żadnej produkcji nie będę tam uskuteczniał.tak więc jest szansa, że 7 kW by wystarczyło, tylko martwi mnie ten bezpiecznik 16A, czy nie będzie go za często wywalało. z drugiej strony praktycznie w każdym momencie mogę zwiększyć moc - dopłacam tylko za dodatkowe kW - niecałe 60 zł netto za kW.którą z opcji powinienem wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 26.08.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 do tego zmywarka, czajnik bezprzewodowy, mikrofalówka, pralka. Największy palnik w kuchence indukcyjnej może pociągnąć nawet 4kW, 3kW czajnik to już 7kW. Kolejne kW na pralkę czy zmywarkę, którą włączasz na 2-3 godziny - i co, nie ugotujesz wtedy zupy, czy herbaty? A jak akurat twój nastolatek będzie szedł na randkę i wyleje całą wodę, to jak powstrzymasz bojler przed wywaleniem bezpiecznika w skrzynce na płocie:-) Przy CWU na prąd i gotowaniu na prąd, szczególnie przy kuchni indukcyjnej to bym się nawet nie zastanawiał, tylko brał 14kW. Szczególnie, że masz bezpiecznik 25kW, i przy różnych pracach domowych (np, spawanie) może się przydać, bo niektóre urządzenia mają wysoki prąd rozruchowy. 11kW to moim zdaniem bardzo niezbędne minimum w twoim przypadku. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 26.08.2015 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 dzięki za szybką i konkretną odpowiedx.skoro 11 kW to niezbędne minimum to kolejne 200 zł na 14 kW i 25 A to chyba żadna różnica.tylko czy większa moc nie będzie wiązała się z większymi kosztami miesięcznymi? czy opłaty przesyłowe stałe są takie same dla wszystkich mocy? czy kilowat ma tą samą cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.08.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 dzięki za szybką i konkretną odpowiedx. skoro 11 kW to niezbędne minimum to kolejne 200 zł na 14 kW i 25 A to chyba żadna różnica. tylko czy większa moc nie będzie wiązała się z większymi kosztami miesięcznymi? czy opłaty przesyłowe stałe są takie same dla wszystkich mocy? czy kilowat ma tą samą cenę? Przez półtora roku budowy poszło 650 kwh prądu budowlanego. Bierz na budowlany minimum ile tylko można, a na dom trzeba już się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.08.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Bierz 14kW. To jest minimum na taki dom. Przy docelowej taryfie czyli G11(lub odmian) cena prądu jest identyczna niezależnie od mocy przyłączeniowej.Jeśli najpierw będzie to "taryfa budowlana" - pojecie nieistniejące w żadnym akcie prawnym i regulaminie)- czyli C11 jak dla firm, to wtedy za każdy kW mocy przyłączeniowej będziesz płacił dodatkowo(jesteś osobą prywatną a płacisz jak firma). Średnio przy 14kW w taryfie C11 to koszt ok. 90zł/m-c jeśli zużyjesz 0kW. Ja w chwili obecnej zużywam ok 40kW/m-c to rachunek jest ok. 120zł/m-c , oczywiście w złodziejskiej taryfie C11. Przy opcji - 7 kW, 16A - czasami może nie wystarczyć, zwłaszcza jak tynkarze wejdą ze swoim agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 01.09.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Koledzy forumowi dobrze radzą My też planujemy kuchnię indukcyjną, dom o podobnej powierzchni ok. 140 m kw i wzięliśmy 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 01.09.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Ja też bym brał 14kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 01.09.2015 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 utwierdzacie mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłem 14 kW zamówione... zwłaszcza, że cena kilowata atrakcyjna, więc nie ma co kombinować - lepiej mieć mały zapas niż ma się okazać, że jest za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts