pakaj2d2 26.08.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam Z takim pytaniem odnośnie malowania ścian. Buduję dom i obecnie jestem na etapie wykończenia ścian wewnętrznych. Na ściany został położony tynk cementowo-wapienna na który później wykonano gładź szpachlową i obecnie sam gruntuję ściany i sufit aby zmniejszyć ich chłonność za pomocą Atlas Unigrunt (rozwodniony w stosunku 1:1). Moje pytanie brzy przy po zagruntowaniu mogę malować ściany już docelowym kolorem czy też przed tym należałoby dać jeszcze farbę podkładową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 26.08.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Dobrym rozwiązaniem jest pomalowanie farby podkładowej w kolorze docelowym. Nie trzeba wtedy od razu kupować też farby nawierzchniowej, tylko zobaczyć jak dany kolor się prezentuje a następnie podjąć decyzje czy trzeba go przyciemnić czy rozjaśnić. Potem zostaje tylko jedno malowanie farbą nawierzchniową. Na tynki CW fajnie sprawdza się Haftgrund ponieważ pozwala zakryć jednolitą strukturą niedoskonałości tynku. W ten sposób ściana pomalowana jest podkładem i farbą w 2 przemalowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogiel 01.09.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Unigrunt Atlasa na gładź nie jest najlepszym pomysłem. Co prawda producent na opakowaniu podaje, że się nadaje (rozcieńczony) ale jednak niektóre gładzie go ni tolerują. Jeśli gładzie zostały wykonane profesjonalnie - czyli z warstwą finiszową, to jest dość duże prawdopodobieństwo że grunt rozpuści gładź i pozostawi rowki, kratery czy jak tam to zwał na gładzi. Dotyczy to dobrych gładzi na bazie akrylu, nie gipsu.Ogólnie Atlas Unigrunt to bardzo dobry jakościowo produkt, ale niekoniecznie do takich zastosowań. Lepiej taką gładź odpylić i malować farbą podkładową (np. Śnieżki) lub nawet jakąś tanią białą farbą. Niech ta ściana się "napije", a na pewno zmniejszy to też jej chłonność, dzięki czemu zużyjemy mniej farby docelowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Formaniuk 02.09.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Potwierdzam unigrunt atlas to nie najlepszy pomysł, u mnie się nie sprawdził na gładzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 22.09.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Szanowni Państwo,do gruntowania ścian pokrytych gładzią szpachlową polecam zastosowanie ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny Przy użyciu tego wyrobu nie ma już potrzeby stosowania farby podkładowej. Innym rozwiązaniem jest pokrycie ścian emulsją podkładową do wnętrz: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-gruntPozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Ty jednak wstydu nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts