Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie nowych ścian wewnętrznych

Recommended Posts

Witam

Z takim pytaniem odnośnie malowania ścian. Buduję dom i obecnie jestem na etapie wykończenia ścian wewnętrznych. Na ściany został położony tynk cementowo-wapienna na który później wykonano gładź szpachlową i obecnie sam gruntuję ściany i sufit aby zmniejszyć ich chłonność za pomocą Atlas Unigrunt (rozwodniony w stosunku 1:1).

Moje pytanie brzy przy po zagruntowaniu mogę malować ściany już docelowym kolorem czy też przed tym należałoby dać jeszcze farbę podkładową

Dobrym rozwiązaniem jest pomalowanie farby podkładowej w kolorze docelowym. Nie trzeba wtedy od razu kupować też farby nawierzchniowej, tylko zobaczyć jak dany kolor się prezentuje a następnie podjąć decyzje czy trzeba go przyciemnić czy rozjaśnić. Potem zostaje tylko jedno malowanie farbą nawierzchniową. Na tynki CW fajnie sprawdza się Haftgrund ponieważ pozwala zakryć jednolitą strukturą niedoskonałości tynku. W ten sposób ściana pomalowana jest podkładem i farbą w 2 przemalowaniach.

Unigrunt Atlasa na gładź nie jest najlepszym pomysłem. Co prawda producent na opakowaniu podaje, że się nadaje (rozcieńczony) ale jednak niektóre gładzie go ni tolerują. Jeśli gładzie zostały wykonane profesjonalnie - czyli z warstwą finiszową, to jest dość duże prawdopodobieństwo że grunt rozpuści gładź i pozostawi rowki, kratery czy jak tam to zwał na gładzi. Dotyczy to dobrych gładzi na bazie akrylu, nie gipsu.

Ogólnie Atlas Unigrunt to bardzo dobry jakościowo produkt, ale niekoniecznie do takich zastosowań. Lepiej taką gładź odpylić i malować farbą podkładową (np. Śnieżki) lub nawet jakąś tanią białą farbą. Niech ta ściana się "napije", a na pewno zmniejszy to też jej chłonność, dzięki czemu zużyjemy mniej farby docelowej.

• 3 weeks później...

Szanowni Państwo,

do gruntowania ścian pokrytych gładzią szpachlową polecam zastosowanie ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny Przy użyciu tego wyrobu nie ma już potrzeby stosowania farby podkładowej. Innym rozwiązaniem jest pokrycie ścian emulsją podkładową do wnętrz: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-grunt

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka