darkob 26.08.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witajcie, w przyszłym tygodniu planuje zacząć układać plytki drewnopodobne 600x175x9 50m2 na ogrzewanie podłogowe ale mam wątpliwości.Czy klej Ceresit cm16 bedzie wystarczający?Jeżeli podłogi są równe to układać na klej rozprowadzony pacą z ząbkami 10x10 tak by pod płytką było 5mm czy pacą z zaokrąglonymi wcięciami R-15mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.08.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witajcie, w przyszłym tygodniu planuje zacząć układać plytki drewnopodobne 600x175x9 50m2 na ogrzewanie podłogowe ale mam wątpliwości.Czy klej Ceresit cm16 bedzie wystarczający?Jeżeli podłogi są równe to układać na klej rozprowadzony pacą z ząbkami 10x10 tak by pod płytką było 5mm czy pacą z zaokrąglonymi wcięciami R-15mm? Nie tak ostro! Sprawdź najpierw dokładnie wilgotnośc jastrychu, następnie zacznij go wygrzewać. W ten sposób unikniesz przykrych niespodzianek związanych z remontem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 27.08.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Nie przesadzacie z tym wygrzewaniem....?Wylewka robiona ponad 2 lata temu ,upały ,susza i jeszcze wygrzewać...?Bede układał płytki na klej elastyczny a nie parkiet.Z kim bym nie rozmawiał na temat wygrzewania to każdy robi duże oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.08.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Nie przesadzacie z tym wygrzewaniem....?Wylewka robiona ponad 2 lata temu ,upały ,susza i jeszcze wygrzewać...?Bede układał płytki na klej elastyczny a nie parkiet.Z kim bym nie rozmawiał na temat wygrzewania to każdy robi duże oczy. Przy dużym formacie płytek i nie tylko, wygrzewanie wylewek jest równie ważne jak przy parkiecie. Zrobisz "duże oczy" jak Ci po paru latach płytki popękają. Elastyczny klej kompensuje niewielkie ruchy płytek względem podkładu (różnice właściwości i temperatur), natomiast nie zapobiegnie odkształceniom płaszczyzny z powodu różnej wilgotności w przekroju jastrychu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.08.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Nie przesadzacie z tym wygrzewaniem....?Wylewka robiona ponad 2 lata temu ,upały ,susza i jeszcze wygrzewać...?Bede układał płytki na klej elastyczny a nie parkiet. Z kim bym nie rozmawiał na temat wygrzewania to każdy robi duże oczy. Ci sami robią duże oczy gdy stoją nad swoim często popękanym i odspojonym dziełem. Wilgoć to największy wróg budowli i ci co robią wielkie oczy. Poza tym dlaczego oceniasz nasze uwagi w sytuacji, gdy o nie pytasz, a do tego nie podajesz wszystkich podstawowych danych. Skąd mam wiedzieć, że to ma dwa lata, to po pierwsze, a po drugie skąd mam wiedzieć czy był jastrych wygrzewany, w jaki sposób i kiedy. Jaka jest jego wilgotność dzisiaj? Zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts