Lasu... 26.08.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Ave,Jestem przed ociepleniem dachu i myślałem nad połączeniem tych dwóch technologi w niestandardowy sposób.Między krokwie dałbym styro (najlepiej w powłoką nie wchłaniającą wodę) w wersji 15cm grubości krokiew / 5cm wełny / 50cm styro / 5cm wełny / krokiew+następna warstwa już tylko z wełny 10~15cm do rozważenia jest smarowanie styro klejem żeby był mniej atrakcyjny dla myszy oraz sposoby mocowania płyt (stelaż/druty) Widzi ktoś jakieś poważne przeciwwskazania ? Dodam, że nie bardzo pasi mi klejenie styro na piankę z powodów: - nie mam deskowania więc dach nie jest niewiadomo jak sztywny - deski nie lubią pianki - pianka nie jest jakoś wybitnie trwała (wystarczy tu sobie uzmysłowić, że stosuje się specjalną taśmę osłaniającą piankę właśnie po to aby z czasem nie traciła swoich właściwości) Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Lasu... +więcej info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.08.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 krokiew / 5cm wełny / 50cm styro / 5cm wełny / krokiew +następna warstwa już tylko z wełny 10~15cm Zdradz czemu taka kanapka miała by w załozeniu słuzyc? Bo ja widze pare kłopotów. Po pierwsze primo drozej bo sama sie ta kanapka nie ułozy. Po drugie primo wiecej łączen roznych warstw, a granica warstw roznych materiałow nigdy nie bedzie idealna. Chesz czy nie połączenie wełna-krokiew nie jest w 100% szczelne . A tu sobie zafundujesz jeszcze dwie granice warstw welna-stropian. IMHO bedzie gorzej a nie lepiej bedzie. Ty to widzisz jako: krokiew-welna-styropian-welna-krokiew Ja to widze jako: krokiew - POTENCJALNIE KIEPSKIE ŁĄCZENIE WARSTW-welna-POTENCJALNIE KIEPSKIE ŁĄCZENIE WARSTW-stropian........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasu... 27.08.2015 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zdradz czemu taka kanapka miała by w załozeniu słuzyc? Bo ja widze pare kłopotów. Po pierwsze primo drozej bo sama sie ta kanapka nie ułozy. Po drugie primo wiecej łączen roznych warstw, a granica warstw roznych materiałow nigdy nie bedzie idealna. Chesz czy nie połączenie wełna-krokiew nie jest w 100% szczelne . A tu sobie zafundujesz jeszcze dwie granice warstw welna-stropian. IMHO bedzie gorzej a nie lepiej bedzie. Ty to widzisz jako: krokiew-welna-styropian-welna-krokiew Ja to widze jako: krokiew - POTENCJALNIE KIEPSKIE ŁĄCZENIE WARSTW-welna-POTENCJALNIE KIEPSKIE ŁĄCZENIE WARSTW-stropian........ Po prosu rozważam styropian na ocieplenie dachu , jednocześnie nie bardzo podoba mi się pomysł użycia pianki. Co do łączenia to raczej nie byłbym tak sceptyczny / wydaje mi się, że więcej ciepła przejdzie przez stelaż do G/K, A styropian nie nasiąknie / A nuż udało by się zrobić izolacje która po części likwidowała by wady styro i wełny w jakimś stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.08.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Po prosu rozważam styropian na ocieplenie dachu , jednocześnie nie bardzo podoba mi się pomysł użycia pianki. Co do łączenia to raczej nie byłbym tak sceptyczny / wydaje mi się, że więcej ciepła przejdzie przez stelaż do G/K, A styropian nie nasiąknie / A nuż udało by się zrobić izolacje która po części likwidowała by wady styro i wełny w jakimś stopniu. A to czemu nie chcesz pianki? A okna to czym uszczelnisz? pianka nie lubi UV. Jak UV-nie dostanie to nie rozsypie sie w pył w 5 lat. Ja mam drewniane trepy na schodach betonowych przyklejone wylacznie na pianke (zadnych srob). Na kilka duzych pacniec pianki. Od 5 lat sie trzyma. Nic nie drgneło nawet. Fakt, ze 2-skladnikowa kleilem - wiaze chemicznie. Styropian tak samo nie lubi UV. Wiec jak pianka ma zniknac to i styropian zniknie. Zrob sobie ze starego transformatora i druta oporowego maszynke do ciecia styropianu na goraco. Dotniesz w ten sposob styro bardzo precyzyjnie. dotniesz 0.5cm wiecej styro wejdzie na wcisk miedzy krokwie i od strony krokwi nie trzeba bedzie piankowac, Tylko odrobina pianki miedzy kolejnymi plytami ewentualnie. Jak połozysz na to welne pod krokwiami to bedzie miód malina. Tylko bym w takim ukladzie dawał welne, i od razu karton gips bez paroizolacji. Dodatkowo, ze wzgledu na styro miedzy krokwiami wiezba powinna byc sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.08.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Również zastanawiam się nad takim rozwiązaniem - wełna + styropian. Na razie styropian grafit pomiędzy krokwie + nieco później wełna pod krokwie.Pytanie - czy styropian ułożony ciasno między krokwiami nie spowoduje przyspieszonej degradacji drewna - kłopoty w usuwaniu wilgoci, których raczej nie ma w przypadku wełny ? Może wariant odwrotny - wełna pomiędzy krokwie i styropian pod krokwiami to lepsze rozwiązanie ? Dodatkowa zaleta - można styropian wykończyć podobnie jak elewację - siatka, klej, gładź i farba, bez zabawy z płytami G-K lub boazerią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.08.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Wełna i póxniej styro to możesz mieć sytuacje ze punkt rosy będziesz miał w wełnie, a wilgoć nie wyjdzie przez styro - tak mi się wydaje...Ja raczej będę robił odwrotnie GK, styro i wełna miedzy krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.08.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 No właśnie, tak jak planujesz wydaje się być zdrowsze dla więźby, no i styropian, zwłaszcza grafit to też jakaś dodatkowa zapora przeciwko wilgoci wydostającej się do wełny z wnętrza budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 03.09.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 co do rozpadania się pianki czy styro to faktycznie nie lubią one najbardziej promieniowania UV. W domu w którym mieszkam na strychu mam pouszczelniane kilka miejsc pianką. Po 15 latach może 1-2mm jest jakby utlenione - po przetarciu palcem się kruszy. Ale pod tą cienką warstwą pianka jest dalej twarda jak po kilku dniach od nałożenia styropian zachowuje się niemalże identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.09.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Mam pytanie o aspekty prawne ocieplania międzykrokwiowego i ogólnie podpołaciowego styropianem.Mam w projekcie wełnę 15cm między krokwiami, czy w przypadku zastosowania styropianu wymagana jakaś zmiana w projekcie technicznym ? Czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania do stosowania styropianu do takiej izolacji, pytam bo mój kierbud. ma obiekcje, że chcę styropian zastosować zamiast niepalnej wełny...ale w końcu czym się różni styropian od piany PUR pod względem zapalności, a coraz częściej się piany stosuje. Jeżeli ktoś potrafi od strony prawa budowlanego to wyjaśnić to proszę o argumentację za lub przeciw styro pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts