paulinahoof 26.08.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Witajcie, chcemy postawić sobie dom jednorodzinny - parterowy bez poddasza użytkowego. Zapisy w planie zagospodarowania przestrzennego wzbudzają jednak spore wątpliwości: 1. ilość kondygnacji : maksymalnie dwie plus poddasze użytkowe ( tutaj rozmawiałam z kilkoma kierownikami budowy, którzy mieli odmienne zdania: jeden twierdził, że jeśli chcę dom parterowy to muszę mieć też poddasze użytkowe, inny że punkt ten określa tylko ilość kondygnacji maksymalnych i nie ma osobnego punktu wskazującego że poddasze bez względu na wybrany projekt zawsze musi być użytkowe). 2. przeznaczenie terenu: tereny zabudowy usługowej i zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej bez ustalania proporcji. (tutaj Urząd Gminy twierdzi, że spokojnie można postawić jedynie dom jednorodzinny gdyż proporcja może być 100 : 0 , a kierownicy budowy twierdzą że do czasu odbioru muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą.) W piątek udam się bezpośrednio do nadzoru budowlanego chyba.... Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez paulinahoof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ad1)Plan ustala tylko maksymalną wysokość zabudowy.Ad2)Możesz na swojej nieruchomości prowadzić również działalność gospodarczą, np w wybudowanym już domu otwierasz sobie coś. Kierownicy budowy wprowadzają Panią w błąd. Czas tym Panom podziękować...póki jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulinahoof 26.08.2015 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Ad 2) Tylko że dla oszczędności czasu i pieniędzy chcielibyśmy nie otwierać wcale żadnego interesu - pracujemy oboje zawodowo. Jeden z kierowników budowy zaproponował otworzyć jakąś działalność, a po odbiorze domu ją zamknąć, zgłaszając do Starostwa zmianę przeznaczenia danego lokalu w domu (np. pokoju). Mówił, że taka usługa musi być ujęta w projekcie od samego początku. Tylko, że my chcielibyśmy całkowicie to ominąć Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez paulinahoof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.08.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Dziewczyno ja tez mam u siebie teren mieszkaniowy z mozliwością otwarcia usług. Plan zagospodarowania mówi co można wybudować i ewntualnie otworzyć ale nie mówi, że musisz to robić.U mnie jak zobaczyli garaż w bryle budynku, to od razu lawina pytań czy jakies usługi będą. Oczywiście nie z ewentualnej sympatii, że otworzę jakiś biznes a z sympatii do podatków. Siedze właśnie nad listem poleconym z UM w sprawie uzupełnienia braków do zgłoszenia budowy altany.Zrobiłem rysunki i szkice i opisy i jeszcze mało. Altana w kształcie trójkąta zbudowana z dwóch połaci dachowych (tylko). Pytaja się z czego będą ściany ? Których przecież nie ma. Altana wysoka na 5m i wysokości nie kwestionują więc świadomie wiedzą że dach stromy, więc po co pytanie o sciany? Pytaja też gdzie będą odprowadzane wody opadowe? Czy mam napisać, że w altanie będzie mieszkał smok wawelski i będzie potrzebowal bardzo dużo wody? Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.08.2015 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 To są mozliwości nie wymogi.Zmień kierowników budowy.Wystarczy jeden ale dobry bo Ci dwaj bredzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 27.08.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Kierownicy bredzą i niepotrzebnie wychodzą poza swoje kompetencje, bo nie jest ich rolą rozstrzyganie co można wybudować. Niemniej mogą być dobrymi kierownikami budowy. Dostaną do ręki pozwolenie na budowę albo potwierdzenie braku zastrzeżeń do zgłoszenia budowy razem z projektem i będą na tej podstawie prowadzić budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulinahoof 27.08.2015 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Obyście mieli rację - decydujące będzie to co mi powie Nadzór Budowlany. Starostwo twierdzi, że być może jest tak jak mowi urzędnik w gminie (czyli tak jak Wy), ale wszystko zależy od interpretacji i humoru urzędnika w nadzorze. Tomek B. - życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.08.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Obyście mieli rację - decydujące będzie to co mi powie Nadzór Budowlany. Starostwo twierdzi, że być może jest tak jak mowi urzędnik w gminie (czyli tak jak Wy), ale wszystko zależy od interpretacji i humoru urzędnika w nadzorze. Tomek B. - życzę powodzenia. Również życzę powodzenia, aczkolwiek wątpie aby w tym momencie cokolwiek powie starostwo było wiążące. Składaj pismo i niech się ustosunkuja, będziesz miał w razie czego jakąś podkładkę. U mnie niby wszsyscy twierdzili że mogę się budować, a starostwo wydało sprzeciw bo niezgodne z planem a to dopiero po złożeniu wszystkich papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.08.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Tu nie jest potrzebna interpretacja, tylko literalne zastosowanie obowiązującego prawa (miejscowego). Ad.1. MPZP albo Studium musiały być ustanowione dość dawno - przed nowelizacją Rozporządzenia w sprawie WT...., która poddasze przeznaczone na pobyt ludzi, zalicza do kondygnacji (widać, że niektórzy z Twoich konsultantów, też nie mają o tym fakcie pojęcia).Czyli u Ciebie max. 3 kondygnacje - czyli parterówka to mniej niż określony max, czyli zgodnie z zapisami MPZP. Ad.2. Sformułowanie (zapewne nie przypadkowe) "bez ustalania proporcji" jest niesamowicie jasne w przekazie, zabudowa usługowa, bądź mieszkaniowa, bądź mieszkaniowo-usługowa, bądź usługowo-mieszkaniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulinahoof 27.08.2015 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Tu nie jest potrzebna interpretacja, tylko literalne zastosowanie obowiązującego prawa (miejscowego). Ad.1. MPZP albo Studium musiały być ustanowione dość dawno - przed nowelizacją Rozporządzenia w sprawie WT...., która poddasze przeznaczone na pobyt ludzi, zalicza do kondygnacji (widać, że niektórzy z Twoich konsultantów, też nie mają o tym fakcie pojęcia). Czyli u Ciebie max. 3 kondygnacje - czyli parterówka to mniej niż określony max, czyli zgodnie z zapisami MPZP. Ad.2. Sformułowanie (zapewne nie przypadkowe) "bez ustalania proporcji" jest niesamowicie jasne w przekazie, zabudowa usługowa, bądź mieszkaniowa, bądź mieszkaniowo-usługowa, bądź usługowo-mieszkaniowa. Zaskoczę Was - nowy plan zagospodarowania przestrzennego wszedł w życie teraz w sierpniu 2015r... Bardzo dziękuję za te słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts