Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy wybrać piec z podajnikiem ?

AdamDyn17

Recommended Posts

Witam, proszę o rady jakiej mocy piec( z podajnikiem) dobrać do domku 100m2 powierzchni grzewczej a poniżej opis:

Domek drewniany stare budownictwo,

-sciany ocieplone styropianem o grubości 15 cm

-podłogi ocieplone wełną mineralną o grubości 15 cm

-okna wymienione na nowe rok temu

Czy 12 kW będzie wystarczający? czy też za duży bądź za mały.. tyle się tego naczytałem że sam już nie wiem.

Witam, proszę o rady jakiej mocy piec( z podajnikiem) dobrać do domku 100m2 powierzchni grzewczej a poniżej opis:

Czy 12 kW będzie wystarczający? czy też za duży bądź za mały.. tyle się tego naczytałem że sam już nie wiem.

Bedzie wystarczający, moze az za nadto (10 kW tez by był)

A jakiej firmy ? Defro ? Berski ? Galmet? czy może coś innego ? Interesuje mnie piec z podajnikiem, no i palenisko dodatkowe w razie jakieś awari itp

Palenisko awaryjne to mit. Ani to awaryjne, ani palenisko. Lepiej kupić zasilacz awaryjny do pieca i pomp,lub w ostateczności agregat. Piec to już Twój wybór. Poczytaj forum, pewne sprawdzone konstrukcje się przewijają, a i koniecznie dobry sterownik.

A jakiej firmy ? Defro ? Berski ? Galmet? czy może coś innego ? Interesuje mnie piec z podajnikiem, no i palenisko dodatkowe w razie jakieś awari itp

12 kW spokojnie wystarczy

Tak jak kedlaw0 napisał na wypadek awarii prądu najlepszy agregat spalinowy - pociągnie kocioł, oświetlenie i inne sprzęty w domu.

No jak już to porządny UPS bo z tymi agregatami Grześ to bym uważał, te po taniości to mogą zasilać ale betoniarkę na budowie, z elektroniką im nie po drodze a co do tych rusztów awaryjnych to każdemu to mówię co kolega Kedlaw0 napisał, to tylko tak wszystko ładnie wygląda ale w opisach na stronach producentów kotłów.

Piszą dokładnie to co chce przeczytać potencjalny nabywca jego wyrobu, tyle że to tylko pół prawdy, z drugą częścią tej prawdy zderzamy się wtedy gdy zaczynamy swoją przygodę z tym rusztem :)

No jak już to porządny UPS bo z tymi agregatami Grześ to bym uważał, te po taniości to mogą zasilać ale betoniarkę na budowie, z elektroniką im nie po drodze a co do tych rusztów awaryjnych to każdemu to mówię co kolega Kedlaw0 napisał, to tylko tak wszystko ładnie wygląda ale w opisach na stronach producentów kotłów.

Ja mam Wiesiu taki prosty po budowie i dał radę do sterownika, TV czy komputera, najtańszy nie był, ale też nie najdroższy - w tej kwestii najlepiej popytać, poczytać i dowiedzieć się zanim się kupi a wtedy nie będzie problemu.

Jeżeli chodzi o zasilanie awaryjne to nie ma kłopotu

Zasilacz awaryjny do pomp CO 840W Sinus Orvaldi ten powinien sobie radzić.

Ale pomijając temat zasilania awaryjnego, poszukałem poczytałem i zainteresowałem się tymi modelami pieców:

Berski Eko max 3 tylko że najmniejszy model jaki znalazłem to 15 kw, więc raczej za bogato.

defro komfort eko duo 12 kw

Merkury 9 Zębiec

Ogniwo Eko Plus 10 kw

Skam-P Plus 12 kw

Jestem laikiem, potrafię wyliczyć ile kw trzeba do mojego domu, ale na temat pieca z podajnikiem i co z czym jeść nie mam pojęcia.

Do tej pory użytkowałem piec zasypowy ale ma już 20 lat, najwyższy czas go wymienić aby nie było niespodzianki w zimie.

Jakieś sugestie? podpowiedzi? lub zjebki mile widziane :D

Ma ogrzewać dom i wode w bojlerze(200l) ale w okresie letnim mam od tego panele słoneczne.

Edytowane przez AdamDyn17

Ale pomijając temat zasilania awaryjnego, poszukałem poczytałem i zainteresowałem się tymi modelami pieców:

Berski Eko max 3 tylko że najmniejszy model jaki znalazłem to 15 kw, więc raczej za bogato.

defro komfort eko duo 12 kw

Merkury 9 Zębiec

Ogniwo Eko Plus 10 kw

Skam-P Plus 12 kw.

Wg mnie RBR lub Skam 12 kW

• 2 weeks później...

Witam serdecznie

Na podstawie przedstawionych informacji trudno jednoznacznie określić moc kotła odpowiednią do ogrzania Pańskiego domu. Dobór mocy grzewczej kotła zależy od wielu złożonych czynników. Firma „MODEROWANO” na swoim profilu na Facebooku zamieszcza poradnik „Jak prawidłowo dobrać i użytkować kocioł c.o. na paliwa stałe”. Dodatkowo na swojej stronie internetowej posiada „Konfigurator” obsługiwany przez doradców technicznych, którzy udzielą Panu fachowej porady i po przeanalizowaniu wszystkich czynników dobiorą kocioł do indywidualnych potrzeb. Na chwilę obecną wydaje się, iż moc kotła nie powinna przekroczyć 10kW.

W przypadku jakichkolwiek pytań czy trudności, służę dalszą pomocą w tym wątku.

MODEROWANO

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

Czy firmowi doradcy wstydzą się dobrać kocioł publicznie na forum, że próbują łowić klientów wpisami reklamowymi bez płatnego profilu ?

"Konfigurator" jest tak prymitywny, że wystarcza mu połowa informacji, które forumowicz tu podał co źle świadczy o jakości dobierania mocy kotła.

Czy firmowi doradcy wstydzą się dobrać kocioł publicznie na forum, że próbują łowić klientów wpisami reklamowymi bez płatnego profilu ?

"Konfigurator" jest tak prymitywny, że wystarcza mu połowa informacji, które forumowicz tu podał co źle świadczy o jakości dobierania mocy kotła.

SUSPENSER - dziękujemy za opinię, do każdej podchodzimy z należytą uwagą. Jesteśmy wdzięczni za wszelkie konstruktywne wskazówki - szczególnie gdy przedmiotem dyskusji jest podejście do obsługi klienta.

Nasz konfigurator stanowi narzędzie analogiczne do kalkulatorów zdolności kredytowej instytucji finansowych czy wyszukiwarki usług świadczonych przez profesjonalnych oferentów: jego zadaniem jest przeprowadzenie wstępnej diagnozy i zebranie istotnych informacji, które osoba dokonująca zakupu sama musi poznać przed wybraniem kotła c.o. Nie zastępuje kontaktu i rozmowy ze specjalistą, lecz je uzupełnia.

Czy mógłby być bardziej rozbudowany? Oczywiście. Czy powinien? To już sprawa dyskusyjna. Konfigurator sam w sobie nie jest celem, lecz drogą do celu. Klient wprowadza dane, które służą przeprowadzeniu badań i postawieniu diagnozy: jakiego urządzenia może potrzebować. Na podstawie tych wyników, wywiadu i wyjaśnienia wszelkich wątpliwości podczas rozmowy z ekspertem - uściślane są wszystkie parametry, które wymagają uwagi. Dopiero wtedy dokonywany jest precyzyjny wybór określonego typu urządzenia.

Nie przekonujemy Cię do naszego rozwiązania. Każdy wybiera to, co lubi, ceni i w czym gustuje. Wiemy natomiast, że klienci, którzy nie są związani z branżą, poszukują rozwiązań zaspokajających ich zapotrzebowanie na wiedzę w możliwie najkrótszym czasie. To nie zmieniło się od 40 lat, odkąd kotły naszej marki trafiły do domów mieszkańców całego kraju i Europy. Bazując na tej wiedzy, z roku na rok weryfikowanej, udostępniamy możliwie przyjazne narzędzia oraz zachęcamy do dalszego kontaktu z naszymi ekspertami...

I to by było na tyle, gdy idzie o konfigurator :)

Pozdrawiamy!

PS1 Co do "wstydu"... Wstydzilibyśmy się udzielać nieprecyzyjnych porad.

PS2 Co do "łowienia"... Pasjonatów wędkarstwa także jest wielu w

naszym gronie. Ale o rybach rozmawiamy na innych forach :)