gasdma 27.08.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Drodzy forumowicze, chciałbym zapytać Was o poradę ponieważ mam duży problem z różnym spojrzeniem na umowę o wykonanie prac budowlanych.Tytułem wstępu - firma budowlana buduje mój dom do stanu surowego otwartego w ramach umowy o generalne wykonawstwo (umówiliśmy się na kwotę i materiały zapewnia firma we własnym zakresie). Zakres prac podzielony jest na kilka etapów, ostatnie to:- wieniec betonowy zgodnie z projektem;- wykonanie pokrycia dachu.Pomiędzy tymi punktami nastąpił montaż konstrukcji dachu - więźby prefabrykowanej - przez inną firmę, która się w tym specjalizuje. I teraz mój problem. Szef firmy stwierdził, że ostatni punkt nie obejmuje folii i "łacenia" więźby. Fakt, nie jest to nigdzie w umowie napisane ale nie ma tam wypisanych wszystkich elementów i szczegółów, i fakt ten nie był nigdy powodem podobnej dyskusji. Od początku zakładałem, że łaty i folia to elementy pokrycia a teraz słyszę, że to mam za to płacić ekstra.. Czy macie jakieś pomysły jakich argumentów użyć w rozmowie z szefem firmy? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.08.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Drodzy forumowicze, chciałbym zapytać Was o poradę ponieważ mam duży problem z różnym spojrzeniem na umowę o wykonanie prac budowlanych. Tytułem wstępu - firma budowlana buduje mój dom do stanu surowego otwartego w ramach umowy o generalne wykonawstwo (umówiliśmy się na kwotę i materiały zapewnia firma we własnym zakresie). Zakres prac podzielony jest na kilka etapów, ostatnie to: - wieniec betonowy zgodnie z projektem; - wykonanie pokrycia dachu. Pomiędzy tymi punktami nastąpił montaż konstrukcji dachu - więźby prefabrykowanej - przez inną firmę, która się w tym specjalizuje. I teraz mój problem. Szef firmy stwierdził, że ostatni punkt nie obejmuje folii i "łacenia" więźby. Fakt, nie jest to nigdzie w umowie napisane ale nie ma tam wypisanych wszystkich elementów i szczegółów, i fakt ten nie był nigdy powodem podobnej dyskusji. Od początku zakładałem, że łaty i folia to elementy pokrycia a teraz słyszę, że to mam za to płacić ekstra.. Czy macie jakieś pomysły jakich argumentów użyć w rozmowie z szefem firmy? Pozdrawiam! na chlopski rozum to dobrze rozumujesz, u mnie calosc wykonywala jedna firma to nie mialem takich niescislosci, ale folia to tzw pokrycie wstepne czyli łapie sie jako czesc pokrycia. rozumiem to w taki sposob jakby byla umowa na ocieplenie styropianem i dodatkowo chcieli by liczyc za mazanie klejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bls 27.08.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Twój wykonawca chce Cię niestety naciągnąć na dodatkową kasę.Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją , żeby to inna firma zakładała łaty, a inna dachówkę.Konstrukcja dachu to jeden temat , a pokrycie drugi.Jeśli do pokrycia dachu nie należy ołacenie i folia to do czego? do konstrukcji?Jakby ułożyła to inna firma to przewiduję, że wtedy miałby pretensje, że łaty mają zły rozstaw albo że są krzywe i chciałby extra kasę za poprawienie. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 28.08.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Macie w umowie podział na etapy, do wieńców i dalej z możliwością rezygnacji z dalszych prac w razie konieczności ? Wstaw może skany tej umowy tylko dane osobowe zatuszuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts