Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jakiś czas temu otrzymałem komin ceramiczny lecz podejrzane było to iż gdy rok temu skladalismy identyczny to szczelina między rura a wełna była minimalna max 3mm. Obecny wkład ma aż 1- 1.5cm luzu z każdej strony co daje 3cm na wkładzie są jakieś normy? (Rury 180 a wata napisane ze do rur 200...) po kontakcie ze sprzedającym słychać załamanie w głosie wiec czuje ze chyba zaszłaopomyłka a niechętnie chcą to teraz rozwiązać niżej przedstawiam zdjęcie tego. Potrzebuje wiedzieć czy nic nie stoi na przeszkodzie ze będzie taka próżnia czy jak to się mówi w waszym fachowym języku.

1440752660297.jpg

https://forum.murator.pl/topic/203571-luz-mi%C4%99dzy-we%C5%82na-stabilizacja-a-wk%C5%82adem-ceramicznym-pilne/

Eh... chodzi o to ze ile by się nie wycięto to zmniejsza siętylko wwarta a szczelina pozostaje ta sama a zarazem występuje wtedy brak waty poprzez wycięcie. .. chodzi mi o to aby ktoś kto buduje takie kominy lub się zna mógł powiedzieć czy to nie przeszkadza taki odstęp między wata a ceramika. .. bo pamiętam ze w poprzednim kominie było bardzo elegancko tzn nie występowała owa szczelina

musisz wymienić, pustak ma ten sam wymiar (otwór) dla rury fi180 i fi 200, dlatego jest różna grubość wełny dla różnych rozmiarów. Rura w pustak z wełną powinna wchodzić na delikatny wcisk. Nie może być żadnego luzu, inaczej klejenie rury, albo sama rura popęka bo będzie latała na boki..

Jak na wstępie, idź do sprzedawcy i niech Ci wymieni na prawidłową.

musisz wymienić, pustak ma ten sam wymiar (otwór) dla rury fi180 i fi 200, dlatego jest różna grubość wełny dla różnych rozmiarów. Rura w pustak z wełną powinna wchodzić na delikatny wcisk. Nie może być żadnego luzu, inaczej klejenie rury, albo sama rura popęka bo będzie latała na boki..

Jak na wstępie, idź do sprzedawcy i niech Ci wymieni na prawidłową.

Czyli dobrze wyczułem ze sprzedawca chce mnie zbyc....i ponosić kosztów za źle wysłana paczke....