Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach wykręca murłatę

Tobiasz85

Recommended Posts

DSC_0245.jpgDSC_0246.jpg

Rama miała zostać wykonana zgodnie z założeniami z powyższych rysunków. Nie jest to ten dach ale projektant kazał zastosować powyższe rozwiązania. Zmiany jakie zostały wykonane to przespawane mocowanie do wieńca profili, tak aby je przybliżyć do deskowania. W ścianie kolankowej, rzeczywiście jest za mało słupów i mocowań murłaty ale to nie z powodu mojej oszczędność, a lenistwa murarzy co zauważyłem dopiero jak dach zaczął wykręcać murłatę. Konstruktor, który projektował dach powiedział, że wieniec jest grubszy niż w projekcie i to powinno po część zrekompensować ich brak. Kazał również wykonać łapy z blachy, które docisną murłatę do wieńca. Ze względu na obawy co do dachu zadzwoniłem do osoby, która projektowała i nadzorowała budowę domu rodziców, który jest z zewnątrz jest identyczny natomiast ma inne rozwiązania konstrukcyjne. To on właśnie dał mi rysunki konstrukcji stalowej z innego domu i kazał je zastosować tutaj. W między czasie był również kierownik budowy, który stwierdził, że nie ma problemu i murłata się już bardziej nie wykręci i kazał pozostawić wszystko jak jest. Wezwałem również firmę, która wykonywała dach ponieważ nie wykonała go zgodnie z projektem. Firma przyjechała ze swoim konstruktorem, który również podobnie jak pierwszy konstruktor kazał tylko wykonać dodatkowe mocowania murłaty.

Co do oszczędności na dachu to proszę mi wierzyć lub nie nie oszczędzałem na dachu, który kosztuję mnie już po dodaniu ramy pewnie ponad 200 tysięcy. Niestety budowa idzie mi na każdy etapie pod górkę. Zaczynając od murarzy,dekarzy, okien, a kończąc na facecie co mi obsadzał parapety ceramiczne ze spadkiem w stronę budynku tak, że leje mi się woda do domu, tłumaczącym że inaczej się nie dało. Wykonawców starałem się pilnować natomiast nie zawsze da się to wykonać nie mając wykształcenia budowlanego.

Kleszczę chce usunąć ponieważ chciałem te pomieszczenie wykorzystywać do rekreacji (stół do tenisa, rzutnik do oglądania filmów) i imprez ze znajomymi, a prześwit do samej kalenicy powiększył by jeszcze pomieszczenie. Początkowo miałem zamiar usunąć co drugą parę kleszczy, natomiast teraz chciałem pozostawić tylko dwie belki, które muszą być.

Co do śrub mocujących wygiętą w kształcie litery L blachę do wieńca. Od góry nie dało się ponieważ, jest tam około 6-8 cm wieńca przed murłatą, a więc nie było za bardzo gdzie wkręcić tych śrub. Blacha jak widać na zdjęciach leży na wieńcu.

Zadzwonię jutro jeszcze raz do konstruktora budynku i poproszę go aby przyjechał i wykonał dodatkowe obliczenia dla dachu. Konstrukcja nadal podparta jest na słupach, a więc nadal istnieje możliwość wprowadzenia jakiś zmian.

W ścianie kolankowej piszesz , jest za mało rdzeni i mocowań murłaty z powodu lenistwa murarzy. A jestes pewny że Twój wieniec "leniwi " murarze zazbroili we właściwy sposób? Wprowadzając stemplowanie zredukowałeś siły podłużne w krokwiach i tym samym bardzo znacznie siły poziome na wieńcu. Wprowadzając ukośne zastrzały stalowe do ramy z IPE 180 chcesz ten stan utrwalić po wyjęciu stempli. Tak będzie dopóki sztywność ramy i zastrzałów będzie odpowiednia . I DOPUTY MASZ KLESZCZE. Po wycięciu kleszczy i wspawaniu 2 stalowych spinek sytuacja z murłatą będzie OK. Ale na ściane kolankowa mogą ( nie muszą ) działac siły poziome większe niż przed ta całą akcją ze spawaniem. !!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszystko zależy od sztywności w poziomie tej ramy z dwuteownika.

Tobiasz to co piszesz czytam ze zdumieniem. Jak to możliwe, że murarze nie wykonali ściany kolankowej zgodnie z projektem a kierownik budowy to odebrał??? Jego zasranym obowiązkiem jest pilnować zgodności wykonania z projektem. Teraz chroni własną d.... i twierdzi, że jest OK. Niech Ci to wpisze w dziennik budowy. Szukasz pomocy u innych konstruktorów, którzy ingerując w projekt przenoszą rozwiązania z innych realizacji?! Jak masz umowę z firmą wykonawczą i fakturę to możesz skutecznie dochodzić wykonania zgodnie z projektem. Wszystko na koszt firmy i kierownika budowy. Właśnie skończyłem taką realizację w Sosnowcu gdzie kierownik budowy odebrał źle wykonaną więźbę, wieńce i nadproża. Po dokonanej ekspertyzie biegłego rozebraliśmy cały dach odzyskując 95% dachówki. Rozebrane zostały częściowo ściany szczytowe. Po wykonanych poprawkach postawiona została nowa więźba i wróciło pokrycie. Koszt tej operacji został pokryty z ubezpieczenia kierownika budowy. U Ciebie może być tak samo. Pozdrawiam.

• 7 months później...

Po pytaniu pana Tobiasza (autora watku) o moje cegly LODE (na priv) pozwolilam sobie wrzucic jego maila w wujka google i wychodzi mi na to ze to jakis rzeczoznawca... Pzdr

ps jego pytanie o zdjecia moich cegiel na jego etapie budowy jest zupelnie bezzasadne stad moje zainetresowanie jego postami i osoba

Po pytaniu pana Tobiasza (autora watku) o moje cegly LODE (na priv) pozwolilam sobie wrzucic jego maila w wujka google i wychodzi mi na to ze to jakis rzeczoznawca... Pzdr

ps jego pytanie o zdjecia moich cegiel na jego etapie budowy jest zupelnie bezzasadne stad moje zainetresowanie jego postami i osoba

Znalazłem takie coś

Andrzej Wilhelmi - Dekarz z zamiłowania - Agencja Budowlana WITAND. ... Kontakt: 603375564 e-mail: [email protected] http://www.witand.pl*...

i

Prowadzę firmę o profilu ciesielsko-dekarskim http://www.witand.pl nowy adres e-mail: [email protected].

To chyba nie jest rzeczoznawca lub źle znalazłem?

chociaż:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?60047-DACH-W-DOBRYCH-RĘKACH&p=1208184&viewfull=1#post1208184

http://www.witand.pl

Kompleksowe wykonanie dachów.

Krycie dachów.

Remonty dachów.

Demontaż pokryć azbestowych (eternit).

Adaptacja poddaszy.

Porady.

Ekspertyzy.

Opinie.

Edytowane przez d7d

Bardzo dziękuję za reklamę i oczywiście zapraszam do odwiedzenia mojego wątku w ogłoszeniach drobnych. Nie bardzo rozumiem tylko co ma ona wspólnego z wpisem "questa"? Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi