Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zbudować Automatyczne uruchamianie CO ?

TAGBA

Recommended Posts

Doradźcie w jaki sposób najprościej rozwiązać automatyczne załączenie się przepływu wody z bufora na instalację CO jeśli temperatura zewnętrzna spadnie poniżej np. 16 stopni?

Chodzi mi o to, że jeśli np. w cień na zewnątrz jest temperatura +20 to zamykany jest dopływ ciepłej wody z bufora na instalacje CO i nie następuje wystudzanie bufora a jeśli temperatura spadanie poniżej np. 16 stopni to zawór się otwiera i następuje wprowadzenie ciepłej wody z bufora do CO. Czy to co kombinuję ma w ogóle sens?

Edytowane przez TAGBA

Czyli chodzi o coś takiego? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+obiegowa+ze+sterownikiem&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-1-0820

Tylko czy te sterowniki działają w dół czyli załączają się gdy temperatura spadnie poniżej zadanej wartości?

Czyli chodzi o coś takiego? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=pompa+obiegowa+ze+sterownikiem&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-1-0820

Tylko czy te sterowniki działają w dół czyli załączają się gdy temperatura spadnie poniżej zadanej wartości?

Nie takie. Bardziej takie:http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-sterownik-czujnik-i5531498763.html

jakby interesowal auraton 2025 z wyprowadzonym czujnikiem 2,5m to moge sprzedac po kosztach z gwarancja, jedyny minus to ze to wyprowadzenie to zwykla kostka elektryczna z tylu obudowy i na scianie trzeba zrobic male zaglebienie, czujnik zakonczony kapilara wiec przydalaby sie puszka zeby a scianie ladnie wygladało

ps ustawianie od 5 do 30 stopni

w jakim zakresie temperatur chcesz regulować?

Wydaje mi się że w zakresie 15-20 stopni

Nie takie. Bardziej takie:http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-sterownik-czujnik-i5531498763.html

Dzięki wielkie. Tylko czy jest tego typu sterownik który będzie załączał pompki w okresie letnim tak, żeby nie zastały.

Może lepiej mierzyć temp. wnętrza domu?

Mój zamiar jest taki, że temperaturami w pokojach będą zarządzać termostaty pokojowe. A taki sterownik miał by za zadanie wyłączanie pompek żeby nie mieliły wodą w instalacji CO kiedy to nie jest potrzebne czyli np. temperatura w nocy nie spadnie poniżej 16 stopni i dzięki temu oszczędzam na prądzie dla pompek i mniejsze straty cieplne bufora. Albo układ z dwoma termometrami zewnętrznym i wewnętrznym. Tak mi się przynajmniej wydaje, że może to wygenerować oszczędności.

Edytowane przez TAGBA

Dzięki wielkie. Tylko czy jest tego typu sterownik który będzie załączał pompki w okresie letnim tak, żeby nie zastały.

Mój zamiar jest taki, że temperaturami w pokojach będą zarządzać termostaty pokojowe. A taki sterownik miał by za zadanie wyłączanie pompek żeby nie mieliły wodą w instalacji CO kiedy to nie jest potrzebne czyli np. temperatura w nocy nie spadnie poniżej 16 stopni i dzięki temu oszczędzam na prądzie dla pompek i mniejsze straty cieplne bufora. Albo układ z dwoma termometrami zewnętrznym i wewnętrznym. Tak mi się przynajmniej wydaje, że może to wygenerować oszczędności.

Jeśli chodzi o pierwszą część, to "zastanie" się pomp to mit, chyba, że dopuszczasz ciągle wodę do układu. Drugą rzeczą jest oszczędność prądu. Policz, ile kWh wciągnie Ci taki sterownik, non stop włączony do sieci tylko po to, aby raz na dwa tygodnie włączyć pompy CO na minutę. Szkoda kasy. Pompa CO - obecny standard to autoadapt, czyli kilka W na "stendbaju", jeśli zamkną się wszystkie termostaty. Wtedy woda do instalacji nie płynie. Widzisz, obyłoby się nawet bez sterownika... :)

Właśnie takim sygnałem dla pompy autoadapt jest otwarcie termostatu na grzejniku. Pompy autoadapt chyba nie powinno się tak co chwilę włączać i wyłączać. Po przemyśleniu tematu uważam sterownik to w tym przypadku gadżet. Nawet, gdyby ktoś za późno się zorientował, że w domu chłodno a pompa jeszcze na lato wyłączona, to przecież to dom drewniany, ogrzeje się w mig.

Jeśli chodzi o pierwszą część, to "zastanie" się pomp to mit, chyba, że dopuszczasz ciągle wodę do układu. Drugą rzeczą jest oszczędność prądu. Policz, ile kWh wciągnie Ci taki sterownik, non stop włączony do sieci tylko po to, aby raz na dwa tygodnie włączyć pompy CO na minutę. Szkoda kasy. Pompa CO - obecny standard to autoadapt, czyli kilka W na "stendbaju", jeśli zamkną się wszystkie termostaty. Wtedy woda do instalacji nie płynie. Widzisz, obyłoby się nawet bez sterownika... :)

Planuję układ zamknięty obiegu wody. Ciekawe te pompy autoadapt tylko ta cena :(. Mimo wszystko wydaje mi się, że sterownik by się przydał ponieważ w budynku część parterowa będzie wyłącznie ogrzewana podłogówką z siłownikami podpiętymi pod termostaty pokojowe ale piętro będzie ogrzewane grzejnikami (o Tp55 stopni) połączonymi równolegle więc na nich wypadało by podpiąć sterownik wyłączający pompkę.

Którą z tych pompek z autoadapt/elektronicznych byście polecali:

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=pd&string=pompa+obiegowa+elektroniczna&bmatch=engagement-v10-promo-sm-sqm-hou-1-1-0807

a nie lepiej zeby pompa sie wlaczala wtedy gdy jakikolwiek termostat pokojowy dal sygnal do grzania?

Też to jest jakiś pomysł. To w takim wypadku czy siłowniki 230V działające na zasadzie "Normalnie zamknięty" można by było podpiąć pod pompkę?

Edytowane przez TAGBA

przecież taki układ grzewczy potrzebuje 2 pompy. Jedna - za mieszaczem podłogówki, druga do grzejników. Zysk z pompy energooszczędnej pomimo wyższych kosztów zakupu polega na znacznie mniejszych kosztach eksploatacji.

Ogólnie to przewiduję 3 pompy ale nie widzę problemu podpięcia ich pod jeden sterownik. Jednak jeśli przy zastosowaniu pomp autoadapt jesteśmy w stanie osiągnąć podobny efekt to wydaje mi się, że zabawa w sterownik mija się z celem? Wrzucam schemat instalacji do sprawdzenia http://zapodaj.net/images/c124edb387f87.png nie jestem instalatorem więc mogą być błędy :) .