Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata ok. 40m2 - czy potrzebuję zgodę?

d24

Recommended Posts

Drodzy forumowicze chciałem dobudować do domu wiatę krytą blachodachówką (10,80m x 3,80m). Z jednej strony zadaszenie miałoby być oparte na 4 belkach drewnianych (postawionych zaraz przy ścianie domu mieszkalnego i osadzonych na bloczkach typu M), natomiast z drugiej strony oparte na murłacie przymocowanej do betonowego ogrodzenia graniczącego z kolejną działką. Z tego co się dowiedziałem, to montując dystans od domu mieszkalnego nie będę musiał mieć pozwolenia na budowę, ale tu muszę dodać, że nie mam pewności. Czy ktoś z Was mi odpowie jednoznacznie czy na taką "budowlę" będę potrzebował pozwolenie na budowę?

Na wszystko co trwale związane z gruntem potrzebujesz pozwolenia

Wiatę do 50m2 możesz wybudować na zgłoszenie. Z pewnością skoncentrują sie na kierunku spływu wód opadowych z tej wiaty, czy przypadkiem nie będzie na sąsiada działkę.

Sprawdź też zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Wiatę do 50m2 możesz wybudować na zgłoszenie. Z pewnością skoncentrują sie na kierunku spływu wód opadowych z tej wiaty, czy przypadkiem nie będzie na sąsiada działkę.

To chyba coś się zmieniło, bo trzy lata temu było do 25m2.

To chyba coś się zmieniło, bo trzy lata temu było do 25m2.

Tak zmieniło się, wielkość altan także z 25m2 do 35m2. Zmieniło sie dokładnie miesiąc temu.

Wiata to nie altana precyzując.

Właśnie zrobiłem zgłoszenie na altanę to mniej więcej wiem. Można poczytać np. tutaj:

http://zbudujmydom.pl/index.php?page=prace-nie-wymagajace-pozwolenia-na-budowe

Edytowane przez Tomek B..

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... 2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki Art. 30. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–2b, 3, 3a, 9, 11, 12, 14–17, 19, 19a, 20b oraz 28

W treści Art,30 wiata do 50m2 (Art.29, ust. 1, pkt 2c) nie jest wymieniona więc nie wymaga zgłoszenia. Z Art. 29 wynika, że nie wymaga też pozwolenia.

Spływ wód opadowych jest faktycznie na stronę sąsiada jednak zamierzam od tej strony zamontować system rynnowy z odprowadzeniem wody na moją działkę. Jeszcze jedna kwestia od frontu chciałbym obudować altanę ścianką z drewnianej boazerii. Czy to jakoś zmienia postać rzeczy?

Spływ wód opadowych jest faktycznie na stronę sąsiada jednak zamierzam od tej strony zamontować system rynnowy z odprowadzeniem wody na moją działkę. Jeszcze jedna kwestia od frontu chciałbym obudować altanę ścianką z drewnianej boazerii. Czy to jakoś zmienia postać rzeczy?

Dopiero co na początku postu pisałes o wiacie, a teraz piszesz o altanie.

Zdecyduj sie bo w nowych przepisach jest jasno.

Nie wymaga zezwolenia wiata do 50m2, a Altana do 35m2.

Z tym obudowywaniej boazerią to uważaj by nikt ci potem nie zażucił, ze to altana.

Dla swietego spokoju złóż pismo do urzędu, że stawiasz wiate 50m2 i wtedy mozesz sobie ja obic boazerią, ale po takim piśmie już nikt ci nie zażuci, ze z wiaty wyszła altana po obiciu boazerią.

Defacto wg. Nowych przepisów zacytowanych przez kolege nie musisz nic zgłaszac.

Niestety Polska to specyficzny kraj( taka zielona wyspa), ze jak znajdziesz nieobeznanego z prawem człowieka to każdy urzednik znajdzie ci na niego paragraf i tyle w temacie

Hmm wiata a altana - ktoś wyjaśni jaka różnica? Co mnie jeszcze dręczy -czy fakt, że mocuję wiatę do betonowego ogrodzenia graniczącego z działką sąsiada ma jakiś wpływ na interpretację budowli przez starostwo?

Ma znaczenie.

Lepiej jest postawić osobne słupki.

Nikt sie nie doczepi,

Z tego co prawo nakazuje, ogrodzenie nie może być wyższe niż nakazuje prawo.

Jeżeli dołączysz wiate do ogrodzenia to przekroczy ono wymagany wymiar i będzie sprzeczne z plagnem zagospodarowania przestrzenNego.

Trzeba jeszcze mieć pozwolenie na piśmie sąsiada jeżeli to ogrodzenie graniczy z czyimś podwórkiem.

Bo sąsiad może na przykład być ornitologiem i twoja wiata może mu przeszkadzać w obserwowaniu wróbli.

Co innego gdy wiata stoi na oddzielnych słupach przy płocie.

Wtedy to sąsiad może cie cmoknąć w d.....

Radzę przemyśleć temat zwłaszcza gdy płot stoi w granicy z sąsiadem za obupulną zgodą

To tak jakby sąsiad podniósł sobie ogrodzenie(podwyższył) bez twojej zgody, po to byś nie zaglądał mu na podwórko.

Wtedy zgłaszasz tą sprawe do starostwa, które wystawi nakaz narychmiastowej rozbiórki do wymaganej wysokości.

Jeszcze jedna zasada.

Byś nie wstawiał okna we wiacie od strony sąsiada, bo to niedozwolone, chyba, że najbliższy budynek sąsiada na który wychodzi to okno znajduje się 20 m od parapetu okna. Inna sprawa gdy ten budynek sąsiada nie ma okien na twoją wiate to ta odległość nie ma znaczenia i można wtedy stawiać mur przy murzeb, które dzieli płot.

Chyba, że sąsiad ma budynek gospodarczy z oknem, bądz też wiate wtedy ta odległość między waszymi budynkami musi wynosić min 10 m.

Wszystko zależy. Kto pierwszy stawiał dany budynek.

Bo sąsiad również musiał zachować owe 20 lub 10 m w stosunku do ciebie, budując cokolwiek na swojej działce

A i broń panie boże by wody opadowe spływały na sąsiada.

Może oskarżyć cie o zalewanie terenu, piwnicy, co powoduje powstawanie grzyba w domu oraz inne głupoty które mu przyjdą do głowy

Gdybam i mam coraz więcej wątpliwości dlatego zapytam o kolejną kwestię... Załóżmy że złożę wniosek o wiatę opartą na ogrodzeniu betonowym z nieco wyższym szczytem niż miał być płot. Załóżmy też, że starostwo nie wyda odpowiedzi negatywnej w ciągu 30 dni. Co zatem jeśli po jakimś czasie ktoś zauważy tą kwestię? Czy istnieje możliwość nakazu przez jakąś instytucję rozbiórki?

Gdybam i mam coraz więcej wątpliwości dlatego zapytam o kolejną kwestię... Załóżmy że złożę wniosek o wiatę opartą na ogrodzeniu betonowym z nieco wyższym szczytem niż miał być płot. Załóżmy też, że starostwo nie wyda odpowiedzi negatywnej w ciągu 30 dni. Co zatem jeśli po jakimś czasie ktoś zauważy tą kwestię? Czy istnieje możliwość nakazu przez jakąś instytucję rozbiórki?

Przy zgłaszaniu robisz rysunki, szkice oraz podajesz wymiary wszystkiego,potem przy decyzji o braku sprzeciwu przesyłają wszystkie papiery (twoje rysunki z wymiarami także) do nadzoru budowlanego. Jak jakaś urzędnicza kreatura dopatrzy sie inności to naśle na Ciebie kontrolę z NB. Stwierdzą niezgodność ze zgłoszeniem i jednocześnie samowolę budowlaną.

Ale nie bój żaby, zawsze możesz wtedy powiesić tam kilka krzyży i jakąś szopkę zrobić. Na obiekty kultu religijnego nie potrzeba żadnych pozwoleń i nie trzeba nic zgłaszać.

Wierz mi, teraz ułatwione zostało prawo budowlane dla chcących budować, ale zapamietaj, że dla urzędniczych potworów oznacza to mniej pracy, więc takową będą sobie chcieli tworzyć, nie zdziw się więc, że czasem zobaczysz jakiegoś ryja ukradkiem podglądającego zza płota.

• 3 weeks później...
Wracam do tematu. Wysłałem zgłoszenie robót budowlanych i ze starostwa otrzymałem odp. aby uzupełnić zgłoszenie o mapkę sytuacyjną ze wskazaniem lokalizacji wiaty. Czy sam mogę coś takiego wykonać czy też pozostaje kontakt z geodetą?

Robisz własnoręczny szkic na dowolnej kopii mapy swojej nieruchomości. Rysujesz np. kwadrat z podaniem wielkości powierzchni i podajesz odległości od granic. Zawsze chcą podania odległości w co najmniej 2 kierunkach. Jeśli budowla będzie blisko ogrodzenia sąsiada to przygotuj się na kolejne postanowienie w sprawie udzielenia informacji o sposobie odprowadzenia wody deszczowej.

1. Wiata to nie budynek - co podkreśla ustawodawca, traktując ją osobno.

2. Wiata już nie musi być wolnostojąca.

3. Wszelkie odległości, w tym dot. p.poż. dotyczą budynku.

4. Sąsiad ma prawo do protestu zawsze,w każdym czasie i w każdym zakresie.

5. Do czasu aż wiata pozostanie wiatą (bez zabudowy ścian), nie będą w niej składowane materiały palne (dot. odległości mniejszej jak 4 m od granicy), nie będzie "przysłaniała" - protesty sąsiada będą bezskuteczne.

Ps.

Nie potrzeba żadnego zgłoszenia, rysunków, map, bez względu czy jest na stałe połaczona z gruntem, czy nie jest - w przypadku budowy wiaty o pow. do 50m2, budowanej na działce budowlanej, przeznaczonej pod zabudowę mieszkaniową.

Edytowane przez sSiwy12
Ps. dopisałem

1. Wiata to nie budynek - co podkreśla ustawodawca, traktując ją osobno.

2. Wiata już nie musi być wolnostojąca.

3. Wszelkie odległości, w tym dot. p.poż. dotyczą budynku.

4. Sąsiad ma prawo do protestu zawsze,w każdym czasie i w każdym zakresie.

5. Do czasu aż wiata pozostanie wiatą (bez zabudowy ścian), nie będą w niej składowane materiały palne (dot. odległości mniejszej jak 4 m od granicy), nie będzie "przysłaniała" - protesty sąsiada będą bezskuteczne.

Ps.

Nie potrzeba żadnego zgłoszenia, rysunków, map, bez względu czy jest na stałe połaczona z gruntem, czy nie jest - w przypadku budowy wiaty o pow. do 50m2, budowanej na działce budowlanej, przeznaczonej pod zabudowę mieszkaniową.

Skoro człowiek złożył zgłoszenie powinien natychmiast otrzymać decyzję, iż w przypadku robót budowlanych polegających na budowie wiaty do 50m2, nie wymagają one ani zgłoszenia ani pozwolenia na budowę. Tak się jednak nie stało i wysłano postanowienie o uzupełnienie braków formalnych do zgłoszenia.

Interpretacja przepisów prawa budowlanego jak widzimy jest przeróżna, można nawet powiedzieć, że ustawy są pisane w ten sposób celowo aby wprowadzać bałagan i konsternację ostatnich beneficjentów tych ustaw.

Dla świętego spokoju najlepiej zrobić zgłoszenie aby zabezpieczyć się przed późniejszą nadgorliwością urzędników.

Coprawda w odpowiedzi ze starostwa znalazła się wzmianka o budowie wiaty do 50m2, jednak dla pewności uzupełnię dokumenty. Mam pewne wątpliwości,gdyż z jednej strony wiata jest przyległa do budynku, a z drugiej strony do betonowego odrodzenia. Coprawda zdecydowałem się jak tu ktoś podpowiedział do osobnej konstrukcji (nie osadzaniu wiaty na płocie), jednak ostrożności nigdy za wiele...

• 3 months później...
u mnie w starostwie nie trzeba zgłaszać wiaty - po prostu budować ( a narysowałem już na mapie przy wniosku) a taką chciałem zgłosić razem z budynkiem rekreacji indywidualnej Także do 50 m2 można budować na działce która jest zabudowana bądź pod budynek mieszkalny wiata może mieć 3 "ścianki" wg. prawa

u mnie w starostwie nie trzeba zgłaszać wiaty - po prostu budować ( a narysowałem już na mapie przy wniosku) a taką chciałem zgłosić razem z budynkiem rekreacji indywidualnej Także do 50 m2 można budować na działce która jest zabudowana bądź pod budynek mieszkalny wiata może mieć 3 "ścianki" wg. prawa

Jakiś konkretny paragraf na te 3 ścianki? Wygląd wiaty nie jest w prawie budowlanym określony.