jablko 30.08.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Mam problem z przeciekającym dachem.Majstry położyły papę w środę a w sobotę był deszcz i okazało się że dach jest jak sitko!!tyle mojej radości z dachu - przecieka w ponad pięćdzieśięciu miejscach - kosze ciekną i deski na połaciach, mokro też w kalenicy:mad:.No szok jak dla mnie bo myśłałam że położyć papę każdy umie a co dopiero dekarze no niby doświadczeni chociaż papy dawno nie kładli jak stwierdzili..Czy ktoś może mi pomóc i wskazać co jest przyczyną tych przecieków?Papa na poliestrze lemar 3mm mocowana papiakami bez podkładek.Nie smarowana lepikiem na łączeniach. A po co to Pani?Papę ponoć kładziono od góry t.j. od kalenicy.Mają przyjść poprawić ale oni proponują zrobić to klejem dekarskim.Załamka.Tyle dziur klejem.Pozaznaczałam im te przecieki na deskach od środka.Jak dla mnie to papę chyba trzeba kłaść nową?Panie Andrzeju czy mógłby Pan łaskawie spojrzeć na to swym fachowym okiem?Bardzo cenię Pana porady i czytając formu wielokrtonie postanowiłam deskować dach i dać papę chociaż majster mówił że to niepotrzebne.Oto pytania 1. Czy pap w koszach prawiłowo przycięta?bo jest nierówna t.j. niżej położone poziomo fragmenty papy wpadające do kosza są wysunięte w stosunku do pasów papy położonej wyżej. 2. Czy prawidłowo zrobiono kalenicę t. j. gwoździe wbijane centralnie w szczycie? 3. Dlaczego ciekną połacie?czy prawidłowe są takie zakłady jak zrobili?t.j. około 10cm?czasem cieknie w miejscach gdzie gwoździe wbito miedzi deski ale nie tylko. Proszę o opinię i pomoc.Może ktoś jeszcze coś wypatrzy? Sama baba na budowie:cry:ratunku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 30.08.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 WitamNa to co jest teraz zrobione wypada położyć prawidłowo nową papę i przycisnąć kontrą jak zamierzasz robić zaraz krycie docelowe lub przygrzać papę jak krycie docelowe ma nyć odsunięte w czasie. To twoje papowanie to jakieś nieporozumienie. Kilka większych wiatrów i leci...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.08.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Cieknie papiakami. i przy kominie też poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 30.08.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Miałem na myśli że papa odleci. Piszesz że papa na włókninie. Pytanie czy sbs. Przy papie sbs te gwoździe by nie ciekły, tylko te wbite między deskiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablko 30.08.2015 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 No nie awieuro mówisz że mi to odleci?:bash ???tam chyba przyczepa gwoździ jest wbita.Serio nawalili jak nie wiem. Też myślałam o przygrzaniu nowej warstwy papy.A oni z jakimś ekstrawynalazkiem klejem jakimś będzie glucił.Ja chciałam tak ze dwa lata poczekać z dachówką.Porobić wykończeniówkę i zamieszkać...taaaak. A ten dach to załamka.Będę więc złą babą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablko 30.08.2015 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Zmarnowali materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.08.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Jeśli już to nie klej a lepik na zimno. U mnie mimo podkładek tez w kilku miejscach ciekło. Po aplikacji lepiku na zimno wszystko szczelne.Ciekło papiakami które trafiły pomiędzy deski i pod kontrłatami (brak uszczelki-taśmy miedzy papą a kontrłatą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.08.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Papiakami mocuje się papę w linii krokwi pod kontrłatami i poziome łączenia mocując tylko pierwszą warstwę gwoździem, a na to wierzchni zakład papy się zgrzewa. Kontrłaty dodatkowo się uszczelnia masą uszczelniającą i to tyle. Zabezpieczenie szczytów i okapów na czas określony do pokrycia docelowego wierzchniego nie wali się setkami gwoździ tylko mocuje np. wkrętami przez listwę drewnianą aby wiatr nie poderwał. Później można bez problemu odkręcić i wywinąć na klin i łaty. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez DACxxxAZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablko 31.08.2015 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Aiki mam pytanie a ten lepik to jak ci aplikowali?po prostu smarowali te miejsca lepikiem czy podklejali na lepiku łaty z papy?Kałdzenie papy i dawanie DACxxxAZ byłoby ideałem. Gwoździe byłyby zakryte na nich przyklejona papa i pewnie by nie ciekło Niestety ci dekarze daleko są od ideału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.08.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Do podklejania kontrłat używam weber 911 ale nie tylko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.09.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Po prostu smarowane pędzlem. Kontrłaty po obu stronach na styku z papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 04.09.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 dla mnie podstawowy błąd to zdanie:"Papę ponoć kładziono od góry t.j. od kalenicy."pape kladzie sie od dołu i przykrywa kolejnymi warstwami zgodnie ze spadem. W twoim przypadku woda scieka i wpływa miedzy zakłady (tj, miedzy kolejne warstwy papy)Gdyby papa była kladziona od dołu, to wodą miedzy zakłady nie ma prawa wpłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.09.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 dla mnie podstawowy błąd to zdanie: "Papę ponoć kładziono od góry t.j. od kalenicy." pape kladzie sie od dołu i przykrywa kolejnymi warstwami zgodnie ze spadem. W twoim przypadku woda scieka i wpływa miedzy zakłady (tj, miedzy kolejne warstwy papy) Gdyby papa była kladziona od dołu, to wodą miedzy zakłady nie ma prawa wpłynąć. Papa jest ok. Można kłaść od góry i podsuwać w spód kolejne warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablko 05.09.2015 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Tak właśnie kładli aiki od góry ale podsuwali papę pod górne warstwy także spadki są ok. Twierdzą że papa jest cienka i papiaki sie nie uszczelniają przez to. No ale gdyby posmarowali każdy zakład lepikiem to by pewnie takiego problemu nie było. Panowie byli i pokleili papiaki tym swoim cudo - klejem.Wyjmowali papiaki które powbijane były między deski i wkładali spowrotem. Nie wiem czy to zadziała.Efekty obejrzę po najbliżyszym deszczu.A to już wkrótce bo jesień za pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.09.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Wygląda wszystko OK. Błąd może polegać na tym, że za małe są zakłady powinny mieć minimum 10 cm a w koszu 15. Oczywiście papiaków nie powinno być widać ale przy papie termozgrzewalnej nie powinny przeciekać. Papiaki i połączenia należy uszczelnić lepikiem na zimno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikujazdowski 16.09.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 papiaki :(niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 18.09.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Po prostu smarowane pędzlem. Kontrłaty po obu stronach na styku z papą. Czyli zostały uszczelnione krawędzie na styku kontry z papą po zamocowaniu jej ? Smarujesz od spodu jak kromkę chleba masełkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts