tomfil 30.08.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Witam. Co to mogą być za małe czarne robaczki, które pojawiły się na anemostacie w garderobie i na suficie jest ich pełno? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.08.2015 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Susza o gorąc. Gromadzą się gdzie wilgoć i chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 03.09.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Dzięki, to by się zgadzało bo chłodniej to zniknely. Myślałem że jakieś pasożyty się zalęgły w kanałach. Rozumiem ze to normalne zjawisko i nie ma sensu niczego rozpylać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.09.2015 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Dzięki, to by się zgadzało bo chłodniej to zniknely. Myślałem że jakieś pasożyty się zalęgły w kanałach. Rozumiem ze to normalne zjawisko i nie ma sensu niczego rozpylać? Normalne to nie. W kanałach nawiewnych nie powinno być wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 04.09.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Podczas upałów kiedy powietrze z zewnątrz jest schładzane w rekuperatorze to jego wilgotnośc względna siłą rzeczy rośnie - moja teoria dotyczaca możliwości wystąpienia wilgoci w kanałach nawiewnych. O ile w tej garderobie kanał jest nawiewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.09.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Podczas upałów kiedy powietrze z zewnątrz jest schładzane w rekuperatorze to jego wilgotnośc względna siłą rzeczy rośnie - moja teoria dotyczaca możliwości wystąpienia wilgoci w kanałach nawiewnych. O ile w tej garderobie kanał jest nawiewny. Od centrali do anemostatu, temperatura powietrza latem rośnie, nawet jak jest gwc, więc wody w kanałach nawiewnych być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 04.09.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Od centrali do anemostatu, temperatura powietrza latem rośnie, nawet jak jest gwc, więc wody w kanałach nawiewnych być nie może. Ok, miałem na myśli przykładową sytuację (wartości "z czapy" - niie wiem jak to w rzeczywistości wygląda) - temepratura wewnątrz domu dajmy 25 stopni, na zewnątrz 35. Wilgotnośc powietrza na zewnątrz dajmy 50%. Powietrze to przechodzac przez wymiennik ochładza się do temperatury 27stopni. Wilgotnośc względna rośnie do ok 80% i takie powietrze wydostaje się z anemostatów. Pracujący w domu klimatyzator powoduje dopiero osuszenie tego powietrza. Czy w tym rozumowaniu jest jakiś bląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.09.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Ok, miałem na myśli przykładową sytuację (wartości "z czapy" - niie wiem jak to w rzeczywistości wygląda) - temepratura wewnątrz domu dajmy 25 stopni, na zewnątrz 35. Wilgotnośc powietrza na zewnątrz dajmy 50%. Powietrze to przechodzac przez wymiennik ochładza się do temperatury 27stopni. Wilgotnośc względna rośnie do ok 80% i takie powietrze wydostaje się z anemostatów. Pracujący w domu klimatyzator powoduje dopiero osuszenie tego powietrza. Czy w tym rozumowaniu jest jakiś bląd? Wentylacja odbiera nadmiar wody w sezonie grzewczym, latem tylko klimatyzacja. Nie ma błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 04.09.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Czyli z tego wysoka wilgotność w kanałach nawiewnych jest normalna i wystarczająca do gromadzenia się "gości". Fakt - nieprecyzyjnie się wyraziłem bo pisząc o wilgoci w kanałach miałem na myśli powietrze o dużej wilgotności, a nie wodę w stanie ciekłym co sugeruje moja wypowiedz - moj błąd. Inna sprawa że taka sytuacja jest możliwa - kontynując mój przykład - jedno pomieszczenie jest tylko klimatyzowane ale za to mocno tj 20 stopni. Powietrze z wywiewu dochodzace do reku ma 25 stopni więc na nawiew idzie również powietrze 27stopni 80%. Przechodząc przez kanały w tym pomieszczeniu może nastąpić kondensacja. Jest to jednak faktycznie nienormalne i wynika z błędu w wykonaniu instalacji i jej użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts