Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z pustaków łupanych - przepisy

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wykonać ogrodzenie z pustaków łupanych (np. Drewbet, Joniec).

Spojrzałem jednak w wydane Warunki Zabudowy oraz uchwalony, już w czasie trwania budowy, Plan Zagospodarowania Przestrzennego i w obu dokumentach jest zapis "zakaz stosowania ogrodzeń pełnych oraz wykonanych z prefabrykowanych elementów betonowych" (w Planie dodatkowo dodano "w części ogrodzenia powyżej wysokości 0,5 m").

Ustawodawcy pewnie chodziło o zakaz stosowania paneli betonowych, jednak pustak łupany też jest "prefabrykowanym elementem betonowym".

Nie wydaje mi się, żebym był skazany na klinkier, słupki tylko metalowe itp.

Jednak wydaje mi się, że jakiś nadgorliwy urzędnik mógłby się przyczepić wspomnianych pustaków łupanych.

Co o tym myślicie?

Dowiedziałem, że od czerwca tego roku nie ma konieczności zgłaszania rozpoczęcia robót budowlanych w przypadku ogrodzenia.

W Starostwie powiatowym pani twierdziła, że pustak łupany to element betonowy i wszystko zasłoni (mimo, że jej mówiłem, że będą takie tylko słupki i potem normalne przęsła metalowe).

W gminie mówili, że chyba wiedzą jak to wygląda i chodziło im żeby nie robić ogrodzenia z paneli betonowych, więc z pustakami nie powinno być problemów.

Mam nadzieję, że rzeczywiście tak będzie :)