Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - Nierozwiane watpliwosci

tnatan77

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mimo poszukiwan w internecie na roznych forach mam kilka watpliwosci i pytan dotyczacych tego tematu, ktory juz wieloktortnie byl poruszany m.in na tym forum. Bede wiec NIEZMIERNIE WDZIECZNY za kazda rzeczowa odpowiedz na ponizsze pytania.

Opis mojego przypadku:

Otoz pomiedzy moja a swoja dzialka sasiad wzniosl mur (bez zadnych przeswitow), ktorego wysokosc siega od 2.5 do 3.3 metra liczac od poziomu mojej dzialki. Dzialka moja i sasiada sa pochyle, z tad rozna wysokosc wspomnianego muru. Dla jasnosci dodam, ze nie bylo zadenej roznicy poziomow/uskoku pomiedzy moja dzialka jak i dzialka sasiada (teraz takowa prawdopodobnie bedzie bo sasiad po swojej stronie nawozi ziemie). Dodam rowniez, ze mur jest wzniesiony na dzialce sasiada (~kilkadziesiat centymetrow od granicy) a moja dzialka jest na chwile obecna nie zabudowana.

Pytania:

1. Czy jest mozliwe aby sasiad uzyskal pozwolenie na budowe ogrodzenia/muru powyzej 2.2 metra a wlasciwa instytucja (nadzor budowlany jak sadze) nie poinformowala mnie o tym fakcie ??

Pytam poniewaz wedlug mojej wiedzy powinienem zostac poinformowany o tym fakcie, z prawem na ewentualne odwolanie sie od decyzji wzniesienia muru powyzej 2.2 metra.

2. Czy moge po prostu udac sie do nadzoru budowlanego i uzyskac na miejscu "od reki" informacje czy wniosek o takie pozwolenie zostal zlozony i czy byl rozpatrzony pozytywnie?

3. Jezeli okaze sie ze sasiad dzialal niezgodnie z prawem budujac ten mur bez pozwolenia, czy obowiazuja mnie jakies terminy, ktorych nie moge przekroczyc zglaszajac taki fakt do nadzoru budowlanego i/lub wnoszac sprawe do sadu w celu eliminacji negatywnych skutkow wzniesienia takiego ogrodzenia?

4. Jezeli okaze sie ze mur powstal zgodnie z prawem (po uzyskaniu pozwolenia i bez zadnego poinformowania mnie jako strony zainteresowanej) czy sa jakies kroki prawne ktore moge podjac , np. odwoujac sie do decyzji nadzoru?

Dodam tez ze chce sprawe zalatwic w mozliwie bezkonfliktowy sposob, a ze sasiad jest specyficznym czlowiekiem obawiam sie jego reakcji na samo pytanie czy ma pozwolenie na taki mur.Wole sie wiec upewnic czy wszystko przebieglo zgodnie z prawem zanim porusze z nim ten temat i podejme jakiekolwiek kroki prawne.

Dlatego z gory dziekuje za wszelka pomoc w wyjasnieniu powyzszych kwestii.

pozdrawiam

Edytowane przez tnatan77

Nie pomogę wiele, ale biorąc po uwagę pewne cechy charakteru mojego sąsiąda byłbym szczęśliwy, gdyby takowy mur pobudował :)

To jest jakas zaleta ;) Niestety moja dzialka jest dosyc waska (ok 20m) i ~3 metrowy mur w jej dluzszej granicy robi przytlaczajace wrazenie (zona przerazona..) nie wspominajac juz o naslonecznieniu itd.

pozdrawiam