r_afaello 31.08.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Witam. Już niedługo oddadzą mi garaż i będę mógł zająć się wykończeniem. Tak wygląda (teraz już tynki zrobili) Temat 1: Dach to jedynie deska+ papa + blacha.więc będę chciał go docieplić wełną. Słyszałem że rozsądnym sposobem będzie najpierw wełna, niżej folia paro przepuszczalna i na koncu płyta (niewiem co wyjdzie lepiej ekonomicznie i użytkowo kartonowo-gipsowa czy osb) Dobrze mi podpowiedziano? Temat2: Z uwagi na wysokość (skośny dach i w najwyższym punkcie ok 4m wysokości mam) chciałbym zrobić sobie balkon/ stryszek na całej szerokości garażu ok 4,5m i moze z 2 -2,5m długości. Na zdjęciu widać że zrobiony jest wieniec. Pomyślałem że to doby punkt podparcia dla belek drewnianych. Z jednej strony położył bym na wieńcu a z drugiej musiałbym chyba użyć kątowników stalowych. Chciałbym żeby konstrukcja wytrzymała moją wagę i graty jakie będe tam trzymał załóżmy ze 200-300kg Nie wiem jak grube belki (zakładam kontrukcję drewnianą) muszę zastosować, co ile je dawać i czy robić jakieś dodatkowe mocowanie od czoła. Będę wdzięczny za podpowiedź bo zielony jestem a chciałbym zrobić te pracę we własnym zakresie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r_afaello 18.09.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Widzę że odzewu brak.Uzupełnię, że podpowiadają mi znajomi żeby użyć profili aluminiowych. Nie mam pojęcia jaki ciężar potrafią unieść i jak ze sztywnością przy tak długim odcinku.Ktoś może jednak coś podpowie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 18.09.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Na ogół belki opiera się na wieńcu. Pod belki są wykute wnęki w ścianie. Można z obu stron przymocować "buty stalowe pod belki drewniane" za pomocą kotew stalowych w wieńcu. Rozstaw belek może wynosić np. 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 19.09.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Temat 1: Dach to jedynie deska+ papa + blacha.więc będę chciał go docieplić wełną. Słyszałem że rozsądnym sposobem będzie najpierw wełna, niżej folia paro przepuszczalna i na koncu płyta (niewiem co wyjdzie lepiej ekonomicznie i użytkowo kartonowo-gipsowa czy osb) Dobrze mi podpowiedziano? Montuj ocieplenie z wełny tak aby nie dotykało desek z papą, a do powstałej szczeliny powietrznej zrób wlot i wylot powietrza aby zapewnić wentylację. Pod wełną przykleja się folię paroizolacyjną. Wydaje się, że lepsze wykończenie w garażu będzie z płyty OSB ze względu na wilgotność jaka może panować w garażu. Oczywiście nie można zapomnieć o sprawnej wentylacji: § 108. 1. W garażu zamkniętym należy stosować wentylację: 1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, bądź we wrotach garażowych, o łącznej powierzchni netto otworów wentylacyjnych nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde, wydzielone przegrodami budowlanymi, stanowisko postojowe - w nieogrzewanych garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w inne budynki, 2) co najmniej grawitacyjną, zapewniającą 1,5-krotną wymianę powietrza na godzinę - w ogrzewanych garażach nadziemnych lub częściowo zagłębionych, mających nie więcej niż 10 stanowisk postojowych, 3) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia tlenku węgla - w innych garażach, niewymienionych w pkt 1 i 2, oraz w kanałach rewizyjnych, służących zawodowej obsłudze i naprawie samochodów bądź znajdujących się w garażach wielostanowiskowych, z zastrzeżeniem § 150 ust. 5, 4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts