Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka G/K z instalacją wod - kan - pomocy

Recommended Posts

Cześć,

Chcę zbudować ściankę działową z płyt g/k pomiędzy łazienką a sypialnią. W ścianie ma się znajdować instalacja wodna od umywalki. Doczytałem, że jeżeli takowa ma się znaleźć w ścianie trzeba dać profil UW 75 i na tym się zatrzymałem. W jaki sposób "włoży" instalację w ściankę? Czy profile na posadce mają dojść do rur i zacząć się dalej zaraz za nimi? Do nakreślenia sprawy załączam zdjęcie. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

2015-08-30 16.20.02.jpg

Taką ściankę możesz postawić zarówno z profili uw i cw 75 jak i z profili uw i cw 100. W zależności od tego, której szerokości profile zastosujesz będziesz mógł zastosować cieńszą lub grubszą warstwę wygłuszenia.Poza tym ponieważ jak piszesz ścianka będzie oddzielać łazienkę od sypialni warto w takim przypadku zastosować podwójne płytowanie(które dodatkowo wpłynie na jej dzwiękoszczelnosć). W takim przypadku płyty montowane są na mijankę.A co do poprowadzenia rur ,to stawiając ściankę profilami uw- montowanymi do posadzki- dochodzisz z jednej i drugiej strony do rur. Można też w profilu uw wyciąć otwór i przez niego przełożyć rury. Dodatkowo przed płytowaniem dobrze jest wykonać wzmocnienie w miejscu gdzie będą wychodzić rury(np w celu zamontowania szyny instalacyjnej. Wzmocnienie konstrukcji musisz również wykonać w przypadku montażu umywalki wiszącej.W takiej sytuacji możesz zastosować gotowe stelaże lub trawersa do umywalek.