Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coś co pomoże trzymać uśmiech w sytuacjach, które prawie na pewno się pojawią - u mnie to pomaga.

Jeden z moich klientów mawia: "Nie ma takiego przedsięwzięcia budowlanego, które było wykonane w ramach wyznaczonego czasu i budżetu. Wyjątki, jak zwykle, powtwierdzają regułę."

Moja rada nigdy nie ufaj do końca żadnej ekipie, nawet jeśli sprawia wrażenie solidnej , a nawet poleconej i sprawdzonej.

Pilnuj na każdym kroku, mierz i sprawdzaj.

Do końca czujny.

I dużo WIARY, że będzie dobrze

Pozdrawiam

Mobby

Moja rada nigdy nie ufaj do końca żadnej ekipie, nawet jeśli sprawia wrażenie solidnej , a nawet poleconej i sprawdzonej.

A zwłaszcza tej poleconej i sprawdzonej :D

A ja dodam jeszcze od siebie - nie bądż kolegą Wykonawcy tylko Inwestorem co płaci i wymaga 8) Nie ma zmiłuj. Jeśli chcesz mieć dobre serce to musisz mieć twardą d..ę 8)

Pozdrówka dla Rodzinki :D 8) :D

To jeszcze - jak będą Ci ustawiać ścianę 3-warstwową to powiedz im, że styropian układa się na zakładki zarówno w poziomie, jak i pionie, bo moga być mostki termiczne - u mnie się "straśnie" zdziwili i wszystko poprawili.

I jeszcze jedno - jak część prac będzie wykonywał sam i/lub z rodziną zrób zapas napojów, głównie piwa ... ;-) ... oczywiście bezalkoholowego - nie ma na budowie lepszego napoju :-)

napisałeś post taki ogólnikowy, nawet trzeba się zastanawiać co zaczynasz (dobrze że forum budowlane). Podałeś link, aby wejść trzeba się do niego zalogować (dobrze, że byłem zarejestrowany na onecie), a po zalogowaniu pojawił mi się napis "kicha".

O widzę,że poprawiłeś link

Spisuj z wykonawcami umowę dot. ceny usługi i czasu jej wykonania .Za przekroczenie terminu kara pieniężna [ za każdy dzień zwłoki ].

Unikaj zaliczek i płać za wykonaną pracę po odbiorze przez inspektora nadzoru . Do końca ufaj tylko sobie i każdy etap sprawdzaj , sprawdzaj i jeszcze raz sprawdzaj . Nie bój się zwrócić majstrom uwagi gdy coś Ci nie pasuje czy coś innego na dany temat wyczytałeś [ niektórzy budują w jakiśtam sposób od zawsze i nie znają nowości o których Ty już wiesz bo zgłębiłeś temat ] Porządny majster nie obrazi się bo kiedyś musi być ten pierwszy raz . Jeżeli masz sprawdzoną ekipę której ufasz to słuchaj co mają do powiedzenia .Czasami nasze pomysły są do niczego i warto posłuchać kogoś kto wybudował sto domów bo najprawdopodobniej wie co mówi , co się sprawdza a co nie . Bierz tylko ekipy sprawdzone najlepiej polecone przez kogoś komu ufasz . Pytaj o możliwość obejrzenia ich poprzednich budów .

Życzę wytrwałości samych dobrych fachowców :)

Maxtorka

nie płać za nic z góry

facet, u którego zamawiałem drzwi rano przyjechał do mnie na budowę i przywiózł drzwi i pyta

- No to co ? Może zapłaci Pan teraz, to nie będziemy musieli obaj 2-gi raz jeździć. A ja mu:

- Ale umawialiśmy się, że płacę po zakończeniu montażu. W sumie miałem ze sobą te pieniądze i mogłem mu zapłacić, ale zasada to zasada.

- No dobrze - odpowiedział i pojechał.

Jakże się cieszyłem, że trzymałem się tej zasady "do samego końca", gdy dwie godziny później okazało się, że zamówione na wymiar drzwi nie pasują i nic już się nie da z tym zrobić.