Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZACZYNAM"ZABAWĘ"W PONIEDZIAŁEK OST. DOBRE RADY :)

Recommended Posts

kurczę, jak tak czytam te wszystkie dobre rady to za żadne skarby nie chcę byc firma budowlaną!!!

wychodzi naczelna zasada - wykonawca TWÓJ WRÓG NR1!!!!

Niestety w wielu przypadklach tak jest.

BARDZO mało jest uczciwych i solidnych wykonawców - owszem są tacy, ale jest ich mało, więc na te większe prawdopodobieństwo trzeba uważać.

W końcu w większości rady dają Ci co już koszystali z czyiś usług.

Więc musi tu byc dużo prawdy. Nawet Ci najlepsi, najsolidniejsi - mogą się rozleniwić i przestać być solidnymi -akurat ja miałam takie doświadczenie. Więc jak się pilnuje swego - napewno mobilizuje.

A dobrzy wykonawcy - to SKARB....

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koncze stan surowy i juz wiem, że:

1. nie wierz ekipie, nawet poleconej...

2. nie spoufalaj sie z nimi, nie przechodź na ty...

3. skoro sie na budowaniu nie znasz albo tylko słabo to lepiej mieć

dobrego zaufanego kierownika budowy, ktróy 2 razy w tygodniu bedzie zagladał na działkę i robił odbiory prac...

4. bądź stanowczy i nie ulegaj słowom 'wykonawcó' : '...tak sie nie da...'...

5. na kazde prace pisz proste umowy, chociażby na brudnej, pogiętej karteczce, spisuj zakres i kwoty...

6. wymagaj porządku na placu budowy... o alkoholu nie wspomnę...

7. nie ufaj hurtowniom dostarczajacym 'kompleksowo' materiały... na jednym dostaniesz fajna cene a na innym cię orżną...

8. nie płąć wcześniej, żadnych zaliczek, umów się na etapy... ale nigdy nie płać 100%, umów się że np. pozostałe 20% dostaną za miesiąć ja się spotkacie i będzie wszystko ok...

9. i nie denerwuj się...

... w końcu budujesz, żeby się cieszyć, uśmiechać...

mi trochę nie wyszło. jeżdżę obecnie na działkę wieczorami, jak nie ma ekipy... co mi się nie podoba - biorę młotek i rozwalam....

a rano ekipa wszystko poprawia...

trzymaj sie

tomek

witam

tak się składa że jestem wykonawcą w jakiejś tam branży

i na dzień dzisiejszy nikt rozsądny (wykonawca) nie podejmie się bez zaliczki przynajmniej na materiał.

słuchaj też wykonawców przemawia przez nich wszak doświadczenie ale konsultuj się także z kimś innym

a pozatym bądz człowiekiem...

,

Kibelek już stanoł zrobiony jak za dawnych dobrych czasów w harcerstwie :)Jak do niego wszedłem to się poczułem jak na obozie harcerskim:):):)

A tak poważnie to inspektora nadzoru już mam jest jak "cioteczka Gily "z serialu Dynastia miły ale skuteczny widziałem to jak byłem z nim na budowię która prowadzi kilka ulic dalej.

PS.Może ktoś ma jakieś namiary w okolicach Wawy na dobry towar do zasypywania fundamentów bo jak zadzwoniłem do żwirowni to cena mnie zmroziła i sie lekko zesrtesowałem:(

Tak więc dzięki za rady i proszę o jeszcze:):)

W harcerstwie to się latrynę robiło z 7 okrąglaków... gdzie ty na obozy jeździłeś? :D

Jest jeszcze wersja Syberyjska..... składająca sie z 2 kijów...

Na jednym wiesza się kurtkę i czapkę ...

a drugim .... odgania się od wilków...

:wink:

napisałeś post taki ogólnikowy, nawet trzeba się zastanawiać co zaczynasz (dobrze że forum budowlane). Podałeś link, aby wejść trzeba się do niego zalogować (dobrze, że byłem zarejestrowany na onecie), a po zalogowaniu pojawił mi się napis "kicha".

O widzę,że poprawiłeś link

widze ze od pewnego czasu kreujesz sie na moderatora forum wszedzie i wszystkim zwracasz uwage

Poszły konie po betonie>Dom jest wyznaczony:):)

No to miarka w rękę i sprawdzaj! Poważnie!

U mnie geodeta przesunął nam dom względem garażu o 1m! Błąd został zauważony dopiero w trakcie murowania fundamentów i tak już zostało :(

Zmieniło mi to trochę układ wnętrza, ale wykonawca i tak doskonale z tego wybrnął.

Też miałem inspektora nadzoru, który tego "drobiazgu" nie zauważył :evil:

Pamiętaj o wykonaniu kanalizacji i różnych przepustów na przyłącza już na etapie fundamentów i nie daj sobie wcisnąć "Panie, to sie później robi", bo to Ty za to "później" podatkowo zapłacisz!

Usiądź i przemyśl, gdzie i jak ustawisz sanitariaty w łazienkach, bo od tego zależy ustawienie kanalizacji w domu.

Najlepiej kup jakiś tani aparacik cyfrowy (w końcu co to za wydatek w porównaniu z kosztami budowy :lol: ), załóż dziennik budowy i pokazuj fotki z kolejnych etapów budowy (szczególnie, jak masz jakieś wątpliwości). Wprawne oko doświadczonych własnymi budowami inwestorów (i wykonawców, którzy też przecież pomagają na Forum) wychwyci nieprawidłowości. Taki album będzie później jak znalazł :D .

Nie obrażaj się na krytyczne uwagi. Po prostu słuchaj i analizuj :D .

Jak masz czas, to zwiedzaj różne budowy (np. forumowiczów :wink: )

Bacznie obserwuj, co i jak jest wykonane. To bardzo cenne doświadczenie.

Powodzenia!

P.S. W jakiej okolicy budujesz?

Warszawa Białołęka:)

Dzięki Zbych

1.album już założyłem http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=23880&k=3&q=avid&nxt=0

2.fotki już dziś robiłem

a geodeta to teść więc jak się pomylił to sie może skończyć kłotnią rodzinną:):):)

Ps A Ty w jakiej części jesteś ?

No taaak, już skojarzyłem, kiedyś sobie pisaliśmy. To my bliskie somsiady jesteśmy :wink: :lol: . Ja też Warszawa Białołęka - okolice ul. Ostródzkiej :D