Gosia Łódź 07.07.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 kurczę, jak tak czytam te wszystkie dobre rady to za żadne skarby nie chcę byc firma budowlaną!!! wychodzi naczelna zasada - wykonawca TWÓJ WRÓG NR1!!!! Niestety w wielu przypadklach tak jest. BARDZO mało jest uczciwych i solidnych wykonawców - owszem są tacy, ale jest ich mało, więc na te większe prawdopodobieństwo trzeba uważać. W końcu w większości rady dają Ci co już koszystali z czyiś usług. Więc musi tu byc dużo prawdy. Nawet Ci najlepsi, najsolidniejsi - mogą się rozleniwić i przestać być solidnymi -akurat ja miałam takie doświadczenie. Więc jak się pilnuje swego - napewno mobilizuje. A dobrzy wykonawcy - to SKARB.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekadent 07.07.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 zatrudnij inspektora nadzoru. To mogą być najlepiej zainwestowane przez ciebie pieniądze... z innej beczki: miej kogoś do pilnowania nocą i w weekendy (albo załóż monitoring już na czas budowy) - dużo rzeczy 'kusi' jak jest nie pilnowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.07.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Gosia,zgadzam się z Tobą, nadzór musi być - sam potrafiłem jednego dnia zrobić 10 nalotów na budowie.ale zebrane do kupy rady pokazują skalę problemu.a najgorsze jest to, ze bardzo wiele problemów powtarza się, mimo często powtarzających się informacjach jak ich uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 07.07.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 koncze stan surowy i juz wiem, że:1. nie wierz ekipie, nawet poleconej...2. nie spoufalaj sie z nimi, nie przechodź na ty... 3. skoro sie na budowaniu nie znasz albo tylko słabo to lepiej mieć dobrego zaufanego kierownika budowy, ktróy 2 razy w tygodniu bedzie zagladał na działkę i robił odbiory prac...4. bądź stanowczy i nie ulegaj słowom 'wykonawcó' : '...tak sie nie da...'...5. na kazde prace pisz proste umowy, chociażby na brudnej, pogiętej karteczce, spisuj zakres i kwoty...6. wymagaj porządku na placu budowy... o alkoholu nie wspomnę...7. nie ufaj hurtowniom dostarczajacym 'kompleksowo' materiały... na jednym dostaniesz fajna cene a na innym cię orżną...8. nie płąć wcześniej, żadnych zaliczek, umów się na etapy... ale nigdy nie płać 100%, umów się że np. pozostałe 20% dostaną za miesiąć ja się spotkacie i będzie wszystko ok...9. i nie denerwuj się...... w końcu budujesz, żeby się cieszyć, uśmiechać... mi trochę nie wyszło. jeżdżę obecnie na działkę wieczorami, jak nie ma ekipy... co mi się nie podoba - biorę młotek i rozwalam....a rano ekipa wszystko poprawia... trzymaj sie tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 07.07.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 witam tak się składa że jestem wykonawcą w jakiejś tam branży i na dzień dzisiejszy nikt rozsądny (wykonawca) nie podejmie się bez zaliczki przynajmniej na materiał. słuchaj też wykonawców przemawia przez nich wszak doświadczenie ale konsultuj się także z kimś innym a pozatym bądz człowiekiem..., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 07.07.2004 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 A kibelek na działce już postawiłeś? Nie pozwalaj im robić fuch na innych budowach - w krytycznym momencie będziesz musiał sam podpierać strop, bo ich akurat wywieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 08.07.2004 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Kibelek już stanoł zrobiony jak za dawnych dobrych czasów w harcerstwie :)Jak do niego wszedłem to się poczułem jak na obozie harcerskim:):) A tak poważnie to inspektora nadzoru już mam jest jak "cioteczka Gily "z serialu Dynastia miły ale skuteczny widziałem to jak byłem z nim na budowię która prowadzi kilka ulic dalej. PS.Może ktoś ma jakieś namiary w okolicach Wawy na dobry towar do zasypywania fundamentów bo jak zadzwoniłem do żwirowni to cena mnie zmroziła i sie lekko zesrtesowałem:( Tak więc dzięki za rady i proszę o jeszcze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 08.07.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 W harcerstwie to się latrynę robiło z 7 okrąglaków... gdzie ty na obozy jeździłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.07.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Jeszcze jedno - wszędzie się targuj. Zawsze coś opuszczą, nawet dla zasady. To co opuszczą to Twoje pieniądze, które możesz na coś innego wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 09.07.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 gorzej bedzie jak w trakcie roboty bedą marudzili, że trzeba dopłacić...... bo z tym było więcej roboty, a bo tamto itd.ja mam teraz taki przypadek i mocno się zastanawiam nad rezygnacją z ich usług.źle zrobiłem bo nie miałem z nimi podpisanej umowy. tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 09.07.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Kibelek już stanoł zrobiony jak za dawnych dobrych czasów w harcerstwie Tylko aby nie stal za daleko od budowy. Mój stał na końcu działki i palowie olewali wszystko co się dało do okoła budynku bo do kibelka było im za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.07.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 W harcerstwie to się latrynę robiło z 7 okrąglaków... gdzie ty na obozy jeździłeś? Jest jeszcze wersja Syberyjska..... składająca sie z 2 kijów... Na jednym wiesza się kurtkę i czapkę ... a drugim .... odgania się od wilków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 09.07.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 TAK TO WYGLĄDA NA DZIEŃ DZISIEJSZY:) http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=1&id=23880&zid=291241&r=0 napisałeś post taki ogólnikowy, nawet trzeba się zastanawiać co zaczynasz (dobrze że forum budowlane). Podałeś link, aby wejść trzeba się do niego zalogować (dobrze, że byłem zarejestrowany na onecie), a po zalogowaniu pojawił mi się napis "kicha". O widzę,że poprawiłeś link widze ze od pewnego czasu kreujesz sie na moderatora forum wszedzie i wszystkim zwracasz uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 09.07.2004 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 pchlistosc Mówisz o mdzalewscy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 09.07.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 pchlistosc Mówisz o mdzalewscy??? jasne w kilku postach wyczytalem "masz prawie 300 postow i nie wiesz do jakiej kategorji zaszufladkowac post...?" itd. itp a teraz to niech sam pisze jak chce a nie poucza innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 09.07.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Jest jeszcze wersja Syberyjska..... składająca sie z 2 kijów... Na jednym wiesza się kurtkę i czapkę ... a drugim .... odgania się od wilków... Od białych nieźwiedzi, od niedźwiedzi Wowka Gdzie Ty na Syberię jeździłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 13.07.2004 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Poszły konie po betonie>Dom jest wyznaczony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.07.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Poszły konie po betonie>Dom jest wyznaczony:) No to miarka w rękę i sprawdzaj! Poważnie! U mnie geodeta przesunął nam dom względem garażu o 1m! Błąd został zauważony dopiero w trakcie murowania fundamentów i tak już zostało Zmieniło mi to trochę układ wnętrza, ale wykonawca i tak doskonale z tego wybrnął. Też miałem inspektora nadzoru, który tego "drobiazgu" nie zauważył Pamiętaj o wykonaniu kanalizacji i różnych przepustów na przyłącza już na etapie fundamentów i nie daj sobie wcisnąć "Panie, to sie później robi", bo to Ty za to "później" podatkowo zapłacisz! Usiądź i przemyśl, gdzie i jak ustawisz sanitariaty w łazienkach, bo od tego zależy ustawienie kanalizacji w domu. Najlepiej kup jakiś tani aparacik cyfrowy (w końcu co to za wydatek w porównaniu z kosztami budowy ), załóż dziennik budowy i pokazuj fotki z kolejnych etapów budowy (szczególnie, jak masz jakieś wątpliwości). Wprawne oko doświadczonych własnymi budowami inwestorów (i wykonawców, którzy też przecież pomagają na Forum) wychwyci nieprawidłowości. Taki album będzie później jak znalazł . Nie obrażaj się na krytyczne uwagi. Po prostu słuchaj i analizuj . Jak masz czas, to zwiedzaj różne budowy (np. forumowiczów ) Bacznie obserwuj, co i jak jest wykonane. To bardzo cenne doświadczenie. Powodzenia! P.S. W jakiej okolicy budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 13.07.2004 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Warszawa Białołęka:) Dzięki Zbych 1.album już założyłem http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=23880&k=3&q=avid&nxt=0 2.fotki już dziś robiłem a geodeta to teść więc jak się pomylił to sie może skończyć kłotnią rodzinną:) Ps A Ty w jakiej części jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.07.2004 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Warszawa Białołęka:) Dzięki Zbych 1.album już założyłem http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=23880&k=3&q=avid&nxt=0 2.fotki już dziś robiłem a geodeta to teść więc jak się pomylił to sie może skończyć kłotnią rodzinną:) Ps A Ty w jakiej części jesteś ? No taaak, już skojarzyłem, kiedyś sobie pisaliśmy. To my bliskie somsiady jesteśmy . Ja też Warszawa Białołęka - okolice ul. Ostródzkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts