pele1232 31.08.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, staram się coś zrobić w domu aby obniżyć koszty remontu i mam teraz problem iż naoglądałem się poradników i zgłupiałem... Chciałbym położyć kable aby elektryk nie musiał się męczyć i skasować mnie wiecej;p Rozrysowałem sobie takie coś przejdzie to? coś źle zrobiłem? Proszę nie zwracać uwagi tylko na kolory. A i nie chce robić tzn puszek. tylko łączyć dane kable tam gdzie jest włącznik. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez pele1232 Zdjęcie weszlo w tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 01.09.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Akurat kolory są całkiem całkiem Są pewne reguły prowadzenia przewodów, konkretne odległości od sufitu, podłogi, utrzymywanie ich w pionie/poziomie itp. Nie zawsze i nie wszędzie przestrzegane, ale postaraj się ich poszukać i w miarę możliwości zastosować. To co narysowałeś, to najbardziej prymitywny obwód oświetleniowy, w praktyce pewnie będziesz miał takich więcej, będziesz miał wyłączniki świecznikowe (takie do dwóch sekcji żyrandola włączanych niezależnie), być może będziesz miał ten obwód rozgałęziony na dwa i więcej pomieszczeń. Chyba, że remont sprowadza się do jednego małego pomieszczenia Słusznie żeś narysował, że wyłącznik jest na przewodzie fazowym, tego dopilnuj. Układanie przewodów - nie wiem, w jakich ścianach będziesz to robił, ale robienie bruzd, osadzanie puszek, jeśli nie masz wprawy, może Cię kosztować sporo nerwów i potu. A fachowiec przyjdzie z dobrymi narzędziami i zrobi to kilka razy szybciej. Zostaw dla elektryka, który będzie podłączał, spory zapas przewodu w puszce. Lepiej, żeby odciął i wywalił te 20cm, niż żeby mu zabrakło 1cm. Jak będziesz robił bruzdę blisko rozdzielni, uważaj na przewody, które tam się zbiegają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts