Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docielenie poddasza użytkowego

tommroz1

Recommended Posts

Witam

Chciałbym docieplić czymś poddasze użytkowe które ocielone jest 25 centymetrami wełny (płyta GK, folia Dupoint AIRGuard, pod krokwiami, pomiędzy krokwiami, membrana, dachówka cementowa)

Dla czego chcę docieplić - ekipa która wykonywała mi poddasze nie była niestety fachowa i jak sprawdzałem kamerą termowizyjną to widać dziury w ociepleniu, przy oknach dachowych. Dodatkowo miałem bardzo przyjemne zwierzątko Kunę która również narobiła dziur w ociepleniu.

W lato jak na zewnątrz było 30" to wewnątrz na poddaszu było 36"

Zastanawiałem się nad taką opcją ażeby zdjąć dach i położyć szczelnie płyty PIR i do nich zamontować łaty kontrłaty i położyć z powrotem dach.

Ale nie wiem czy przy takiej opcji nie zrobię tzw. kanapki czyli nie zamknę odprowadzenia pary wodnej itd.

Bardzo proszę o poradę może ktoś robił podobną modernizację swojego domu

Zastanawiałem się nad taką opcją ażeby zdjąć dach i położyć szczelnie płyty PIR i do nich zamontować łaty kontrłaty i położyć z powrotem dach.

Ale nie wiem czy przy takiej opcji nie zrobię tzw. kanapki czyli nie zamknę odprowadzenia pary wodnej itd.

Bardzo proszę o poradę może ktoś robił podobną modernizację swojego domu

Tanio nie bedzie. To raz.

Dwa, sprawdz czy mozesz dokupic identyczna dachówke jak masz. Nie ulozysz w 100% tego co zdejmniesz. Pare sztuk peknie chocbys nosił jak jajka. A przede wszystkim docinki w koszach i na krawdziach. Nie ma szans ulozyc tego z powrotem tak samo.

Trzy, pianki nakrokwiowe sa zamknieto komorkowe. Bardzo slabo przepuszczaja pare wodna. Cos tam przepuszczaja ale słabo. To o czym piszesz jest formalnie niezgodne ze sztuka gdyz punkt rosy wypadnie wewnatrz welny a skroplona woda przykryta płyta PIR bedzie miała duzo trudniej zeby sie wydostac. To moze skutkowac zawilgotnieniem wiezby i po ilus tam latach ta bedzie zniszczona. Chyba ze dasz duzo tej pianki na krokwie. Jak dasz ze 20cm, to punkt rosy wypadnie wewnatrz pianki. Ale ma to pare wad. Okna dachowe beda na koncu tunelu. Dach sie podniesie duzo i obrobka blacharska bedzie wysoka. A 1m2 takiej pianki 20cm kosztuje pewnie pod 200PLN.

Jesli juz to robisz to płyta z przyklejona membran paroprzepuszczalna a nie jakimis foliami, alu-foliami itp. Sa takie wersje.

Z drugiej strony para wodna powina byc odprowadzana przez wentylacje a nie przez dach! Zamkniecie wełny od gory pianka tworzy szczelne, zapiankowane polaczenie. Ruch gazów jest zminimalizowany, wiec i wilgotne powietrze nie zapiernicza poprzez szpary w welnie jak wczesniej. Czyli tej wilgoci powinno sie tam dostawac mniej. Jesli masz dobrze zrobiona wentylacje, idealnie wentylacje mechaniczna, folia paroszczelna jest polozona, to sa firmy ktore paraja sie takim dociepleniem i twierdza ze po latach nic sie nie dzieje.

Ale ryzyko pozostaje po Twojej stronie, bo rzetelnych informacji nie znajdziesz. Uszlyszysz i przeczytasz, "ze tak sie nie robi bo punkt rosy". Ale jakichs obliczen, pomiarów ile tej wilgoci tam wlazi w welne we wspolczesnie zbudowanym domu i czy faktycznie bedzie problem, niestety ja nie znalazlem ;-( Ale wole za 20lat wymienic wiezbe niz sie wk....iac na welne i ze mi sie pomieszczenia wychladzaja ( a podlogowka nie moge sobie ich tak szybciutko dogrzac zeby skompresowac).

Efekt dla temperatury bedzie bardzo dobry. Jakby zamurowac okna dachowe, to przy tych 30-paru stopniach klima nie potrzebna. Nawet przy oknach dachowych, otwartych w nocy, zamknietych i zaslonietych w dzien, temperatura nie wzrosła na poddaszu powyzje 25C. Czyli da sie zyc. W pomieszczeniu bez okna na poddaszu, jest wrecz przyjemnie chlodno.

Jak sie juz domyslasz ja mam zrobiona tak kanapke. W tym roku na wiosne. Z efektów latem, jestem zadowolony. Z efektów zima (o to bardziej mi chodzilo) sie okaze. Mam zamiar dobrac sie w jednym miejscu do granicy welna/pianka i wsadzic tam czujnik temperatury i wilgotnosci i wyprowadzic kable na zewnatrz zeby to moc kontrolowac.

Po szczególy, nazwy firmy, produktów, ceny, to juz zapraszam na priv.

marcin

A czemu chcesz zdjąć dach i zaczynać z drugiej strony? taniej chyba by było zerwać od środka kartonygipsy i od nowa ulozyc wełne

Tego nie jestem pewien. Wiekszosc materiału z dachu mozna odzyskac. Z 90% dachowki chocby. Łaty jesli sa w dobrym stanie. Wiec zostaje tylko robocizna plus koszt samej plyty piankowej.

Karton gips rozwalasz w pył, nic nie odzyskasz. Wszystko wyrzucasz. Robisz nowa konstrukcje nosna, nowe karton gipsy, nowa szpachlowanie, nowe szlifowanie nowe malowanie nowy totalny syf w zamieszkałym domu.

Trzeba wyniesc meble. Zabezpieczyc podlogi, sprzety itp.

W przypadku robienia tego od strony zewnetrznej, mieszkasz w domu i nie widzisz zadnego syfu. Jedyne to syf wokol okien dachowych, bo trzeba glify przedluzyc Ale to sie da szybko opanowac. Syf jest na malej powierzchni.

Poprawienie wełny da jakas poprawe izolacyjnosci ale nie kolosalna. Zalatasz punkotwe dziury czy slabsze miejsca a kasy pojdzie i tak sporo.

Pianke kladziesz na cala powierzchnie, wiec jest zuplnie nowa jakosc, nowe lambda. A jakies tragiczne miejsca z welna i tak poprawisz od zewnatrz. ba, newralgiczne punkty (okna dachowe) murłata, sciana szczytowa prosciej bedzie poprawic wlasnie od zewnatrz. Owszem wydajesz wiecej ale efekt tez jest lepszy.

Ja też bym robił od środka. Tak będzie o wiele (!!!) taniej i prościej mimo wymiany 100% płyt GK zabudowy. Że nie wspomnę o ryzyku zalania ocieplenia i dalej poddasza przy nagłym deszczu - wiem można robić fragmentami i zasłaniać plandekami, ale ryzyko i tak jest. Po pierwsze pouzupełniaj ubytki w istniejącym dociepleniu i możesz od spodu dołożyć jeszcze 10cm docieplenia. Robiąc "od środka" możesz też poprawiać etapami, np. poszczególnymi pomieszczeniami.

Ale bez paniki, poczekaj na potrzebę chociażby odmalowania pomieszczeń.

• 2 weeks później...

Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Niestety od środka nie mam jak wykonać docieplenia

1. Nie chce rujnować całego użytkowego poddasza

2. Musiałbym przebudować wszystkie pomieszczenia które znacznie by sie zmniejszyły

3. Przebudowa łazienki w której ułożone sa kafelki wanna itd.

Czy ktoś ma moze zrobiona taka kanapkę jak planuje zrobic

Jakiej grubości płyty trzeba położyć żeby było efektywnie