Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmazynowy zawrót głowy...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... jesli drzwi będą z drewna to około 3 tys taka zabawa...

nie przesadzajmy... drewniane od stolarza można mieć za mniej niż tysiaka :) zależy ile ten stolarz chce na kliencie zarobić :D

a gdzie stawiacie szczoteczki do zębów, grzebień itp?

Mam teraz taką półkę na szerokość kibelka i umywalki i jest to pomocne, wiem, że zabiera przestrzen, może ten blat?

jeśli umywalka jest taka jak masz na wizce to szczoteczki trzymam na umywalce... grzebień i całą resztę akcesoriów w szufladzie pod

nie ruszając miejsca sprzętów dałabym blat od drzwi dłuższy niż ta szafka teraz - zostawić tyle miejsca by na kibelku było wygodnie

na to umywalka albo nablatowa, albo wpuszczana - jaka tam chcesz - wyśrodkowana, albo przysunięta do kibelka nawet ciutkę bardziej

wtedy przy samych drzwiach masz blat na odstawienie szczoteczki, jakiś koszyczek na duperele łazienkowe

możesz na tej ścianie drzwiowej zrobić jakieś półeczki i na nich też postawić koszyczki na najpotrzebniejsze przybory

nie ruszając miejsca sprzętów dałabym blat od drzwi dłuższy niż ta szafka teraz - zostawić tyle miejsca by na kibelku było wygodnie

na to umywalka albo nablatowa, albo wpuszczana - jaka tam chcesz - wyśrodkowana, albo przysunięta do kibelka nawet ciutkę bardziej

wtedy przy samych drzwiach masz blat na odstawienie szczoteczki, jakiś koszyczek na duperele łazienkowe

możesz na tej ścianie drzwiowej zrobić jakieś półeczki i na nich też postawić koszyczki na najpotrzebniejsze przybory

dzięki za pomysły :) chyba zacznę myśleć z czego zrobić taki blat :)

A może taki układ łazienki :)

Znalazłam na stronie czeskich projektantów. Przymierzyłam plan twojej łazienki i na oko zgadza się rozmiarem.

Kafelki można wybrać całkiem inne, ale wielkość tej łazienki pasuje i układ jest bardzo nowoczesny i przemyślany. Okno masz większe i pewnie nie tak nisko się zaczyna, więc tu byłoby trochę inaczej.

Wstawiłam plan biorąc pod uwagę, że podłoga jest trochę większa na isometrii niż to widać, bo zasłania ją obudowa wanny i ten gruby panel drewniany ma ścianie kibelka i prysznica.

Koupelna-Beige-delux-09a+b.jpg

Koupelna-Beige-delux-01.jpg

Koupelna-Beige-delux-02+08.jpg

Koupelna-Beige-delux-03+04.jpg

Koupelna-Beige-delux-06+07.jpg

Pestko, świetna jest ta łazienka :yes: To niemal dokładnie to, o czym wcześniej pisałam, tyle, że wc i prysznic zamienione miejscami ;) Pomysł z przesuwaną szybą genialny :) Gorzej, że po wyjściu spod prysznica trzeba wycierać podłogę przy kibelku :lol2: Ale dla takiej urody łazienki zniosłabym wszelkie utrudnienia ;)

Edyta, ja nie wahałabym się ani chwili ;)

Eedytaa, a nie chciałabyś wydzielić strefy kąpielowej? Na wzór tej inspiracji:

e853d089db53ba7f7e22f135cb1e2a4a.jpg

Naturalnie można to zrobić w bardziej nowoczesnej wersji ;) Wc mogłoby zostać wtedy na tej ścianie, co masz rurę, ale bardziej przesunięte do drzwi wejściowych, albo najlepiej na ścianie z drzwiami. Tak to mogłoby wyglądać:

edyta.jpg

Taka ze strefą kąpielową też niezła :)

Tomkowa, a dlaczego wycierać przy kibelku po wyjściu spod prysznica? Że z szyby pocieknie?

Ta czeska kupalna ma jeszce tę zaletę, że między prysznicem i kibelkie jest mega miejsce na szafę łazienkową.

Edytowane przez pestka56

Tomkowa, a dlaczego wycierać przy kibelku po wyjściu spod prysznica? Że z szyby pocieknie?

Dokładnie tak :) To dlatego jestem zwolenniczką drzwi prysznicowych otwieranych do środka kabiny ;) Ja po sobie zgarnę ściągaczką, ale nie wszyscy domownicy są tacy porządni ;) Po ich kąpieli pod otwartymi drzwiami zawsze jest mokro ;) Przy tych suwanych byłoby tak samo, jedyne wyjście to wycieranie po użyciu prysznica

• 1 month później...

Hej :welcome:

Dawno mnie nie było, ale nie było co pokazywać, bo nic się nie działo, tzn dzieje się non stop coś, ale nie widać dużych efektów.

Mamy położone gładzie gipsowe na całym dole, porobione podwieszane "pudełka" na oświetlenie i schowanie firanek. Wczoraj prawie skończyli kominek, bo zostało jeszcze malowanie i założenie kratek. Mamy juz poprzestawiane otwory drzwiowe, położony gres na dole i podłogę w górnej łazience.

Najdłużej zeszło się z podłączeniem pieca gazowego i sprawami hydraulicznymi.

f5eced3c6b538656gen.jpg

eb8c9aaba6f59e89gen.jpg

e46fe3376b93e341gen.jpg

zdjęcia robione wieczorem przy jednej żarówce :)

d53813e6e30a9c3bgen.jpg

4608be06c3d43e72gen.jpg

Zastanawiam się jak zrobic podłogę wokół kominka. Wiem, że najładniej by bylo z szybą, ale juz tą opcję odrzuciliśmy i teraz jest pytanie czy całą wnękę pod schodami robić w gresie i wtedy po jednej płytce dookoła kominka z każdej strony czy tylko wokół kominka i na prosto pocignąć pod schody a resztę pod schodami parkiet?

eedytaa, bardzo ładnie wygląda podłoga ułożona w karo :yes:

Widzę, że pozostałaś przy swoim układzie w łazience ;) Jakiej wielkości jest wanna? Już za późno na wszelkie zmiany, ale zamiast robić półkę po prawej stronie (leżą na niej płytki w kartonie), można było zrobić wnękę w zabudowie spłuczki, którą pociągnęliście za wannę, a wannę dać jak największą, wyśrodkowaną na ścianie. Mam wannę 170 cm i gdybym jeszcze raz dokonywała wyboru byłaby z pewnością dłuższa i szersza.

Nie znam się za bardzo na kominkach, ale też mam narożny i od razu rzucił mi się w oczy brak dolnych kratek wlotowych. Ale o to trzeba by zapytać Pestkę :)

Tomkowa dzięki, że zajrzałaś :)

Tak, w łazience zostaliśmy przy naszym układzie, bo i tak bylo przy nim sporo pracy i różnych niespodzianek. Wanna ma 170x75, taka nam pasuje mimo, że jesteśmy wysocy, to myslę, że wystarczy (teraz mamy narożną i nie prostuję nóg,a w tej dam radę wyprostować ), a półka wyszła bo zostalo miejsca.

W kominku jest zrobiony dolot powietrza z zewnątrz (w podłodze) a duża kratka wlotowa dolna jest po prawej stronie pod schodami schowana, tamtędy też będziemy mogli czyścić z popiołu. Nie wiem czy to dobrze. Mamy też małą kratkę po lewej stronie, większą na wprost i dwie po prawej stronie na półpiętrze schodów

To pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy – GDZIE JEST KRATKA DOPROWADZAJĄCA POWIETRZE z salonu do komory wokół wkładu.

Skoro jej nie widzę, to zanim cokolwiek zamontujecie nad wkładem, powiedz proszę co to za wkład i jakiej wielkości jest otwór na kratkę wylotową, ten który widać. Sprawdzę, czy jest właściwej wielkości. Te otwory od strony podestu schodów to techniczne, mam nadzieję, żeby można było dostać się do wewnątrz obudowy i wyczystki na rurze dymowej.

Mam wrażenie, że to któryś wkład z Kratek.

A gdzie jest wyczystka kominowa?