Tomkowa 31.10.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) O widzisz, Pestka też od razu na to samo zwróciła uwagę Zapewne instalator kominka zna się na swojej robocie, ale mam wrażenie, że macie za małą powierzchnię kratek wlotowych i wylotowych do tego wkładu. Dolot powietrza z zewnątrz a kratki wlotowe to zupełnie odrębne sprawy. To się jakoś liczy, chyba 50cm2 powierzchni kratki wlotowej na każdy kW mocy wkładu Edytowane 31 Października 2015 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.10.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Tu nie chodzi o żadne procenty Dolot powietrza z zewnątrz zaopatruje komorę spalania. Kratki wentylacyjne w obudowie umożliwiają opływanie wkładu powietrzem wewnątrz obudowy - tzw. powietrze konwekcyjne. Krótko mówiąc to powietrze równocześnie chłodzi wkład i ogrzewa pomieszczenie. Powietrze wprowadzane do komory spalania rurą pod kominkiem z zewnątrz domu nie ma nic wspólnego z powietrzem, które wlatuje przez kratkę z salonu do obudowy. Każde idzie gdzie indziej. Gdybyś miała na doprowadzeniu powietrza z zewnątrz do komory spalania zainstalowany dodatkowy szyber i sterownik regulujący ilość powietrza, oraz czujnik temperatury wewnątrz obudowy wkładu, to elektronika mogłaby sterować procesem spalania drewna. Wtedy te procentowe dane, które podałaś dałoby się obliczyć i miałoby to sens, ale na pewno nie byłyby one stałe. Niższa temperatura (od zadanej) w obudowie i czujnik otwiera szyber w dolocie powietrza do komory spalania. Drewno pali się mocniej, temperatura w obudowie rośnie. Gdy wzrośnie wystarczająco, czujnik przymyka szyber. W ten sposób uzyskuje się ekonomiczniejsze palenie drewna. W przypadku wkładu Zibi dolna kratka doprowadzająca do wnętrza obudowy powietrze z salonu powinna mieć co najmniej 700 cm2 powierzchni czynnej. Górne kratki, wyloty powietrza z obudowy powinny mieć dla tego wkładu minimum 900 cm2. Jest tyle? To warunki, które stawia producent dla prawidłowego funkcjonowania wkładu i zarazem warunki bezpiecznego korzystania z tego paleniska. Pytałam o wyczystkę kominową Tzn. komin jest poza obrysem obudowy wkładu? A w którym miejscu jest wprowadzona rura dymowa łącząca czopuch wkładu z przewodem kominowym, jeśli komin jest poza obrysem obudowy? Na zdjęciu 1szym, tym ze schodów, tego nie widać. Na tym rysunku pokazano jak opływa wkład powietrze dostarczane do obudowy z salonu przez kratki wentylacyjne dolne. Gdybyś miała zainstalowane DGP to w górnej części obudowy wkłądu powinna być też komora dekompresyjna i dodatkowe kratki. Może uznasz, że się wymądrzam, ale kominek to urządzenie ogniowe i z jego powodu bywa, że płoną domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.10.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) Przeczytałam jeszcze raz to co napisałaś o zainstalowaniu kominka i po prostu muszę jeszcze ciut napisać o powietrzu pobieranym przez Zibi. To jest wkład tzw. szczelny, czyli nie pobiera do komory spalania powietrza z pomieszczenia. Powietrze jest w 100 procentach dostarczane dolotem z zewnątrz domu. Kratkowy rysunek bardzo ładnie to demonstruje https://kratki.pl/produkt/wklad-kominkowy-zibi-12_zibi Po prawej stronie poniżej zdjęcia wkładu jest link „obieg powietrza we wkładzie”. Tam jest ten rysunek. Poniżej są podane wymagania co do powierzchni czynnej kratek. Edytowane 31 Października 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 01.11.2015 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Pestko oczywiście, że nie uważam, że się wymądrzasz, Twoje zdanie jest dla mnie bardzo cenne. Ja się na tym zupełnie nie znam, wszystko dopatruje mój mąż. Wybrał model zibi z tego własnie względu, że nie chcial poboru powietrza z mieszkania (nie wiem czym się kierował). Przeczytał również podany przez Ciebie link do opisu Piotra Batury tego kominka. Postaram się dziś pojechać na budowę i pomierzyć te kratki. Nie wiem co to ten czopuch, ale zapytam męża, Komin nie jest poza obrysem kominka, jest obudowany. tak wyglądał komin przed montażemhttp://images66.fotosik.pl/685/9db53c5fbce1ca90gen.jpg?t=1446364799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 01.11.2015 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Mam nadzieję, że "fachowiec" który nam projektowal kominek, to zna sie na rzeczy. Nawet jak chciałam zmienić wygląd kratek gornych, to przeliczał czy tak może być, więc chyba się zna Jeszcze pytanie jedno Pestko: po jakim czasie od postawienia tego kominka można rozpalić, żeby sprawdzic? W środku są płyty krzemianowe, z wierzchu gipsy, więc musi to chyba wyschnąć zanim się rozpali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 01.11.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Pestko oczywiście, że nie uważam, że się wymądrzasz, Twoje zdanie jest dla mnie bardzo cenne. Ja się na tym zupełnie nie znam, wszystko dopatruje mój mąż. Wybrał model zibi z tego własnie względu, że nie chcial poboru powietrza z mieszkania (nie wiem czym się kierował). Przeczytał również podany przez Ciebie link do opisu Piotra Batury tego kominka. Postaram się dziś pojechać na budowę i pomierzyć te kratki. Nie wiem co to ten czopuch, ale zapytam męża, Komin nie jest poza obrysem kominka, jest obudowany. tak wyglądał komin przed montażem http://images66.fotosik.pl/685/9db53c5fbce1ca90gen.jpg?t=1446364799 Jestem laik w tych kwestiach, ale jak patrzę na tę fotkę, to zachodzę w głowę, jak możesz mieć wyczystkę od komina od strony schodów??? Przecież od strony schodów masz kanał wentylacyjny. U mnie wyczystka jest po drugiej stronie ściany "za kominem", czyli w drugim pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 01.11.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Mam nadzieję, że "fachowiec" który nam projektowal kominek, to zna sie na rzeczy. Nawet jak chciałam zmienić wygląd kratek gornych, to przeliczał czy tak może być, więc chyba się zna Ale gdzie zrobił kratki wlotowe dolne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 01.11.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Może uznasz, że się wymądrzam, ale kominek to urządzenie ogniowe i z jego powodu bywa, że płoną domy. Podpisuję się pod tym zdaniem wszystkimi kończynami i moje wpisy, choć zaznaczam, że daleeeeko mi do wiedzy Pestki, wynikają właśnie z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 01.11.2015 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Jestem laik w tych kwestiach, ale jak patrzę na tę fotkę, to zachodzę w głowę, jak możesz mieć wyczystkę od komina od strony schodów??? Przecież od strony schodów masz kanał wentylacyjny. U mnie wyczystka jest po drugiej stronie ściany "za kominem", czyli w drugim pomieszczeniu. Mąż mi tłumaczy, że wyczystka jest właśnie z boku, ja się nie znam, więc piszę tylko to co mi mąż mówi. Zdejmuje się kratkę wentylacyjną i w środku są drzwiczki do wyczystki czy jakoś tak Tak to wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Zdenerwowałam się. Mam nieodparte wrażenie, że pracował u Was partacz, do tego nieodpowiedzialny. Po raz pierwszy rozpalić w kominku powinien ten, kto go montował u Was ! To przede wszystkim, żeby sprawdzić, czy kominek prawidłowo działa, czy instalacja jest dobrze wykonana. Powinien też nauczyć Was jak prawidłowo pali się w kominku. Otwór wyczystki kominowej widzę na zdjęciu tuż nad podłogą!!! Więc jak, u diabła, kominiarz dostanie się do niego, gdy przyjdzie wyczyścić przewód kominowy? Czy po zamontowaniu kominka i jego obudowy byłu Was kominiarz i wystawił dokument z określeniem, że wszystko działa prawidłowo? Wyczystka kominowa powinna być minimum 30 cm nad podłogą i mieć zainstalowane szczelne drzwiczki. Absolutnie nie może znajdować się w obrębie obudowy kominka! Czy ten otwór wysoko po prawej na kominie - otwór wentylacyjny - został zamurowany, albo ma wyprowadzenie na zewnątrz obudowy kominka? Powinien być poza obudową. Mierząc otwory przeznaczone na kratki nawiewne i wywiewne weź pod uwagę, że jak założycie oprawy, to powierzchnia otworów się zmniejszy w stosunku do tego co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.11.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Czyli dolny otwór do przewodu kominowego został otwarty i popiół z niego będzie się sypał do wnętrza obudowy kominka? ??? Wybacz, ale to jest sprzeczne z przepisami. Nie chcę nawet myśleć poza tym jaka ilość tego kominowego pyłu będzie wlatywać do pomieszczenia i kto wie co może stać się z ciągiem w kominie. Mało o tym wiem, ale co jeśli ciąg się odwróci? W najlepszym razie ogień w kominku zostanie stłumiony, a masa dymu wyleci na pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 01.11.2015 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Pestko przepraszam, ale ja chyba wszystko źle tłumaczę i nie wiem o czym Ty piszesz nie znam sie na tym kompletnie, a jak pytam męża, to ja inaczej chyba rozumiem, on mi mowił o pyle z komina, a ja myślalam, ze mowi o popiole z kominka Odbioru jeszcze nie mieliśmy dlatego się zapytałam po jakim czasie maja przyjechac i rozpalić. kominek jest świeży w piatek o 20 skończyli obudowę. Dojście do wyczystki jest z boku, została wykuta duża dziura, ale nie było mnie przy tym i nie wiem jak to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.11.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Teraz wyjeżdżam z domu. Wrócę pewnie dopiero wieczorem. Wtedy zrobię to o czym napisalam na priv i pozaznaczam na zdjęciach wątpliwe miejsca. Zrobię do nich opisy. Wtedy na pewno zorientujesz się o co chodzi. Wiem, że to nie łatwe. Ja wokół kominkowej wiedzy krążę już długo, a nadal nie wszystko wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klawdia 07.11.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam się w Twoim wątku w związku z tym, że nasze projekty są baaardzo zbliżone a jesteście troszke dalej z pracami, to będę zagladać. U nas początek wykonczeniówki w poniedziałek. Bedziemy mieć epoxy grey na podłodze parteru (oprócz łazienki). Na razie są w pudłach, ale jestem nimi zachwycona (rozlożyłam kilka w salonie). A Wy w koncu które płytki łazienkowe wybraliście? Kominek to dla mnie czarna magia wiec nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.11.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Eedytaa, jak tam domowe ognisko Pali się już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 08.11.2015 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Klawdia witam Cię i zapraszam częściej My na podłogę na dole wybraliśmy Nową Galę Nu14. Epoxy chcieliśmy do łazienki górnej, ale po wizualizacji nam się odmieniło Na podłodze będą wyglądać super. Pestko kominek działa, przyjechali panowie rozpalili, sprawdzili ciąg itp Dzisiaj sami rozpalaliśmy, poczytałam najpierw u Piotra Batury jak rozpalić i przyjęłam jego metodę na gorsze kominki:) Postaram się wrzucić później fotki, ale nie obiecuję, bo ledwo żyję, dzisiaj pół dnia sprzątaliśmy przed przyjazdem parkieciarza. W salonie będziemy mieć podwójną jodełkę z desek 7x50cm jestem bardzo ciekawa efektu:) Na górze będą kwadraty z desek 7x42cm. Potrzebuję Waszej pomocy w sprawie kuchni, wrzuciłam już na kuchennym swój projekt, ale wrzucam też tu Czy da się z tej kuchni zrobic inne ustawienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 27.11.2015 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Hej, hej Ale mnie dawno nie było Mam wytłumaczenie - dzieje się, musimy się wprowadzić za tydzien Sprzedajemy mieszkanie, które musimy opuścić do 10 grudnia. Niestety mieszkania do wynajęcia z firm deweloperskich w moich okolicach są albo bardzo drogie, albo wynajmują na dłuższy okres, a jak tańsze, to jak jakieś meliny No nic, ogrzewanie mamy, łazienki mamy, podlogi położyli, można mieszkać. Problemem moim największym w tej chwili jest wybór drzwi i kuchni. Drzwi nie mogą byc białe i kuchnię też wolalabym w kolorze drewna z szarym blatem, ale pojawia się pytanie: jakie drzwi dobrać jak podlogę mamy jesionową, w kuchni gres szary, ale cały dół, to praktycznie przestrzeń otwarta??? tak wygląda parkiet (zdjęcia kiepskie, bo robione wieczorem komórką) dół góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 27.11.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Pestko tak wygląda kominek - jutro malujemy na szaro to grzejnik w wiatrołapie dolne wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaa 28.11.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 przyszlam wreszcie:D jestem pewna ze dacie rade mieszkac bez kuchni. ja sie na to nie odwazylam ale znajomi mieszkali poltoramiesiaca u siebie bez kuchni i tylko czasem wpadali do nas na jajecznice;) brakowalo im;) moze jakas mikrofalowka ulatwi wam zycie-teraz nawet zupy w sklepach gotowe sa, tylko podgrzac. drzwi planujecie pod kolor podlogi? nam tlumaczyli ze sie robi albo tak albo sie idze w kontrast zupelny. by the way-jodelka zawsze mi sie podobala. albo proste deski albo jodelka. u nas z racji generalnego zamyslu ze ma byc prosto bez ''zawijasow'' stwierdzilismy ze proste deski jednak bardziej odpowiadaja temu co chcemy uzyskac. ale taka jodelka na duzej powierzchni to marzenie. slicznie u was wyglada.jeszcze sie mialam dopytac o kuchnie? co bys chciala zmienic? nie odpowoada ci obecny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eedytaa 29.11.2015 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 ooo Kamila jesteś Myślę, że damy radę bez kuchni, bo praktycznie w tygodniu późno wracamy, teść przywiezie mi z działki kuchenkę elektryczną, a regalik z obecnego salonu wstawię do kuchni i będę miała gdzie trzymać wszystko. Pisałam u Ciebie, że początkowo miały być drzwi merbau royal, ale zaczęliśmy sie zastanawiać czy ja damy stół jasny, rtv i jakąś komodę w salonie jasną, to czy drzwi będą pasować, tymbardziej, że nadal nie wiem czy wtedy jasna kuchnia z szarym blatem będzie pasować? W tym projekcie kuchni nie to, że mi nie pasuje coś tylko jest taki zwykły nie wiem czy te szafki od strony jadalni dobrze wyglądają (takie jakby nie zakończone) może zrobić im jakąś zabudowę niską z płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts