figa112 01.09.2015 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Witam mam pytanie dotyczące ocieplenia budynku jak wtytule.W ostatnim numerze Muratora było sporo na temat ocieplania ale nie znalazłam nic na temat ocieplenia budynku przez wpuszczenie pianki wewnątrz ściany.Dom ma trochę lat ale jest w bardzo dobrym stanie jedyne na co mogę się uskarżać to niezbyt dobra wentylacja.Nie chciałabym popełnić jakiś błędów bo ocieplenie to już poważna sprawa a każdy fachowiec jak zwykle zachwala jedyną i słuszną metodę którą akurat on się zajmuje.Proszę doradzie czym naprawdę poskutkuje wpuszczenie piany w pustkę powietrzną w ścianie? a jeśli nie piana to co będzie lepsze przy tego typu ścianach -styropian ,wełna mineralna czy wełna skalna?To forum było pomocne w wielu tematach więc liczę że i teraz mnie nie zawiedzie.pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zendar 01.09.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jak skontrolujesz ile naprawdę weszło piany w ścianę i czy nie zostały wielkie mostki termiczne? Lepiej zrobić klasycznie styropianem i przy okazji odświeżyć elewację, nie ma co wymyślać na nowo koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.09.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Izolacja- przez wstrzyknięcie pianki w szczelinę to placebo.Klasyka 20 i więcej cm ciągłej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 01.09.2015 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A co znaczy zwrot klasyka 20 i więcej cm ciągłej izolacji?Przepraszam za moją nieznajomość tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 01.09.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 zajęło mi 7sekund na googlu. uwaga cytuję: Zgodnie z przepisami współczynnik przenikania ciepła przez ściany zewnętrzne nie może być wyższy niż 0,3 W/(m2·K). Bez trudu można spełnić ten warunek, na przykład ocieplając ściany murowane od zewnątrz styropianem lub wełną mineralną grubości 10-15 cm. Jednak gdy planujesz ocieplenie domu nowego lub remontowanego, musisz myśleć perspektywicznie. Warto inwestować w ocieplenie, które wyprzedza obecny standard. Koszty ogrzewania rosną i będą rosły. Pogrubienie termoizolacji ściany z 10 do 20 cm zmniejsza współczynnik U z 0,27 W/( m2·K ) do 0,16 W/( m2·K ). Koszt 100 m2 styropianu grubości 10 cm wynosi około 1700 zł, a grubości 20 cm – 3400 zł. Pozostałe koszty ocieplenia (klej, tynk) są prawie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.09.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Warto wykorzystać już isniejącą pustkę powietrzną w ścianie. Taką przegrodę można wypełnić także tanim granulatem styropianowym oraz najdoskonalszym z granulatów - perlitem.Taki sposób ocieplenia będzie o wiele tańszy i doskonalszy, aniżeli proponowane dodatkowe ogacenie styropianem. Prawdopodobnie mur jest dość gruby około 50cm i koledzy proponują przykleić do niego jeszcze 20cm styropianu.Diagnoza w stylu: ''Temu koniowi potrzebna jest lewatywa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 01.09.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 @ Tomek B.. - nie mogę się z Tobą zgodzić, że wypełnienie pustki (czy to granulatem styropianowym czy perlitem) będzie tańszym i przede wszystkim doskonalszym sposobem niż ocieplenie od zewnątrz. Wady tego rozwiązania:- Pustki powietrzne zostawiane wewnątrz murów miały z reguły do 5cm grubości - a to nawet gdyby idealnie wypełnić granulatem styropianowym czy perlitem (tu zaznaczam, że ciepłochronne właściwości perlitu są na poziomie zwykłego styropianu) jest bardzo mizerną jak na dzisiejsze warunki izolacją. I już ten argument przekreśla sens "dłubania" e tej pustce.- Konieczność wykucia wielu otworów, żeby w miarę dokładnie wypełnić wolną przestrzeń.- Brak gwarancji idealnego wypełnienia i praktycznie brak możliwości sprawdzenia dokładności tego wypełnienia - bo niby jak? zdjęcia termowizyjne? Moja rada: Dociepl od zewnątrz styropianem z wykończeniem tynkiem cienkowarstwowym. Pamiętaj, że okna (widziane od zewnątrz), gdy są mocno zagłębione w ścianę źle wyglądają. Jeżeli nie chcesz ich ruszać to daj 10-12cm (szarego styropianu - jest znacznie cieplejszy więc może być cieńszy). Jeżeli myślisz np. o wymianie okien to najlepiej zamontuj je już w warstwie nowego docieplenia i daj więcej styropianu - przy dociepleniach standardem jest już 15cm, a w nowym budownictwie nawet 20cm (i jak nie musisz liczyć każdej złotówki to i tak daj szary styropian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.09.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 To nie grubość izolacji a jej skuteczność decyduje o tym ile energii zużyjemy na ogrzewanie. Granulat styropianowy taktuję jako materiał ekonomiczny a perlit jako perfekcyjny.Co się tak uparliście na to doklejanie styropianu, skoro miejsce na docieplenie już jest a pozostaje tylko do wyboru rodzaj materiału.granulat styropianowy-taniopianka poliuretanowa- dość drogo i skutecznieperlit- rozsądnie cenowo i bardzo skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 01.09.2015 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 to niezbyt dobre wiadomości bo doradzono mi aby okna wstawić przed ocieplaniem i właśnie w poniedziałek mi wymieniają.pozostaje mi tylko szary styro albo faktycznie wpuszczenie perlitu styropianu lub pianki.logiczne jest jednak wyjaśnienie że nie można dokładnie sprawdzić jak to wypełnienie się rozłożyło w ścianie.dzięki za info gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sensowne argumenty to piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.09.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Logiczne jest jednak wyjaśnienie że nie można dokładnie sprawdzić jak to wypełnienie się rozłożyło w ścianie - tak samo logiczne jest pytanie czy ten przyklejony styropian działa tak jak powinien i jak piszą książkowo. To, że go kopniemy w celu stwierdzenia czy sie trzyma, nie znaczy, że spełnia swoją założoną funkcję.Szczerze skwituję całą sprawę tak: Wolałbym 5cm pustkę powietrzną wypełnioną perlitem, niż 10cm styropianu przyklejonego od zewnątrz. Edytowane 1 Września 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 01.09.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jeżeli w poniedziałek Ci będą wymieniać okna to możesz je chociaż zlicować z obecną powierzchnią elewacji. Po ociepleniu (15cm) będzie jak znalazł. O tym dociepleniu w pustce zapomnij - najbardziej optymistycznie licząc da Ci to 5 cm ocieplenia lichym styropianem (tak, tak, takie parametry będzie miał wdmuchany perlit) - a to jest tyle co nic. Zapłacisz za to jednak więcej niż za porządne ocieplenie od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.09.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Zanim właścicielka zdecyduje o przesuwaniu okien powinna zasięgnąć szerszej wiedzy o ścianach trójwarstwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 01.09.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 @ Tomek B.. : to znaczy jakiej wiedzy o ścianach trójwarstwowych? Twoim zdaniem przecież książki kłamią, przynajmniej w kwestii klasycznego już dziś ocieplenia styropianem od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 01.09.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Sciana trójwarstwowa jest najcieplejszą z możliwych, już ją masz tylko pustkę powietrzną (też izolator) zastąpisz materiałem izolacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.09.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Sciana trójwarstwowa jest najcieplejszą z możliwych, już ją masz tylko pustkę powietrzną (też izolator) zastąpisz materiałem izolacyjnym. Sorry za określenie, ale to Twoje stwierdzenie to totalna bzdura. Izolacyjność przegrody (np. ściany) to suma izolacyjności poszczególnych jej warstw. Liczba tych warstw nie ma żadnego znaczenia. Liczą się tylko ich grubości i współczynniki przewodzenia ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 02.09.2015 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Jeżeli ściana trójwarstwowa jest nacieplejsza ze ścian to ciekawe jak wygląda życie w domu z innymi ścianami.przepraszam Tomku ale moja ściana zimą jest zdeczko zimna-inaczej nie myślałabym o ocieplaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 02.09.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 bo pustka powietrzna o grubości 5cm nie jest już izolatorem. Powietrze ma właściwości izolujące jeśli jest szczelnie zamknięte w przegrodzie grubości max 1,5-2cm. Szczelnie. np tak jak w pustakach ceramicznych porotherm czy max, lub pod płytą styropianową która jest przyklejona klejem po obwodzie. W takiej ścianie napewno jest duza wymiana powietrza w tej pustce przez co nie spełnia ono roli izolatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.09.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Jeżeli ściana trójwarstwowa jest nacieplejsza ze ścian to ciekawe jak wygląda życie w domu z innymi ścianami.przepraszam Tomku ale moja ściana zimą jest zdeczko zimna-inaczej nie myślałabym o ocieplaniu. Zastosuj ocieplenie wewnętrzne a wtedy strona zewnętrzna będzie stroną ochronną na warunki atmosferyczne a wewnętrzna akumulacyjna. Po tym zabiegu będzie można w pełni powiedzieć, że masz ścianę akumulacyjną. Podczas wymiany okien będziesz mogła dokładnie sprawdzić szerokość kanału. Zapewne obecnie są tam okna skrzynkowe i aby je zastąpić tymi w dzisiejszej technologii, trzeba będzie zastosować inny system montażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 03.09.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Zastosuj ocieplenie wewnętrzne a wtedy strona zewnętrzna będzie stroną ochronną na warunki atmosferyczne a wewnętrzna akumulacyjna. Po tym zabiegu będzie można w pełni powiedzieć, że masz ścianę akumulacyjną. . Przestań takie rzeczy wypisywać, bo w końcu ktoś w to uwierzy i tak zrobi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 03.09.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Zastosuj ocieplenie wewnętrzne....a potem walcz z grzybkiem w rogu każdego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts