Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie budynku z pustką powietrzną w ścianie

figa112

Recommended Posts

Już dawno słyszałam że nie ociepla się wewnątrz bo grzyb murowany i tego na pewno się będę trzymać.Bardzo dziękuję za sugestie na razie wiem że rezygnuję z wypełniania pustki w ścianie.Bardzo martwi mnie jednak ta wymiana okien bo posłuchałam jakiegoś matoła i teraz będzie problemik z oknami.

W ścianach dwuwarstwowych okna montuje się zlicowane z murem zewn lub na tzw Ciepły montaż-w warstwie ocieplenia.

Dobrze dla oka jest jak okna są schowane z 12-15cm od zewnątrz, więc u Ciebie jak zlicujesz ze ścianą murowaną, a potem ocieplisz 15cm to będzie w sam raz.. Poproś monterów żeby Ci podpowiedzieli jak oni robią.

7sekund szukania w goglu:

http://oknaidrzwib2b.pl/biblioteka/artykuly-raporty/okna/817-prawidlowy-montaz-okien?limitstart=0

Edytowane przez SO-JER

To nie grubość izolacji a jej skuteczność decyduje o tym ile energii zużyjemy na ogrzewanie.

Granulat styropianowy taktuję jako materiał ekonomiczny a perlit jako perfekcyjny.

Co się tak uparliście na to doklejanie styropianu, skoro miejsce na docieplenie już jest a pozostaje tylko do wyboru rodzaj materiału.

granulat styropianowy-tanio

pianka poliuretanowa- dość drogo i skutecznie

perlit- rozsądnie cenowo i bardzo skutecznie

Bo żeby doradzić coś, potrzeba wiedzieć o pewnych faktach, jeśli pustka powietrzna ma 1,5 cm to wsypania tam czegoś, zupełnie nic nie da.

Zresztą w obliczenia liczba Nuslleta i po sprawie.. ile przewodnictwo cieplne różni się od konwekcji i lambda zastępcza pustki powietrznej.

Szczerze skwituję całą sprawę tak: Wolałbym 5cm pustkę powietrzną wypełnioną perlitem, niż 10cm styropianu przyklejonego od zewnątrz.
pokornie przyjmi na klatę, poszukaj dobrze informacji odnośnie - przewodnictwa cieplnego i oporu cieplnego, oraz mostków termicznych.

Tu jak w banku jest - pustka powietrzna nie dochodzi do końca- tj narożniki są pełne i klapa.

Kolejna klapa - pustka powietrzna o szerokości 5cm - też jest klapą!!!

totalną klapą i niewiedzą z zakresu konwekcji w takiej pustce.

Sciana trójwarstwowa jest najcieplejszą z możliwych, już ją masz tylko pustkę powietrzną (też izolator) zastąpisz materiałem izolacyjnym.
ta...

pod warunkiem że jest tam co najmniej 20cm izolacji ciągłej w narożnikach ..

Pustka powietrzna.jpg żeby nie być goło słownym - lambda pustki powietrznej tej wynosi 0,57 W/mK czyli nic ciut lepiej jak cegła.

Pustka powietrzna szersza jak 2cm jest już nie efektywna zupełnie.

Akurat trochę siedzę w tych sprawach, a nie tylko powtarzam jakieś widzi mi się ..

Edytowane przez מרכבה

• 2 years później...
Już dawno słyszałam że nie ociepla się wewnątrz bo grzyb murowany i tego na pewno się będę trzymać.

Tradycyjnie odgrzeję tego kotleta (jak każdy starszy temat z perlitem związany na który natrafię )ku pamięci.

Na pytanie czy ociepla się dom od wewnątrz odpowiedź brzmi - to zależy :)

Zależy od tego jakiej technologii się użyje - w skrócie, pomijając dywagacje na temat styropianu, wełny i innych wynalazków - najprostszą, skuteczną i bezpieczną metodą jest tynk na bazie perlitu lub płyta perlitowa. Nie "lekki tynk termoizolacyjny z dodatkiem lekkich kruszyw mineralnych" a stosunkowo prosta mieszanka czystego perlitu ekspandowanego i spoiw. Najłatwiej odróżnić plewy (lekki tynk termoizolacyjny z dodatkiem lekkich kruszyw mineralnych) od ziarna (tynk perlitowy) przez sprawdzenie jednostki miary, w jakiej jest dostarczany tynk - jeśli wagowo, to prawie na pewno marketing, jeśli objętościowo - powinien to być prawdziwy tynk perlitowy.

Warstwa tynku perlitowego o niskiej lambdzie (0,064) o dużej dyfuzyjności (u ok. 6) transportuje parę wodną w obie strony w zależności od pory roku. Na tynku perlitowym wręcz niemożliwe jest w normalnych warunkach rozwinięcie się czegokolwiek podobnego do grzyba - do tego potrzebna jest wilgoć, która może powstać na styku mat. termoizolacyjnego z murem i dodatkowo taka, która nie ma szans się wydostać z tego miejsca (zastanówmy się, co się dzieje na styku styropianu i muru). Perlit pieczołowicie wytransportuje ją pod postacią pary wodnej do pomieszczenia a sam nadal będzie suchy..