figa112 03.09.2015 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Już dawno słyszałam że nie ociepla się wewnątrz bo grzyb murowany i tego na pewno się będę trzymać.Bardzo dziękuję za sugestie na razie wiem że rezygnuję z wypełniania pustki w ścianie.Bardzo martwi mnie jednak ta wymiana okien bo posłuchałam jakiegoś matoła i teraz będzie problemik z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 03.09.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) W ścianach dwuwarstwowych okna montuje się zlicowane z murem zewn lub na tzw Ciepły montaż-w warstwie ocieplenia.Dobrze dla oka jest jak okna są schowane z 12-15cm od zewnątrz, więc u Ciebie jak zlicujesz ze ścianą murowaną, a potem ocieplisz 15cm to będzie w sam raz.. Poproś monterów żeby Ci podpowiedzieli jak oni robią. 7sekund szukania w goglu: http://oknaidrzwib2b.pl/biblioteka/artykuly-raporty/okna/817-prawidlowy-montaz-okien?limitstart=0 Edytowane 3 Września 2015 przez SO-JER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.09.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) To nie grubość izolacji a jej skuteczność decyduje o tym ile energii zużyjemy na ogrzewanie. Granulat styropianowy taktuję jako materiał ekonomiczny a perlit jako perfekcyjny. Co się tak uparliście na to doklejanie styropianu, skoro miejsce na docieplenie już jest a pozostaje tylko do wyboru rodzaj materiału. granulat styropianowy-tanio pianka poliuretanowa- dość drogo i skutecznie perlit- rozsądnie cenowo i bardzo skutecznie Bo żeby doradzić coś, potrzeba wiedzieć o pewnych faktach, jeśli pustka powietrzna ma 1,5 cm to wsypania tam czegoś, zupełnie nic nie da. Zresztą w obliczenia liczba Nuslleta i po sprawie.. ile przewodnictwo cieplne różni się od konwekcji i lambda zastępcza pustki powietrznej. Szczerze skwituję całą sprawę tak: Wolałbym 5cm pustkę powietrzną wypełnioną perlitem, niż 10cm styropianu przyklejonego od zewnątrz. pokornie przyjmi na klatę, poszukaj dobrze informacji odnośnie - przewodnictwa cieplnego i oporu cieplnego, oraz mostków termicznych. Tu jak w banku jest - pustka powietrzna nie dochodzi do końca- tj narożniki są pełne i klapa. Kolejna klapa - pustka powietrzna o szerokości 5cm - też jest klapą!!! totalną klapą i niewiedzą z zakresu konwekcji w takiej pustce. Sciana trójwarstwowa jest najcieplejszą z możliwych, już ją masz tylko pustkę powietrzną (też izolator) zastąpisz materiałem izolacyjnym. ta... pod warunkiem że jest tam co najmniej 20cm izolacji ciągłej w narożnikach .. żeby nie być goło słownym - lambda pustki powietrznej tej wynosi 0,57 W/mK czyli nic ciut lepiej jak cegła. Pustka powietrzna szersza jak 2cm jest już nie efektywna zupełnie. Akurat trochę siedzę w tych sprawach, a nie tylko powtarzam jakieś widzi mi się .. Edytowane 3 Września 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perlit Polska 07.03.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Już dawno słyszałam że nie ociepla się wewnątrz bo grzyb murowany i tego na pewno się będę trzymać. Tradycyjnie odgrzeję tego kotleta (jak każdy starszy temat z perlitem związany na który natrafię )ku pamięci. Na pytanie czy ociepla się dom od wewnątrz odpowiedź brzmi - to zależy Zależy od tego jakiej technologii się użyje - w skrócie, pomijając dywagacje na temat styropianu, wełny i innych wynalazków - najprostszą, skuteczną i bezpieczną metodą jest tynk na bazie perlitu lub płyta perlitowa. Nie "lekki tynk termoizolacyjny z dodatkiem lekkich kruszyw mineralnych" a stosunkowo prosta mieszanka czystego perlitu ekspandowanego i spoiw. Najłatwiej odróżnić plewy (lekki tynk termoizolacyjny z dodatkiem lekkich kruszyw mineralnych) od ziarna (tynk perlitowy) przez sprawdzenie jednostki miary, w jakiej jest dostarczany tynk - jeśli wagowo, to prawie na pewno marketing, jeśli objętościowo - powinien to być prawdziwy tynk perlitowy. Warstwa tynku perlitowego o niskiej lambdzie (0,064) o dużej dyfuzyjności (u ok. 6) transportuje parę wodną w obie strony w zależności od pory roku. Na tynku perlitowym wręcz niemożliwe jest w normalnych warunkach rozwinięcie się czegokolwiek podobnego do grzyba - do tego potrzebna jest wilgoć, która może powstać na styku mat. termoizolacyjnego z murem i dodatkowo taka, która nie ma szans się wydostać z tego miejsca (zastanówmy się, co się dzieje na styku styropianu i muru). Perlit pieczołowicie wytransportuje ją pod postacią pary wodnej do pomieszczenia a sam nadal będzie suchy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts