Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MYSŁAWY BUDUJĄ DOM (projekt indywidualny, mamy nadzieję że energooszczędny)

Recommended Posts

Hektor, to nie złodzieje tak sprzedają te rzeczy. Nawet dostajesz gwarancję, krótką, ale zawsze. To stali sprzedawcy.

Kiedyś, parę lat temu na Wolumenie kwitł handelek telefoniczny, ale policja z tym porządek zrobiła.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Współczuję i to bardzo.

Mysław, na Wolumenie (Żoliborz), na targu, tam gdzie różne starocia, badziewia, ale też stoiska elektryczne i inne. Jest kilku facetów, którzy sprzedają z drugiej ręki profesjonalne i półprofesjonalne narzędzia. Kupiliśmy tam MacAlistery różne. Wszystko sprawne, czyste, w plastikowych walizach. Pieniądze były śmiesznie małe.

Pestka - dzięki - musimy się w kilka rzeczy na początek wyposażyć... odkurzacz duży, kompresor na powietrze, jakaś piła i trudno, będą jeździły jak reszta ocalałego sprzętu ze mną w wozie... mimo iż jest alarm, monitoring, i ochrona na monitoringu...

Zajrzę tam w sobotę rano (jak pamiętam, tam w sobotę i niedzielę kwitł handel).

Jak to ktoś powiedział, jak się oszczędza to potem płaci się dwa razy.... nawet nie wiem czy nie wiecej...

Generalnie po podsumowaniu, lista skradzionych rzeczy opiewa na 34 pozycje... a suma wynosi ponad 13 tyś zł...

Ubezpieczyciel ma to gdzieś... więc radź sobie coś... ale gdyby tsunami lub lawina śnieżna... to nie ma sprawy, wypłacą... albo gdyby się wypaliło do cna... też coś wypłacą... (bankowi).

O i tak to sobie dalej trzeba radzić.

Zastanawiam się czy zamieszczać listę, ale chyba nie ma po co - w każdym razie gdybyście trafili na Odkurzacz Karchera MV6/WD6 w dobrej cenie lekko używanego, lub zestaw wierteł makity z dziwnie spolerowanym wieczkiem (podpisane było), lub młotowiertarkę Graphite z obsadami i dłutami HILTI (takie z czerwonym paskiem), a bez pudełka na akcesoria (brak też klucza do łożysk), albo na kompresor lejowy dwutłokowy JAGER Germany 50L zielony, też lekko używany, albo zgrzewarkę do PP PANSAMA, lekko nadużytą... to być może kiedyś dobrze mi to służyło... inne narzędzia były kupione i niektóre nawet nie wyjęte, inne użyte 2-3 razy... FUCK jeszcze raz!

Policja twierdzi, że to ktoś kto był na budynku, bo wiedział co gdzie jest (niektóre rzeczy były przykryte, schowane, nie do uchwycenia w takim działaniu na szybko) nie wiem, zobaczymy, niech pracują, a nóż coś znajdą... Z drugiej strony - pozmieniałem zamki, kłódki, piloty, etc... i zastanawiam się nad tym, kto był na obiekcie, komu ufać, a kogo wykopać? I znów szukać ekipy i płacić kolejny raz za "rozruch"?

Pozdrawiam..

• 2 weeks później...

Witam po chwili ciszy...

1. Złapali złodziei... dwie osoby złapane w dziupli ze sprzętem...

2. Z mojego sprzętu - raptem dwie pozycje... odzysk niewielki, sprawa rozwojowa, ale na więcej się nie napalać - sprzęt po kradzieży jest szybko "utylizowany" handlem obwoźnym... gotówka z ręki do ręki...

Ponadto, trochę udało się zrobić, w tym pozostałe odwierty do rekuperacji (w tym te największe do czerpni i wyrzutni...), elektryka, nowe powiadomienie i nowe kamery (w miejsce tych skradzionych) + już w miarę docelowe zabezpieczenia i systemy zabezpieczone przed włamem i kradzieżą (zawsze można, ale to jest kwestia czasu - a tutaj liczy się też dojazd grupy interwencyjnej).

Poza tym chorowanie + natłok zadań w pracy skutecznie utrudniają realizację budowy...

Zdjęcia, jak dorwę aparat, gdzieś się włóczy :p

Dziękuję za życzenia, miałem dwa razy napisać życzenia dla czytelników - ale kurczę światło gasło... jak siadałem do laptopa.

Zatem teraz, skoro jeszcze okres świąteczny - składam Wam najserdeczniejsze życzenia rodzinnych i przyjemnych, lekkich Świąt Wielkanocnych.

A przy okazji, zaraz po świętach realizacji najtrudniejszych planów z pozytywnym skutkiem :)

Pozdrawiam

PS Raport z tego co zdążyłem ostatnio zrobić (przed świętami), postaram się podrzucić jutro :)

• 1 month później...

PS Raport z tego co zdążyłem ostatnio zrobić (przed świętami), postaram się podrzucić jutro :)

Wiem z własnego doświadczenia, że w wirze prac ciężko jest o aktualizację dziennika, ale napisz co tam u Ciebie słychać. Udało się odzyskać jakieś narzędzia z kradzieży?

Wiem z własnego doświadczenia, że w wirze prac ciężko jest o aktualizację dziennika, ale napisz co tam u Ciebie słychać. Udało się odzyskać jakieś narzędzia z kradzieży?

Hehe...

Cześć Thoreg :)

Więc... odzyskać - tylko jedną małą nagrzewnicę... reszta wg policji wyprzedana...

Złapali złodziei w jakieś 3 tygodnie od zdarzenia, ale już bez większości co bardziej wartościowego sprzętu... za to z całą masą sprzętu mniej wartościowego, bardziej zużytego... z moich rzeczy w dziupli, w której ich nakryli była tylko mała nagrzewnica...

Co do stanu budowy... cóż...

Rekuperacja - cała instalacja, bez rekuperatora - gotowa.

Elektryka - zaczynam dopiero zbroić rozdzielnice... ktoś się tutaj dobijał o to bym pokazał zdjęcia, postaram się coś wrzucić...

Ekipa od GK - bo do tego jest już wszystko gotowe - teraz nie ma czasu - więc delay aż oni będą dostępni...

Powstały projekty większości pomieszczeń, na razie 2D, jadę na wakacje za jakiś czas - to pewnie je w czasie wakacji wieczorkiem wyrysuję (taki plan :D)

Zbroimy łazienki

Czekam na wycenę ogrodzenia

Elewacja pewnie gdzieś za miesiąc do wykonania (też wolny termin ekipy i moja dostępność)

Szukam kogoś od podjazdów

Taras użytkowy - uszczelniony, ale jeszcze 1 warstwa z izolacją termiczną musi się położyć - czekam na chwilę wolnego.

Dach nad salonem - brak czasu aby ułożyć belki aby ekipa mogła wykonać pokrycie... znów na mnie, a ja nie mam czasu (praca zawodowa)

Szukamy podłogi i wykonawcy - drewno na grzany jastrych

Szukamy wykonawcy schodów (stal + drewno) projekt a minimum koncept - nasz

Czekamy na wycen drzwi wejściowych (wreszcie się ruszyło, ale drzwi nadal tymczasowe)

Szukam większych schodów składanych (*względnie kogoś kto wykona je wg mojego projektu) aby były to schody na poddasze, na co dzień zamknięte - może kiedyś stałe - gdy będzie taka potrzeba... :p choć to jeszcze w analizach.

Trwają jeszcze zabawy z AUDIO i TELCO... + wybory systemów wspierających... ale już są takie gąszcze kabli, pól krosowych itd.. że szok.

Tak dla wyobrażenia - zrzut z Excella w którym opisuję kable np. salonu.. co wy na to? ;)

lista_kabli_1.jpg

Więcej, jak siądę do innego komputera - pozdrawiam wszystkich budujących :)

Mysław

• 2 weeks później...

Wyrazy współczucia po kradzieży. Że też gnojom nie można tych rączek... :mad:

Trwają jeszcze zabawy z AUDIO i TELCO... + wybory systemów wspierających... ale już są takie gąszcze kabli, pól krosowych itd.. że szok.

Tak dla wyobrażenia - zrzut z Excella w którym opisuję kable np. salonu.. co wy na to? ;)

[ATTACH=CONFIG]389590[/ATTACH]

Chętnie bym rzucił okiem, ale załącznik ma zbyt małą rozdzielczość :(

OK, więc skoro za małe - wrzucam większe poniżej... i jest tego więcej... niż na tym slajdzie.

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/lista_kabli_1.png

tutaj troszkę zdjęć tych kabli w miejscu gdzie będzie rozdzielnica... bo co poniektórzy się straszliwie dopytują co i jak :D i czy już można oglądać :)

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/kable_1.jpg

rzut ogólny na kable oświetlenia i zasilania kamer schodzące z góry, widać tam też kable magistralne idące do rozdzielnicy na piętrze - uwaga to kable samego parteru - bez garażu, który ma swoją rozdzielnicę

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/kable_2.jpg

w rogu same kable uziemiające - uwaga - to nie przewód ochronny (ten oznaczany PE) - ale przewody wyrównujące potencjały idące z GSW (Głównej Szyny Wyrónawczej) biegnące do łazienek, na poddasze, do kuchni, garażu, do koryt kablowych, itd...

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/kable_3.jpg

jakieś foto dla zapchania dziury ;) czerwnoe linie na ścianie to obrys szaf rozdzielnic - wybrałem markę EATON, model PROFI plus, jedna szafa 600mm 9x24 moduły i jedna szafa 800mm 9x35 modułów.

W pierwszej będzie twarda elektryka wiążąca wszystkie systemy zasilania, zasilacze, UPSY, generator i fotowoltaikę - a w tej szerszej - będzie cała automatyka sterująca obwodami i zabezpieczenia wyjściowe obwodów.

Pod tymi szafkami na dystansach - będzie szafa IP 65/66 na akumulatory dla systemów UPS i fotowoltaiki - nie za dużo, ale na jakieś przejściowe okresy do zadziałania agregatu...

Ktoś spyta - po co UPS skoro jest PV i generator - aby zapobiec przerwom na niektórych obwodach, oraz aby sinus był sinusem... nie każda PV i nie każdy generator daje sinus..., co więcej, cześć PV daje sinus jak jest zasilanie z sieci - a w trybie off/grid już jest to trójkątno-prostokątny przebieg... a dobry ups aktywny da sinus - istotne dla niektórych systemów (do tego odfiltruje zakłócenia). :p :D :B (a przynajmniej powinien...)

GSW/GSU i całe te bambetle.. bo tyle jest pytań o ten element...

Więc tak - najpierw z podłogi wychodzi bednarka - stalowa w tym przypadku - bo to z betonu i płyty (a tam była stalowa w ocynku), tę w toku prac się strasznie świechta... więc najpierw oczyszczamy z betonu, itd.. dobra do tego jest szczota druciana a potem papier ścierny jakieś 300-400 ziarnistości. potem wyginamy to aby było w miarę proste i przyległe do ściany (super do tego nadają się dwa klucze hydrauliczne z dłuższymi rączkami (są specjalne narzędzia, ale dla 50cm bednarki nie będę ich kupował).

Po powyższych pracach u mnie wyglądało to tak:

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/uziom_1.jpg

Jak już wyprostujemy, docinamy na wymiar (5cm powyżej punktu mocowania szyny dystrybucyjnej GSU/GSW (potem szczegóły), a następnie proponuję zabezpieczyć antykorozyjnie to co pokaleczyliśmy - niby warstwa ocynku powinna być duża, ale po czyszczeniu, cięciu, podgrzaniu szlifierką itd.. warto o to zadbać.

Ja stosuję ocynk w spray'u - powłoka zabezpieczająca i przewodząca prąd itd... ale mimo to potem w miejscu mocowania szyn GSU/GSW robię szlif do żywego czystego ocynku..

Po wszystkich powyższych pracach, w toku czyszczenia jeszcze papierem i pilnikiem, wyglądało to mniej więcej tak:

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/uziom_3.jpg

Potem mocowanie szyn ( u mnie dwie ) i wygląda to tak:

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/uziom_6.jpg

A z kablekami któe na dniach się pojawią zapięte do listew - tak:

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/uziom_5.jpg

Ze spraw innych - pozbyłem się kontenera i domek teraz prezentuje się tak:

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/dom_1.jpg

Niestety, wraz z kontenerem pojechał nasz węzeł sanitarny - i mimo iż wszystko w domku podłączone, to tydzień opóźnienia w dostawie stelaży pod miski ustępowe, itd.. daje się we znaki... Obecnie umywalka budowlana wygląda tak:

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/umywalka_1.jpg

A miska ustępowa... żartowałem :D tego pokazywał nie będę... ale każdy wie jak może wyglądać męska wersja takiego urządzenia (rura + woda w wiaderku dla mniejszego skomplikowania).

Pozdrawiam wszystkich i postaram się dziś coś wrzucić konkretniejszego z prac nad elektryką itp.

Edytowane przez Mysław
poprawa obrazków + uzupełnianko

Wcięło zdjęcia.

Właśnie poprawiam - przerwa na kanapkę na budowie :D

BTW. budowlanafuszerka.pl też jest Twoja ;) ? Przechwyciłeś czy na przekór zarejestrowałeś?

Hmmm? nie, ta strona nie jest akurat moja - a skąd pytanie?

Domena o której mówisz nie jest rozwiązywana... dig mówi że nie ma tam serwisu ;)

Ale mam sporo ciekawych domen :D taki dodatkowy pomysł ;)

"kamera zewnętrzna sąsiad" ... aha ;)

Oj tam, od strony sąsiada, a że przy tej wysokości akurat może jakoś tam zaczepiać jego podjazd... do wycięcia na filtrach potem... na razie niech patrzy.

Co lepsze - jeden z sąsiadów jak montowałem kamery przyszedł i spytał, czy aby któraś moja kamera nie może złapać jego posesji, bo ktoś mu podbiera drewno i nie wie kto :p Nawet chciał bić jedną z moich ekip.. ale szybko sprawę wyjaśniłem i na drugi dzień przyniósł bombonierkę i coś do bombonierki :D Ekipie oczywiście...

;)

Wyrazy współczucia po kradzieży. Że też gnojom nie można tych rączek... :mad:

Chętnie bym rzucił okiem, ale załącznik ma zbyt małą rozdzielczość :(

Obrazek poprawiony :)

Co do kradzieży, na Policji - zmiana sytuacji... ale bez entuzjazmów... po prostu zamknięto sprawę bez dalszego ujawnienia sprawców... i tyle.

Brawo polski wymiar sprawiedliwości. Gdyby udowodnili oficjalnie kradzież - mógłbym kogoś zgnoić prawnie wystawiając mu proces cywilny o zadośćuczynienie i utracone korzyści - a tymczasem... dupa.

Pozdrawiam

U mnie też część przekręcona.

Może dziwnie to zabrzmi, ale to chyba wina Windows 10... jakoś przy pobieraniu zdjęć z telefonu, od razu je "normalizuje" ... MacBook ma chwilowe problemy sprzętowe i się męczę na lubianym, ale nie do celów graficznych, Windows 10... i chyba stąd zamieszanie - spróbuję to potem poprawić...

Wreszcie - wczoraj przyszły stelaże do misek ustępowych.

Wybrałem stelaże z firmy VIEGA, model VIEGA ECO Plus z regulacją wysokości miski.

Rozważałem też produkty firmy TECE - ale mało kto miał model mnie interesujący w ciekawej cenie, zaś Koło, Grohe, Geberit nie mieli podobnego produktu o wymaganych parametrach...

Jakie to parametry i co takiego specjalnego mi się spodobało?

Jak każdy uważnie czytający ten wątek, wiecie, że mam rosnące córki - co ważne - nawet te najmłodsze (1,5 roku) już zaczynają korzystanie z toalety (przykład prawie 4 letniej siostry) więc istotnym okazuje się wysokość miski ustępowej :D

Ale montaż teraz miski dla dzieci by potem rozbierać i montować miskę większą/na wyższej wysokości jakoś do nas nie przemawia (nawet jako powód przyszłego remontu jednej z łazienek :p)

Dlatego szukaliśmy modelu z regulowaną wysokością, ale tak zaprojektowanego - aby możliwe to było bez niszczenia zabudowy itd... słowem lift up / lift down...

I serce moje skradł pomysł TECE (2 polskich producentów stosuje ich patent w swoich produktach) z elektrycznie regulowaną miską - ale cena zabija... oczywiście kusi mnogość opcji - jest nawet wentylacja i wyciąg zapaszków do wentylacji wyciągowej... co by nie przeszkadzały w skupieniu... ale nadal - cena per sztuka zabija.

Dlatego zaczęły się poszukiwania tańszych rozwiązań, i tak trafiłem na elektryczną wersję dla niepełnosprawnych firmy VIEGA, a w katalogu firmy VIEGA na wersję bardziej ECO (dla plebsu :D) gdzie regulacja jest możliwa po zdjęciu miski (w sumie odkręceniu śrub) bez demolki zabudowy - pod warunkiem wcześniejszego przygotowania otworów pod ruch góra dół - zdam z przygotowania i montażu jakąś małą relację - na razie stelaż jak stelaż - jak ktoś ma mało miejsca, fajne, że jest płytki (od 11cm głębokości)... trochę danych na foto poniżej i linku producenta też poniżej...

Zatem dziś zabieram stelaże na budowę i przynajmniej jeden postaram się obstalować.

Link do produktu Viega ECO Plus

http://galeriabudowy.bezposrednikow.info/czerwiec_3/viega_1.jpg