bedfek 07.07.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Mam zamiar samodzielnie otynkować dom. Ocieplenie i siatkę z klejem wykonałem system gospodarczym, ze skutkiem bardzo zadowalającym. Nie stać mnie na tynki gotowe (170m2 powierzchni). Poza tym wymagają one dość dużej wprawy i ekipy kilkuosobowej. Moim pomysłem jest tynk narzucany w/g tradycyjnych receptur. Jeżeli ktoś ma z takim doświadczenia to proszę o kontakt. Przede wszystkim chodzi mi o skład i proporcję oraz podstawowe wytyczne, reszta po paru próbach przyjdzie sama. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.07.2004 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Tak się u mnie zbiegło organizacyjnie, że nie mialem co robić i też sam tynkuję.Dzień wcześniej lub kilka godzin zamaczam wapno z worków w wannie. 5-6 łopat takiego mokrego wapna z wanny 18 łopat piachu i mniej niż lopatę (cerpak murarski) cementu. Piasek przesiewam przez sito zrobione z siatki do tynkowania styropianu dla pozbycia się kamieni z piasku. W betoniarce robię zaprawę trochę gęściejszą bo raz jest potrzebna gęściejsza raz rzadsza więc na biężąco robię to w trakcie narzucania dodając wody.Najpierw narzucam pod listwę (tynkuję na listwach) i przyklejam ją możliwie tak aby tynk był najcieńszy potem narzucam rzadszym, i rozrównuje długą pacą styropianową po 1/2 godz nakładam i rozrównuję pacą styropianpwą gęściejszą zaprawę. 2-metrową łatą aluminiową ściągam nadmiar zaprawy po listwach a gdzie jest za mało znowy nanoszę i rozrównuję pacą styropianową. Na nastepny dzień (powierzchnia jest spekana ale to normalne) pacą styropianową nanoszę ale tylko w miarę potrzeb rzadką zaprawę lub tylko pędzlem skrapiam i zacieram pacą a na koniec skrapiam i lekko zacieram pacą z filcem (nie ma zaciągnieć po ziarnkach piasku).Okazało się b.dobrym pomyslem rusztowanie na kółkach, jest to rodzaj stołu wys 80 dług 160, szer 50 cm. Z jednego końca stołu są kółka ale dopiero się na nich opiera jak podniosę drugi koniec stołu, wszędie i szybko "dojadę" a wszystko potrzebne mi się na tym rusztowaniu mieści. Pac styropianowych musisz mieć kilka o różnych długościach.Sufitu nie tynkuję będą płyty gips.kart.Ja jestem amatorem w tym temacie więc może poczekaj jeszcze może ktoś coś jeszcze napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 08.07.2004 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam Jeśli chodzi o piasek do tynkowania jak ja pomagałem przy tynkowaniu piwnicy i siałem piasek wcześniej to fachowiec mówił domnie BEDZIESZ SIAŁ WODE troche gdzie niegdzie sam tynkowałem w piwnicy można sie nieźle ochlapać a najgorsze są małe pomieszczenia typu komurki lub pod schodzmi ale nie oto chodzi Wiec powracając do piosku jak weszła inna brygada co mi robili parter i pietro to oni nie siali pisaku przed wsypaniem do betoniarki oni kładli sito na taczke i wlewali zaprawe do taczki i od czasu do czasu łopatą przelecili kamienie zostawały na sicie i nie zauważyłem żeby oni sie wkużali że jakieś tam kamienie byli przy normalnym sianiu przed wsypaniu do betaniarki zawsze kilka przeleci lub sie zgarnie nieświadomie i jest wtedy problem. Wniosek: SZYBCIEJ I ŁATWIEJ kamienie zbierać jak sie wlewa zaprawe do taczki MINUS TEGO trzaci sie wapno i cementu wiecej ale to tylko odrobine bo kamieni w moim przypadku było mało Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.07.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Oj ciekawy wątek się zapowiada. Poczytam go z ukrycia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.07.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Oj ciekawy wątek się zapowiada. Poczytam go z ukrycia . Lepiej napisz jak się sufit tynkuje bo mam trochę tremę a w łazience nie chcę dawać płyt gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 09.07.2004 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Co do tynkowania to nie będę się wypowiadał. Widzieć jak to się robi widziałem wielokrotnie: od metod najstarszych (całkowicie ręcznych do metod maszytowych ale nigdy tego nie robiłem osobiście. W moim przypadku przy ścianach z silikatów na klej liczę na bardzo cieniutką warstwę tylku gipsowego więc nie będzie to zbyt skomplikowane i pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 13.09.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 wakmen licze z tynkami i równymi bloczkami na to samo(choc bede stosowal bk pioro wpust), ciekawe jak na tym wyjdziemy, hiehie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 17.09.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Mam zamiar samodzielnie otynkować dom. Ocieplenie i siatkę z klejem wykonałem system gospodarczym, ze skutkiem bardzo zadowalającym. Nie stać mnie na tynki gotowe (170m2 powierzchni). Poza tym wymagają one dość dużej wprawy i ekipy kilkuosobowej. Moim pomysłem jest tynk narzucany w/g tradycyjnych receptur. Jeżeli ktoś ma z takim doświadczenia to proszę o kontakt. Przede wszystkim chodzi mi o skład i proporcję oraz podstawowe wytyczne, reszta po paru próbach przyjdzie sama. Dzięki i pozdrawiam. Stary a nie boisz się że ci to wszystko razem ze styropianem z......li na ziemię? Tynk w systemach ociepleń ma grubość kilku milimetrów, normalny tynk minimum 1,5 cm więc i ciężar dużo większy. Ile u was biorą za 1m2 położenia tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 15.01.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Sposoby które podają domownicy są nie do zastosowania w systemie dociepleń mokro-lekkich. Jeśli nie stać cię w tej chwili na tynk mineralny,jeszcze raz sprawdź czy masz dokładnie zatopioną siatkę i wzmocnione miejsca koło okien(jak nie to popraw),zrób rzadszą zaprawę klejową i przetrzyj jeszcze raz jak nie jest idealnie równo.Następnie pokryj farbą kwarcową i możesz odkładać na tynk (mineralny tańszy)nawet kilka lat. Zbyt dużo wydałeś żeby wszystko zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts