Jacks 06.10.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Przekonał bo gipsowy lepiej się nakłada - taka filozofia robola..... Witam Wydaje mi się ze można to ując trochę inaczej nie koniecznie ubliżając ….. Szef ekipy jest dobrym sprzedawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.10.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Jesli dobra ekipa będzie to po przeszlifowaniu będzie się nadawać do malowania. Ja u siebie w biurze korytarzach i sypialniach przeszlifowałem dellikatnie, pomalowałem i jest ok. W salonie przeleciałem ściany i sufit super finishem bo moja żona miała poczucie wyższej estetyki. Wszystko zależy od ekipy tynkarskiej ale trzeba pamiętać że jest to tylko tynk a nie super gładź. . Trzeba pamiętać, że tynki będą nosiły ślady licznych zadrapań i wgnieceń powstałych później, najwięcej przy zabudowie poddaszy. Właśnie borykam się z zalepianiem i przecieraniem takich uszkodzeń, naprawdę na 1 ścianie może ich być kilkadziesiąt wliczając w to niewielkie ryski itp... ale faktycznie poprawny tynk gipsowy jest gładki jak lustro i nadaje się do malowania, choć gładzią nigdy nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 07.10.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Trzeba pamiętać, że tynki będą nosiły ślady licznych zadrapań i wgnieceń powstałych później, najwięcej przy zabudowie poddaszy. Właśnie borykam się z zalepianiem i przecieraniem takich uszkodzeń, naprawdę na 1 ścianie może ich być kilkadziesiąt wliczając w to niewielkie ryski itp... ale faktycznie poprawny tynk gipsowy jest gładki jak lustro i nadaje się do malowania, choć gładzią nigdy nie będzie ... Potwierdzam , a z tą twardością proponuje zrobić test i wbić gwóźdź w tynk gipsowy i CW . W gispowy idzie jak w masło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 12.10.2015 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 A co z temperaturą? Moja ekipa do tynków cementowo-wapiennych ma przyjść w tym tygodniu. Jak myślicie październik to dobry czas, Trochę się obawiam że przyjdą mrozy i potem tynk popęka. Czytałem, ze najlepsza temp. wewnątrz to od 5 do 10. Jak myślicie przełożyć tynki na wiosnę? Czytałem na forach, ze niektórzy to zimą nawet robią tynki i wylewki, tylko że ogrzewają dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.10.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Budynek ma dużą masę akumulacyjną i temp. we wnętrzu łatwo nie spada, ale ja bym w zimie w nieogrzewanym budynku tynków nie kładł. Temp 5 C jest graniczną, ale jeszcze musi być sprawna wentylacja, można dodawać też dodatki, ogrzewać budynek kozą,a le to wszystko są półśrodki, np moi tynkarze w zimie mają przerwę i ewentualnie malują, ale już nie tynkują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 12.10.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 U mnie skończyli tynki pod koniec września w zeszłym roku. Budynek od tamtego momentu był ogrzewany kozą aby utrzymać minimum 5 st (ściany były jeszcze bez izolacji). Tynki (CW) wyschły i nic im się nie stało. @Wodi jak długo będą Ci te tynki kładli? Jesteś w stanie utrzymać 5-10 st. w budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 15.10.2015 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mówili, że tydzień im zejdzie:) teraz pogoda się polepszyła, jest nawet 15 na plusie na zewnątrz. Dzięki za dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 10.11.2015 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 No i jedziemy z tynkami. Pogoda super jak na listopad, obawiałem się mrozów, a tu mamy 15 stopni na plusie. Wszystko ok, ale ekipa wkurzona, bo musi nakładać miejscami bardzo dużo tynku, tak nas urządzili murarze fachowcy. Też mieliście takie przypadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.11.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 11.11.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Czy elegancki?na pewno najbardziej zbliżony do gladzi pod warunkiem ze się go jeszcze przeszlifuje,ale fakt,wygląda na 5 w skali 1-6,przy czym 6 to gładź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.11.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Tynki gipsowe są delikatne - łatwo je zarysować. Ja mam tynki cementowo-wapienne bez gładzi (gąbkowane). Kosztowały najmniej a efekt mi się podoba. Potrzebna jest jedynie dobra ekipa, która potrafi zrobić takie tynki starannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 11.11.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Mam w bloku gips i budując dom nawet na chwilę mi nie przyszło do głowy położenie tego czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 12.11.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Knauf diamant I dolina nidy zeta to tynki gipsowe twarde,nie maja nic wspólnego z twardością tych z bloków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 12.11.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ja mieszkanie zakupiłem z rynku wtórnego i nie miałem najmniejszego wpływu jaki tam tynk jest położony.Zaraz napiszesz, że skuć i dobry położyć, nie, bo jak mam to zrobić to webera 572 położę i mam w poważaniu twardości gipsu.A jak kupujesz nowe u dewelopera to jaką masz opcję?Tynkarzy miałem z polecenia i nie chcieli nawet myśleć o dolina nidy, ja też nie byłem zainteresowany (z ciekawości zapytałem się o cenę- gips był i jest tańszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 13.11.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Znajomy tynkując poszedł troche inną drogą,tynkarz robił tynki ręcznie (21zl),obrzutka gotowa,tynk z betoniarki czyli piach,cement i co tam jeszcze,a wykończenie gladz wapienna kreisel,poobno wyszło super tylko mimo mojego nagabywania o zdjęcia jakos nie chce zrobić i się pochwalić...[/sUB] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 11.12.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 no i udało się skończyć tynki, cały czas była temperatura plusowa i nadal jest, więc nie potrzebnie się obawiałem. Nawet zdążyłem z podłogówką, no ale już z wylewkami to na bank się już nie uda. Mrozy niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 11.12.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Ja te się obawiałem tynkować w listopadzie ale jakoś się udało, już tynki schną jakieś 3 tygodnie ale wilgotność nadal jest w granicach 80% więc jeszcze z miesiąc będą schły ale nie żałuję. Odradzano mi też ocieplenie że za zimno i w ogóle, a temperatury może nie są idealne ale mieszczą się w granica więc można styropian kleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.12.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Planuję robić tynki cementowo wapienne na wiosnę ok kwiecień - maj. Dobra pora roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 14.12.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Planuję robić tynki cementowo wapienne na wiosnę ok kwiecień - maj. Dobra pora roku ? Tak samo dobra jak czerwiec-lipiec lub wrzesień-październik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodi 18.12.2015 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Najważniejsze żeby nie było za gorąco, bo przy upałach tynki za szybko schną, tak mi mówili fachowcy, którzy tego roku w lecie z powodu tak wysokich temperatur musieli na kilka dni wstrzymać prace. No i nie za zimno, jak są mrozy to jest niebezpiecznie, trzeba dogrzewać pomieszczenie. Ważne żeby w środku było na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts