Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cementowo-wapienne czy gipsowe?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Szanowni Państwo,

obecna pogoda sprzyja prowadzeniu prac tynkarskich. Przy nakładaniu tynków trzeba pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej temperatury nie tylko podczas ich aplikacji, lecz również sezonowania. Gdy temperatura spadnie poniżej +5°C należy zadbać o ogrzewanie pomieszczenia. Najlepiej każdorazowo stosować się tu do zaleceń producenta danego wyrobu.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 2 weeks później...
Ja płaciłem 26,50 z materiałem i ręcznie zacieraną gładzią wapienną, ale na cenę składa się wiele czynników, region polski jaki ma być użyty materiał sposób negocjacji;) Pamiętaj że nie zawsze niska cena idzie w parze z dobrą jakością, ja wolałem dołożyć kilka złoty do metra za bardzo dobrą jakość, (ekipa sprawdzona i polecana nawet tu na FM)

My do jutra chcemy odpowiedzieć 2 wybranym ekipą jaka decyzja.

Jedna z Sochaczewa polecana na tu na forum tynki cementowo-wapienne zapewnienia, że pod malowanie. Oglądaliśmy wyglada ładnie nie miałem się do czego przyczepić.

Druga spod Płocka, również oglądaliśmy, tu robili i pokazali na Dolinie Nidy, też elegancko, jedynie była w paru miejscach potrzeba w rogach lekkie przetarcie aby okrychy zebrać i na pow. w jednym miejscu również byłaby potrzeba przetarcia lekko papierem bo jakaś smuga została.

I teraz nie wiemy co wybrać. Różnica na m2- 2zł brutto na korzyść gipsu. Byliśmy zdecydowani na gips. Ale po obejżeniu dokładności cem-wap mamy dylemat.

Problem, że nie mam jak zobaczyć takiego tynku po malowaniu.

Dziś wieczorem jadę zobaczyć pomalowaną ścianę po tynku ręcznie zacieranym pod farbę.

Tynk gipsowy 28 brutto/m2 na gotowo, cementowo-wapienny pod malowanie 30zł/m2. W pierwszym przypadku ostateczna cena wydzie ok 26zł jeśli będą robić wylewki. Więc przy ok 450-500m2 więc różnica między jednymi a drugimi to ok 2k.

witam mam pytanie

liczylem roznice ile kosztuje sam material za m2 tynku gotowego z worka (na przyklad baumit 12zl worek czyli 2m2 tynku 1cmgrubosci)

a ile robionego na budowie

i wyszlo mi ze gotowy tynk z worka to 6 zl/m2

a robiony na budowie to 3 zl/m2

czy ktos z was to liczyl ?

baumit z worka wazy 14kg/1cm

ile wazy 1m2/1cm grubosci tynku robionego na budowie?

pozdrawiam

• 1 month później...

Ja poszedłem w gips.

Gdzie się dało, to zwyczajna warstwa gipsu. Gdzie trzeba było wykonać jakieś docieplenie, wówczas korzystałem z gotowych bloczków lub ścianek gipsowych. http://dudagips.com.pl/scianki-dzialowe/sciany-gipsowe/ Bardzo fajna sprawa, tym bardziej, że owe bloczki można fajnie modelować.

Jeśli ktoś potrzebuje całych elementów gipsowych, to polecam ścianki gipsowe. Takie mam w swoim garażu. Bardzo fajnie się sprawdzają, przede wszystkim jako element docieplający.

Edytowane przez Turczynow