Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zwracam się do was z pytaniem odnośnie wykonania podłóg w nowo budowanym domu jednorodzinnym. Opisze sytuację jaką obecnie mam. Jestem na etapie wykończeniowym. Ogrzewanie oraz posadzka betonowa została wylana równo 3 miesiące temu, z tym że obecnie nie mam możliwości wygrzania posadzki (przed ułożeniem paneli i płytek) ponieważ jeszcze czekam na wykonanie przyłącza gazowe. Moje pytanie brzmi czy mogę już kłaść panele i płytki na podłogi gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Czy coś się może stać ??? Czy lepiej poczekać i wygrzać posadzkę ??? Dodam jeszcze że dom jest ocieplony, tynki wewnętrzne położone, okna zrobione

https://forum.murator.pl/topic/203680-uk%C5%82adanie-pod%C5%82%C3%B3g-na-ogrzewaniu-pod%C5%82ogowym/

Wygrzać posadzkę. Niektóre firmy wymagają wręcz protokołu z wygrzewania posadzki w celu dania gwarancji na montaż swoich desek. Podczas wygrzewania posadzka może popękąć, utworzą się naturalne dylatacje. Jeżeli pęknie pod płytką, to pęknie wraz z nią płytka ...
  • 4 weeks później...

Witam, elementem kluczowym, jest tu wilgotność podkładu. Każda okładzina ma swoje wytyczne w tym zakresie. Specjalista, który będzie układał ponele czy płytki powinien ten parametr sprawdzić przed rozpoczęciem prac.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.

Witam, elementem kluczowym, jest tu wilgotność podkładu. Każda okładzina ma swoje wytyczne w tym zakresie. Specjalista, który będzie układał ponele czy płytki powinien ten parametr sprawdzić przed rozpoczęciem prac.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.

a jaki to jest parametr dla drewna na podkładzie podłogowym cementowym, betonowym i anhydrytowym, oraz dla cementowego i anhydrytowego przy ogrzewaniu podłogowym?

• 2 months później...

Witam, Jak już wspomniałem ten parametr może się różnić w zależności od rodzaju paneli lub parkietu. Ostateczną decyzję powinien podjąć parkieciarz. Serdecznie pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge