Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupowanie mieszkania od dewelopera

kalendarium

Recommended Posts

Czy to prawda, że deweloperzy tylko cały czas kombinują jak naciągnąć nieświadomych kupujących wciskając im mieszkanie pełne niedoróbek?

Słyszałam już różne historie z tym związane i trochę mnie to przeraziło.

Jak w takim razie można tego uniknąć, zwłaszcza jak ktoś się nie zna za bardzo na tym temacie?

Może nie każdy deweloper jest taki pazerny, ale rzeczywiście przezorny zawsze ubezpieczony :)

Oczywiście warto zacząć od dokładniejszego czytania umów. Poza tym jeśli nie czujesz się na siłach w temacie budowlanki i nie jesteś w stanie ocenić, czy dane mieszkanie jest wykończone tak jak powinno czy też nie, możesz sobie zamówić pomoc kogoś takiego. Wiem, że np. w Warszawie proponuje coś takiego :spam:

Opcja jest fajna, bo to ktoś taki, kto będzie tak długo naciskał, aż deweloper wyprowadzi wszystko tak, jak jest napisane w umowie.

Edytowane przez finlandia

• 4 weeks później...

Ach, rozmowa z deweloperem, temat rzeka :D

Wiadomo - musisz trochę poznać temat żeby wiedzieć, że deweloper cie nie oszuka. Trzeba się dowiedzieć o co pytać, na co zwracać szczególną uwagę itp. Polecam pogrzebać trochę w internecie, jest sporo rad.

A poza tym - ja polecam wybrać się z kimś kto zna temat - np. znajomy który jest prawnikiem, albo ktoś kto już kupował mieszkanie i wie co i jak. Ja sama tak zrobiłam (druga opcja). Mój deweloper to Lokum we Wrocławiu, a kupowałam mieszkanie na osiedlu Lokum di Trevi.

No i mogę powiedzieć, że po pierwsze, uzyskałam wszystkie informacje jakie chciałam, nic nie było ukrywane czy tuszowane, a po drugie że nigdzie mnie nie oszukano (to już po fakcie wiem więc to napewno prawda). Może dobrze trafiłam po prostu :)

Nie ma się co nastawiać że będzie źle :)

• 9 months później...
Wszystko zależy od dewelopera na jakiego trafisz - tak jak w każdej branży zdarzają się również nieuczciwi.

Znaczy się, chciałaś napisać, że zdarzają się również uczciwi?

Pewnie i tak bywało, tylko, że oni plajtują/już splajtowali...

Niestety, ale nasz polski rynek wyeliminował tych uczciwych. Oni albo zbankrutowali, albo przekształcili się w tych tanich. To odnośnie mieszkań, które to mieszkanie zawsze możesz sprzedać i tutaj można się skusić.

Odnośnie domów - jest jeszcze gorzej. Nie opłaca się deweloperowi wybudować szeregowca, a tym bardziej wolno stojącego domu, nawet w najniższym standardzie opisanym tutaj na forum, za cenę, za którą sama sobie wybudujesz. Bo niby jak? Gdzie jego zarobek 20%, czyli co najmniej 60tys.zł./szt?

Pomyśl...

• 2 weeks później...
Dużo zależy od poziomu cen - im tańsze tym większe ryzyko. Najbardziej standardowa rzecz to kwestia wilgoci oraz izolacji budynku żeby wilgoć nie szła. Kolejne miejsce to okna - tu się mogą dziac cuda, no i wentylacja. To są najgorsze rzeczy jak spaprane, bo bywa tak że się nic nie da zrobić na przykład z wiecznym grzybem. Reszta to raczej drobiazgi które można poprawić.

• 3 years później...
Nie każdy developer to oszust. własnie jestem na etapie kupowania i ja sobie bardzo chwalę.

Grunt to też nie nastawiać się tak od razu że idzisz kupić chatę u oszusta.

Zgadzam się w 100%! Wiadomo - trzeba zachować zdrowy rozsądek. Ale takie podejście, że każdy to "oszust" to średnia radość z nowego mieszkania... albo trzeba samemu zbudować dom w takim przypadku :D