Groov_12 02.09.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Zaczęliśmy budowę naszego domku. Budujemy dom zgodnie z projektem pracowni architektonicznej Domowe Klimaty - Akord II NF40. Projekt trochę zmodyfikowaliśmy, poszerzyliśmy cały budynek z każdej strony o pół metra, wydłużyliśmy garaż o jeden metr oraz wydłużyliśmy taras o pół metra. Dodatkowo w łazience na parterze i kotłowni luksfery zamieniliśmy na okna oraz zrezygnowaliśmy z balkonu. parter poddasze Udało nam się już zrobić ściany fundamentowe, chudziak i ściany piętra. Więcej zdjęć znajdziecie w albumie: http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=6474 Teram mamy mały problem, zastanawiamy się czy zmniejszyć wielkość drzwi garażowych z 5,5m na np. 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 14.09.2015 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 (edytowane) W poprzedni weekend okazało się, że projektantka popełniła błąd w położeniu drzwi z garażu do kotłowni, które wg projektu wypadały w połowie ściany działowej Na szczęście nie mieliśmy jeszcze wykonanego ostemplowania oraz odeskowania i udało się to poprawić. Teraz już mamy ostemplowany prawie cały dom Edytowane 14 Września 2015 przez Groov_12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.09.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Jestem bardzo ciekawy projektu - proszę o większą grafikę rzutów.Czy zależy Wam na utrzymaniu standartu NF40, będziecie się starać o dofinansowanie z NFOŚiGW? Ciekawi mnie jak w oryginalnym projekcie znalazły się luksfery i balkon, gdyż trochę to utrudnia uzyskanie tego standartu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 14.09.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Nie myśleliśmy jeszcze o dofinansowaniu.Niestety nie potrafię odpowiedzieć czemu w oryginalnym projekcie były luksfery i balkon. Z obydwu zrezygnowaliśmy. Luksfery zmieniliśmy na okna. Z balkonu zrezygnowaliśmy, bo stwierdziliśmy, że przy tak dużym tarasie jaki będziemy mieli nie jest on nam potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 14.09.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Nie myśleliśmy jeszcze o dofinansowaniu. Niestety nie potrafię odpowiedzieć czemu w oryginalnym projekcie były luksfery i balkon. Z obydwu zrezygnowaliśmy. Luksfery zmieniliśmy na okna. Z balkonu zrezygnowaliśmy, bo stwierdziliśmy, że przy tak dużym tarasie jaki będziemy mieli nie jest on nam potrzebny. Jest w ogóle możliwość starania się o dofinansowanie gdy budowa już ruszyła !? Ps. to pustaki szlifowane na cienką zaprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 14.09.2015 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Jeśli chodzi o dofinansowanie to niestety nie orientowaliśmy się jakie są możliwości. Tak porotherm profi, czyli pustak szlifowany na cienką zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 14.09.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Interesowałem się tematem ale zwątpiłem... po kalkulacji okazuje się że niewiele to warte. Ale z tego co pamiętam to w ogóle przed budową najpierw opiniowany jest cały projekt czy w ogóle TAK czy NIE... potem całą reszta wymagań. Masa absurdów jakich w Polsce mało. Możesz mieć ściany i 0,1U ale jak okna będą o 0,01 gorsze niż przepis to już pa pa (mimo, że np na ściana nadrabiasz 10x) Każda wizyta inspekcji na określonych etapach budowy (wymagana - stąd chyba nie ma możliwości starania się po wybudowaniu) jest płatna.. potem próby szczelności i tak dalej i tak dalej... Okazuje się że realnie zostaje kilka tyś złotych No i oczywiści forma to Kredyt. Jak by chodziło o prawdziwe NF40.. to każdy powinien budować jak zechce byle finalnie było tyle i tyle kW/m2 Może coś się zmieniło ale wątpię Ps. fajnie to wygląda.. teraz na foto realnie widać jaki ten domek jest długi. Ja własnie się waham między Profi a Dryfix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 15.09.2015 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Zaczęliśmy w końcu prace nad zbrojeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 16.09.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Zaczęliśmy w końcu prace nad zbrojeniem [ATTACH=CONFIG]330785[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]330786[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]330787[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]330788[/ATTACH] Bierzecie potem szalunki na deskowanie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 16.09.2015 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Zobaczymy jak te deski będą wyglądały, ale chyba bardziej skłaniamy się do zakupu nowych impregnowanych desek na dach. Te spróbujemy sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 20.09.2015 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Kominy też już stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosak 06.10.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Piękny domek Czy mógłbyś coś napisać na temat już poniesionych kosztów, czy mają one odzwierciedlenie w kosztorysie projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 04.11.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Kosztorys od projektanta trochę odbiega od rzeczywistości, bo poszerzyliśmy budynek o 1m i wydłużyliśmy garaż (jak się okazało) o 2 m oraz taras mamy betonowy a nie z kostki. Tak np. betonu już wylaliśmy 111m3 a w kosztorysie było 69m3.Aktualnie przekroczyliśmy budżet o 5%, a został nam zakup desek i papy na dach oraz opłata za robociznę za ostatni etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 04.11.2015 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Mamy już strop, ściany kolankowe oraz ściany nośne. Dzisiaj też udało się w końcu wylać wieniec pod murłatę. Po perypetiach z poprzednią ekipą musieliśmy zatrudnić nową i mamy nadzieję zakończyć prace budowlane na ten rok w ciągu 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 04.11.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Może warto było by ocieplić dodatkowo wieniec, skoro NF40?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 05.11.2015 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 W jaki sposób można to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 05.11.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 W jaki sposób można to zrobić? Nie chcę się wymądrzać, bo ekspertem nie jestem, ale wiem, że żelbet, czyli to, z czego wykonany jest strop i wieniec ma znacznie większe przewodnictwo ciepła niż ceramika poryzowana czy praktycznie każdy inny materiał, z którego buduje się ściany zewn. Dlatego też często daje się dodatkową izolację na te żelbetowe elementy. U mnie to wyglądało tak (chodzi o te 4 cm styropianu po zewnętrznej stronie zbrojenia. http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20151004-ociepleniewienca.jpg Przejrzyj projekt. U nas jest to wyraźnie wyrysowane w projekcie. Jeśli wieniec już wylany, to można ewentualnie obłożyć go lepszym materiałem izolacyjnym niż pozostała część elewacji. W projekcie NF40 powinieneś mieć też obliczenia przegród i potencjalnych mostków ciepła, więc jest duża szansa, że po prostu będziesz miał te lub inne przegrody lepiej docieplone, wg obliczeń. Jest dobrze, nie przejmuj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 06.11.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Nie chcę się wymądrzać, bo ekspertem nie jestem, ale wiem, że żelbet, czyli to, z czego wykonany jest strop i wieniec ma znacznie większe przewodnictwo ciepła niż ceramika poryzowana czy praktycznie każdy inny materiał, z którego buduje się ściany zewn. Dlatego też często daje się dodatkową izolację na te żelbetowe elementy....! Ogólnie Akord ma bodajże 25cm izolacji o ile pamiętam wiec sporo i straty na pewno są uwzględnione w wyliczeniu OZC... Kwestia projektu. Fakt faktem jak piszesz beton to beton. Ale przy takiej izolacji chyba ma to mały sen.. zawsze jak piszesz można ten jeden pas zrobić jakimś very good styropianem i będzie jeszcze lepiej niż dokładać 4cm zwykłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 10.12.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Hej. Powiedz mi jaka jest łączna grubość w Akordzie balkonu (łącznie z izolacją...) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groov_12 12.01.2016 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Dawno nie zaglądałam na forum. Teraz postaram się poprawić Jeśli chodzi o balkon to w projekcie jest taki opis: Mam nadzieję, że o to Ci chodziło Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Groov_12 nie widać było zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts