Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akord ii NF40 - nasz domek

Recommended Posts

Zaczęliśmy budowę naszego domku. Budujemy dom zgodnie z projektem pracowni architektonicznej Domowe Klimaty - Akord II NF40. Projekt trochę zmodyfikowaliśmy, poszerzyliśmy cały budynek z każdej strony o pół metra, wydłużyliśmy garaż o jeden metr oraz wydłużyliśmy taras o pół metra. Dodatkowo w łazience na parterze i kotłowni luksfery zamieniliśmy na okna oraz zrezygnowaliśmy z balkonu.

parter

parter.jpg

poddasze

poddasze.jpg

Udało nam się już zrobić ściany fundamentowe, chudziak i ściany piętra.

DSC_1510.jpg

DSCN4722.jpg

Więcej zdjęć znajdziecie w albumie: http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=6474

Teram mamy mały problem, zastanawiamy się czy zmniejszyć wielkość drzwi garażowych z 5,5m na np. 5m.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W poprzedni weekend okazało się, że projektantka popełniła błąd w położeniu drzwi z garażu do kotłowni, które wg projektu wypadały w połowie ściany działowej :)

Na szczęście nie mieliśmy jeszcze wykonanego ostemplowania oraz odeskowania i udało się to poprawić.

Teraz już mamy ostemplowany prawie cały dom :)

DSC_1715.jpg

DSC_1734.jpg

DSC_1741.jpg

DSC_1743.jpg

DSC_1744.jpg

Edytowane przez Groov_12

Jestem bardzo ciekawy projektu - proszę o większą grafikę rzutów.

Czy zależy Wam na utrzymaniu standartu NF40, będziecie się starać o dofinansowanie z NFOŚiGW? Ciekawi mnie jak w oryginalnym projekcie znalazły się luksfery i balkon, gdyż trochę to utrudnia uzyskanie tego standartu. Powodzenia!

Nie myśleliśmy jeszcze o dofinansowaniu.

Niestety nie potrafię odpowiedzieć czemu w oryginalnym projekcie były luksfery i balkon. Z obydwu zrezygnowaliśmy. Luksfery zmieniliśmy na okna. Z balkonu zrezygnowaliśmy, bo stwierdziliśmy, że przy tak dużym tarasie jaki będziemy mieli nie jest on nam potrzebny.

Nie myśleliśmy jeszcze o dofinansowaniu.

Niestety nie potrafię odpowiedzieć czemu w oryginalnym projekcie były luksfery i balkon. Z obydwu zrezygnowaliśmy. Luksfery zmieniliśmy na okna. Z balkonu zrezygnowaliśmy, bo stwierdziliśmy, że przy tak dużym tarasie jaki będziemy mieli nie jest on nam potrzebny.

Jest w ogóle możliwość starania się o dofinansowanie gdy budowa już ruszyła !?

Ps. to pustaki szlifowane na cienką zaprawę?

Interesowałem się tematem ale zwątpiłem... po kalkulacji okazuje się że niewiele to warte. Ale z tego co pamiętam to w ogóle przed budową najpierw opiniowany jest cały projekt czy w ogóle TAK czy NIE... potem całą reszta wymagań. Masa absurdów jakich w Polsce mało. Możesz mieć ściany i 0,1U ale jak okna będą o 0,01 gorsze niż przepis to już pa pa (mimo, że np na ściana nadrabiasz 10x) :D Każda wizyta inspekcji na określonych etapach budowy (wymagana - stąd chyba nie ma możliwości starania się po wybudowaniu) jest płatna.. potem próby szczelności i tak dalej i tak dalej... Okazuje się że realnie zostaje kilka tyś złotych :) No i oczywiści forma to Kredyt. Jak by chodziło o prawdziwe NF40.. to każdy powinien budować jak zechce byle finalnie było tyle i tyle kW/m2 :)

Może coś się zmieniło ale wątpię :)

Ps. fajnie to wygląda.. teraz na foto realnie widać jaki ten domek jest długi. Ja własnie się waham między Profi a Dryfix :)

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Kosztorys od projektanta trochę odbiega od rzeczywistości, bo poszerzyliśmy budynek o 1m i wydłużyliśmy garaż (jak się okazało) o 2 m oraz taras mamy betonowy a nie z kostki. Tak np. betonu już wylaliśmy 111m3 a w kosztorysie było 69m3.

Aktualnie przekroczyliśmy budżet o 5%, a został nam zakup desek i papy na dach oraz opłata za robociznę za ostatni etap.

W jaki sposób można to zrobić?

Nie chcę się wymądrzać, bo ekspertem nie jestem, ale wiem, że żelbet, czyli to, z czego wykonany jest strop i wieniec ma znacznie większe przewodnictwo ciepła niż ceramika poryzowana czy praktycznie każdy inny materiał, z którego buduje się ściany zewn. Dlatego też często daje się dodatkową izolację na te żelbetowe elementy.

U mnie to wyglądało tak (chodzi o te 4 cm styropianu po zewnętrznej stronie zbrojenia.

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20151004-ociepleniewienca.jpg

Przejrzyj projekt. U nas jest to wyraźnie wyrysowane w projekcie. Jeśli wieniec już wylany, to można ewentualnie obłożyć go lepszym materiałem izolacyjnym niż pozostała część elewacji. W projekcie NF40 powinieneś mieć też obliczenia przegród i potencjalnych mostków ciepła, więc jest duża szansa, że po prostu będziesz miał te lub inne przegrody lepiej docieplone, wg obliczeń.

Jest dobrze, nie przejmuj się!

Nie chcę się wymądrzać, bo ekspertem nie jestem, ale wiem, że żelbet, czyli to, z czego wykonany jest strop i wieniec ma znacznie większe przewodnictwo ciepła niż ceramika poryzowana czy praktycznie każdy inny materiał, z którego buduje się ściany zewn. Dlatego też często daje się dodatkową izolację na te żelbetowe elementy....!

Ogólnie Akord ma bodajże 25cm izolacji o ile pamiętam wiec sporo i straty na pewno są uwzględnione w wyliczeniu OZC... Kwestia projektu. Fakt faktem jak piszesz beton to beton. Ale przy takiej izolacji chyba ma to mały sen.. zawsze jak piszesz można ten jeden pas zrobić jakimś very good styropianem i będzie jeszcze lepiej niż dokładać 4cm zwykłego :)

• 1 month później...
  • 1 month później...