adriennen.k 02.09.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Witam. Wynajmuje mieszkanie, w którym na ścianach jest taki jakby "baranek". Chce się tego pozbyć i położyć gładzie. Jednakże, ściany są nieco nierówne i musiałbym je przelecieć goldbandem. Czy wystarczy z grubsza przelecieć to ostrą pacą, coby ściąć największe "krosty, zagruntować i na to goldband a później gładź? I uprzedzam, to nie jest pomalowana tapeta, tylko raczej baranek z farby strukturalnej, albo jeszcze inne ustrojstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.09.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 I uprzedzam, to nie jest pomalowana tapeta, tylko raczej baranek z farby strukturalnej, albo jeszcze inne ustrojstwo. [ATTACH=CONFIG]329374[/ATTACH] Spokojnie - przetrzyj grubym papierem do gładzi , grunt, "goldband" wyrównanie i farba. Istnieje ryzyko, że to co jest obecnie na ścianie to tynk mineralny rozwodniony nakładany wałkiem na starą powłokę malarską - ale paca z papierem powinna dać mu radę, jednak zastosowanie na to tynku gipsowego spowoduje odspojenie tego "podkładu" od tynku:( głównego więc warto dokładnie zbadać co jest pod tą strukturą. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriennen.k 02.09.2015 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Najchętniej wydrapał bym to właśnie do gołego tynku, ale nie chce sobie robić niepotrzebnej roboty bo mieszkanie i tak jest wynajmowane i nikt mi za to nie zapłaci. Jutro tam wpadnę i zobaczę co tam pod tym siedzi. Z pewnością jest tam kilka warstw farby ... Jednakże czy pod tym była gładź ... Tego już nie wiem. Blok z czasów PRL, a więc istnieje ryzyko, że gładzi tam nie ma wcale. Od biedy pociągnę to na pierwszy raz grubiej cekolem c45, a na niego pózniej 2 warstwy innej, bardziej miękkiej gładzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriennen.k 19.09.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 No i zabrałem sie za remont. Zdrapałem to wszystko do gołego tynku. Jednak tu pojawia sie kolejny problem. Ściany są nieco Krzywe, lekkie wybrzuszenia etc i po położeniu gładzi będzie to widoczne. Dlatego tez zdecydowałem sie przeciągnąć te ściany najpierw mp75 albo goldbandem. Jednakże co zrobić, jeśli na ścianach są pęknięcia ? Czy mogę w ten tynk wtopić flizelinę? Czy najpierw flizelinę wkleić na gips szpachlowy a dopiero pózniej to ciagnąć tym tynkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriennen.k 20.09.2015 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Tak się też zastanawiam czy tych pęknięć nie pokryć siatką do elewacji. Siatkę zatopiłbym w Goldbandzie. Czy to zda egzamin? Czy lepiej zastosować fizeline ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts