fiodork 03.09.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Witam, Mam takie jedno małe pytanie do speców od wentylacji. Jak najlepiej wytłumić wentylator kanałowy Cata DIL 150/560 zamontowany na sztywnej rurze PCV na GWC. Wentylator znajduje się w piwnicy. Główny problem jest taki, że odgłosy pracy wentylatora są przenoszone poprzez rurę do anemostatów na parterze i piętrze. Wentylator jest zamontowany zaraz za pierwszą ścianą w piwnicy. Do pierwszego anemostatu jest jakieś 20 mb rury. Czy najlepiej jest dać kawałki elastycznej rury spiro za wentylatorem czy może jakieś inne rozwiązanie ? Zapomniałem dodać, że z racji długości mojego GWC bardzo zależy mi aby opory były jak najmniejsze. Zapraszam do konstruktywnej dyskusji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.09.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Przede wszystkim montaż na elastycznym łączniku.Następny poziom to tłumiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 03.09.2015 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Czy można prosić o rozwinięcie tematu ? Czy poprzez montaż na elastycznym łączniku mam rozumieć umieszczenie przed i za wentylatorem fragmentów rury spiro czy może jeszcze coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.09.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jeśli wentylator wisi na swojej podstawie można użyć flex'a. (spiro to określenie rur sztywnych)Jeśli wentylator wisi na rurze, trzeba użyć czegoś mocniejszego.Np: https://www.google.pl/search?q=%C5%82%C4%85cznik+elastyczny+wentylacyjny&client=opera&channel=suggest&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCUQsARqFQoTCIyFq6fS2scCFYW8cgodlSYFvw Instalacja nie potęguje hałasów o ile prędkości powietrza są zachowane.Problemem jest źródło hałasu - wentylator.Szukał bym cichszego rozwiązania, albo wykonywał tłumiki we własnym zakresie.Prowizorka, w postaci wsadzenia w kanał przegrody z wełny podpowie Ci,Czy rozwiązaniem problemu będzie tłumik, czy trzeba szukać wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 03.09.2015 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Dziękuje za odpowiedź. Moim skromnym zdaniem jest to typowo problem przenoszenia drgań po sztywnych rurach od wentylatora. Teoretycznie wentylator ma wydajność 560 m3/h ale przy tej długości instalacji myślę że jeżeli jest 300 m3/h to już byłoby dobrze. Na razie wentylator jest zamocowany na rurze, ale w odległości 5 cm od ściany. Na początek zamontuję go na ścianie na podstawie i połączę z instalację rurą elastyczną i zobaczę jaki bedzie skutek. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts