Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tasior-ek

Recommended Posts

Witajcie,

Być może ktoś przerabiał już temat montażu POS w rejonie aglomeracji i będzie mógł pomóc.

Po kolei: Jesteśmy na etapie budowy domu. W PZT mamy szambo ale uznaliśmy, że POS będzie rozwiązaniem dużo lepszym. Wybraliśmy już nawet model oczyszczalni (Ekopol BIO-HYBRYDA 2500). Chęć budowy oczyszczalni zgłosiłem do Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska. Od nich dostałem wytyczne, jakie musi spełnić moja oczyszczalnia. I tak:

- BZT5 poniżej 15mgO2/l albo min 90% redukcji

- ChZTCr poniżej 125 mgO2/l albo min. 75% redukcji

- zawiesina ogólna poniżej 35 mgO2/l albo min. 90% redukcji

- azot ogólny poniżej 10mgO2/l albo min 70-80% redukcji

- fosfor ogólny poniżej 1 mgO2/l albo min. 80% redukcji"

Z pierwszymi 3 wartościami nie ma problemu bo producent ww. oczyszczalni podaje je w dokumentacji technicznej. Gorzej z azotem i fosforem – tego w dokumentacji nie ma. Do producenta już napisałem pytanie ale może ktoś z Was bliżej związany z tematem oczyszczalni wie, czy jakieś modele maja w specyfikacji podane wszystkie z wymaganych przez mój urząd parametrów?

I jeszcze drugie pytanie: całe to zamieszanie jest spowodowane tym, że z początkiem przyszłego roku zacznie w całości obowiązywać Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz.U. z 2014 r. poz. 1800). Przejrzałem je sobie ale szczerze powiem, że nie potrafię czytać takiego języka. Czy ktoś może mnie więc oświecić: czy wspomniane w ww. rozporządzeniu regularne pobieranie próbek ścieków do analizy będzie też obowiązkowe dla POS? Bo nawet wspomniane minimum (czyli 4 próbki na rok) to przy kosztach takiej analizy całkowicie wyklucza ekonomiczny sens użytkowania POS…

Edytowane przez tasior-ek

• 3 weeks później...

Mogę polecić Ci takowe rozwiązanie - ulotke moge podesłac na e-mail, podaj na mój priv to Ci podeślę.

pzdr

Artur

Witajcie,

Być może ktoś przerabiał już temat montażu POS w rejonie aglomeracji i będzie mógł pomóc.

Po kolei: Jesteśmy na etapie budowy domu. W PZT mamy szambo ale uznaliśmy, że POS będzie rozwiązaniem dużo lepszym. Wybraliśmy już nawet model oczyszczalni (Ekopol BIO-HYBRYDA 2500). Chęć budowy oczyszczalni zgłosiłem do Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska. Od nich dostałem wytyczne, jakie musi spełnić moja oczyszczalnia. I tak:

- BZT5 poniżej 15mgO2/l albo min 90% redukcji

- ChZTCr poniżej 125 mgO2/l albo min. 75% redukcji

- zawiesina ogólna poniżej 35 mgO2/l albo min. 90% redukcji

- azot ogólny poniżej 10mgO2/l albo min 70-80% redukcji

- fosfor ogólny poniżej 1 mgO2/l albo min. 80% redukcji"

Z pierwszymi 3 wartościami nie ma problemu bo producent ww. oczyszczalni podaje je w dokumentacji technicznej. Gorzej z azotem i fosforem – tego w dokumentacji nie ma. Do producenta już napisałem pytanie ale może ktoś z Was bliżej związany z tematem oczyszczalni wie, czy jakieś modele maja w specyfikacji podane wszystkie z wymaganych przez mój urząd parametrów?

I jeszcze drugie pytanie: całe to zamieszanie jest spowodowane tym, że z początkiem przyszłego roku zacznie w całości obowiązywać Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz.U. z 2014 r. poz. 1800). Przejrzałem je sobie ale szczerze powiem, że nie potrafię czytać takiego języka. Czy ktoś może mnie więc oświecić: czy wspomniane w ww. rozporządzeniu regularne pobieranie próbek ścieków do analizy będzie też obowiązkowe dla POS? Bo nawet wspomniane minimum (czyli 4 próbki na rok) to przy kosztach takiej analizy całkowicie wyklucza ekonomiczny sens użytkowania POS…

Ja też mogę i to jawnie.

Oczyszczalnia BioKem Wavina ma szansę spełnić te wymagania. Sama technologia jest dość beznadziejna, ale fabrycznie jest dołożona stacja dozowania koagulantu (który oczywiście trzeba uzupełniać). Ten koagulant wiąże i wytrąca przede wszystkim fosfor, ale przy okazji także mnóstwo zawiesiny, a wraz z nią zbijane jest BZT i ChZT.

Jeżeli do dowolnej oczyszczalni dołożysz sobie dozowanie koagulantu, to otrzymasz takie same, a prawdopodobnie nawet jeszcze lepsze wyniki niż w Biokemie.

Zadaj pytanie urzędnikom - czy musisz mieć deklarację własności użytkowych przed zamontowaniem, czy wystarczą wyniki oczyszczania po zamontowaniu? Jeżeli to pierwsze, to szykuj 20 tysięcy na Biokem. Jeżeli to drugie, to niech ci pierwszy lepszy automatyk zmontuje małą stację dozowania i kupuj co chcesz.