greggy 03.09.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Proszę o ocenę podłączenia kominka Nadia 10. Chodzi o odległość od ściany komina systemowego izolowanego. Przy podłączeniu jak na zdjęciu wychodzi 7,5cm do gołej ściany. Po bokach wkładu będzie ok 25cm przestrzeni wewnątrz obudowy. Czy komin też należy obłożyć wełną do kominków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.09.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Proszę o ocenę podłączenia kominka Nadia 10. Chodzi o odległość od ściany komina systemowego izolowanego. Przy podłączeniu jak na zdjęciu wychodzi 7,5cm do gołej ściany. Po bokach wkładu będzie ok 25cm przestrzeni wewnątrz obudowy. Czy komin też należy obłożyć wełną do kominków? [ATTACH=CONFIG]329394[/ATTACH] Wkład posiada instrukcję montażu. Zrób zgodnie z nią....Przerobiłbym tez przyłącze. Dwa grzechy główne: 1. Rura rozsadzi trójnik ceramiczny, 2.Kierunek spływu skroplin. Wełna kominkowa to przeżytek i może być problematyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 03.09.2015 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Na stronie producenta i tego produktu jest instrukcja, ale zatytułowana "wkłady żeliwne", Ten jest ze stali i ma plecy ścięte po obu bokach boki. Co do kierunku skroplin to czytałem, że najlepiej kielichem do góry.Zestaw dobrany przez dystrybutora kominków. Z tych elementów nie da się inaczej tego złożyć:- wyjście spalin z kominka wchodzi w kielich (kielich od dołu)- kolano nastawne wchodzi w zestaw przyłączeniowy do komina (znowu kielich od dołu) Musiałbym użyć dwóch muf, ale to i tak nie likwiduje wszystkich połączeń kielichem do dołu. Co masz na myśli rura rozsadzi trójnik? Zestaw przyłączeniowy składa się z dwóch elementów wkładki ze sznurem i redukcji. Byłbym wdzięczny z podpowiedź ew. jak to powinno być zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.09.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jak jest sznur i nie będziesz ostro palić, może nie rozsadzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 08.09.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) greggy - ty naprawdę myślałeś, że ktoś Ci tu pomoże? Edytowane 8 Września 2015 przez micz10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 29.10.2015 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Przestaje już na to liczyć. Podobno fachowcy tu nie zaglądają, a jak zaglądają to żeby reklamować swoje usługi i rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spelegliwy 30.10.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 spoko,,,, ktoś może pomoże,,,choć nie fachowiec - ale ten co ma to w domu i żyje... u mnie nadia 10 15 \cm od ściany, po dolozeniu izolacji zostalo 12 i jest ok, ,,chyba tak jest w instrukcji i tak zostaw - i będzie oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.12.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 spoko,,,, ktoś może pomoże,,,choć nie fachowiec - ale ten co ma to w domu i żyje... u mnie nadia 10 15 \cm od ściany, po dolozeniu izolacji zostalo 12 i jest ok, ,,chyba tak jest w instrukcji i tak zostaw - i będzie oki. A dlaczego izolować od ściany? Ja mam zamiar nie izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 02.12.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 A dlaczego izolować od ściany? Ja mam zamiar nie izolować. no to nie izoluj. żeby Ci się tylko nie rozpadła od gorąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.12.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 no to nie izoluj. żeby Ci się tylko nie rozpadła od gorąca Ściana z cegły i konin z pustaków systemowych się rozleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 02.12.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ściana z cegły i konin z pustaków systemowych się rozleci? ściana z cegły to nie, ale z maxa już prędzej, co do pustaka żużlokeramzytowego też mam wątpliwości, to zresztą nie aż tak bardzo istotne. powiedz, co chcesz osiągnąć nie izolując tylnej ściany ? będziesz kumulował w niej energię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.12.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 ściana z cegły to nie, ale z maxa już prędzej, co do pustaka żużlokeramzytowego też mam wątpliwości, to zresztą nie aż tak bardzo istotne. powiedz, co chcesz osiągnąć nie izolując tylnej ściany ? będziesz kumulował w niej energię ? Z cegły MAX. A cegła max w jakiej temp. jest wypalana? Chciałem dodatkowo akumulować energię bo obudowa też ma być "ciepła". Więc dl mnie to takie marnowanie potencjału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 02.12.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Z cegły MAX. A cegła max w jakiej temp. jest wypalana? Chciałem dodatkowo akumulować energię bo obudowa też ma być "ciepła". Więc dl mnie to takie marnowanie potencjału. ale to jest ściana nośna, a nie ściana kominka.na pewno znajdziesz lepszy sposób aby nie marnować potencjału. a max jest zapewne wypalany ale jeden raz, narażanie go na 200 stopni 100 razy w roku nie jest dobrym pomysłem. kominów raczej się z niego nie stawia, choć i takie cudo już widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 02.03.2016 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 spoko,,,, ktoś może pomoże,,,choć nie fachowiec - ale ten co ma to w domu i żyje... u mnie nadia 10 15 \cm od ściany, po dolozeniu izolacji zostalo 12 i jest ok, ,,chyba tak jest w instrukcji i tak zostaw - i będzie oki. Przerobiłem tzn, odsunąłem od ściany na ok 13-14cm od komina. Mam pytanie odnośnie kratek. Wg specyfikacji dla Nadi powinno byc >=700cm2 da nawiewu i >=900cm2 dla wywiewu Kratka luft 100x9cm ma pole otworu 600cm2. to mniej niż zalecane. Poza tym Nadia jest dość nisko zabudowana od frontu, dlatego myślę o zainstalowaniu dwóch po bokach. Możesz napisać jak masz zrobiona obudowę u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.03.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dołóż te kratki aby było minimum tyle co zalecają bo w przypadku tego wkładu konieczne jest dobre chłodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts