nowy122 03.09.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Witam, posiadam drzwi PCV na profilach BRUGMAN. Są to drzwi z zamkiem 5-punktowym - czyli po zatrzaśnięciu łapie tylko języczek a dopiero gdy klamka przełożymy do góry zasuwają się rygle jak w oknie.Nie mam szyb tylko szklenie XPS. Problemem moim jest to, że po zatrzaśnięciu skrzydło odstaje lekko góra i dołem od ościeżnicy. Dzieje się to od strony zamka - po stornie zawiasów jest okey. Pytanie moje jest takie czy mogło to się stać od upałów i słońca ? Czy można spróbować lekko podgiąć skrzydło używając łaty i ścisku stolarskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.09.2015 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 nie znajac sie na rzeczy nic nie rob. To trzeba zrobic inaczej i nie jest to takie proste jak Ci sie wydaje. A przede wszystkim uwaga dla wszystkich. Przy kazdych drzwiach trzeba pamietac by byly one zawsze zaryglowane a nie zamkniete tylko na klamke. Nagrzewanie tylko zewnetrznej powierzchn i przez slonce czyni cuda. Odpowieddz na pytanie, czy po zaryglowaniu tez masz na tyle krzywo ze jest nieszczelnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 05.09.2015 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Witam, dziękuje za odpowiedź. Po zaryglowaniu drzwi dolegają idealnie, jest docisk na uszczelce itp. Problem w tym, że drzwi te są wejściem do małego lokalu i głupio trochę żeby klienci zimą za każdym razem ryglowali. Mógłbyś podać sposób jak je delikatnie podgiąć ? A tak poza tym wszytkim czy wszystkie drzwi pcv mają takie ryglowanie że dopiero wtedy uszczelka dochodzi po całej obwiedni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.09.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 taka moga zachowywac sie KAZDE drzwi bez wzgledu na material z ktorego sa wykonane. Poprzez analogie-czy wiesz co to jest bimetal i jak sie zachowuje? Nie zastanowilo Cie ze po stronie zawiasow wygiecia nie ma ? Tam non stop masz wiecej punktow mocowanai skrzydla do oscieznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 05.09.2015 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 No okey ale czy mogę spróbować podgiąć skrzydło używając łaty i dwóch ścisków stolarskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 No okey ale czy mogę spróbować podgiąć skrzydło używając łaty i dwóch ścisków stolarskich ? Spróbować możesz, ale moim zdaniem nie da to żadnego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek40 09.09.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Miałem podobną sytuację w kiosku. Wyginanie pomogło na tyle, że teraz pasują idealnie tam gdzie odstawały, ale wyją z innego narożnika . Niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 10.09.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ja zapytam czy winne jest skrzydło czy ościeżnica. Czy ktokolwiek to sprawdził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 10.09.2015 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Winne skrzydło, sprawdzone prostą długą łata aluminiowa. na środku gdzie łapie języczek zamka dolegają a górą i dołem lekko odstają. Dopiero po zaryglowaniu okuciami dochodzą. Robić coś z tym czy tak zostawić i jest to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.09.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 zostaw. niestety, co dla wielu jest niezrozumiałe, to całkiem normalne zjawisko i walka z nim mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.09.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nawet jakbyś teraz przegiął skrzydło na siłę "do pionu", to przy kolejnej zmianie temperatury w zimę będziesz miał ten sam efekt tylko w drugą stronę. Nie da się tak wyginać skrzydła wraz ze wzrostem lub spadkiem temperatury.Nie wiem jak to dokładnie u Ciebie wygląda ale sporo takich rzeczy można lekko zniwelować poprzez regulację skrzydła na ościeżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.09.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) i należy podkreślić że jest to NORMALNE zjawisko. Dotyczy drzwi ale także i okien. Pozostawione na działanie słońca zewnętrzna powierzchnia się nagrzewa i lekko odkształca. Latem najczęściej nie przylegają górne rogi, zimą przy silnych mrozach lekko odstaje środek. Jest to związane z nierównomiernym rozszerzaniem się materiału o rożnej temperaturze powierzchni wewnętrznej i zewnętrznej. Profil zachowuje się jak wspomniany już bimetal - jak ktoś nie wie co to takiego i jak się zachowuje niech poszuka w googlachDopiero pełne zaryglowanie drzwi czy okna zabezpiecza nas przed tym zjawiskiem Edytowane 11 Września 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.09.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Też nie do końca, bo wystarczy otworzyć drzwi i one momentalnie będą chciały się wygiąć. Jeśli wszystko jest spasowane na żyletkę to będzie ciężkawo zamknąć takie skrzydło. Ja np. mam Wikędy Premium w antracycie od strony południowej i full słońca bez zadaszenia (tak, wiem wiem ). Przy mocnym spasowaniu w to lato było ciężko zamknąć drzwi i trzeba było lekko trzasnąć. Wystarczyło tam języczek na ościeżnicy zluzować o 1-1,5mm i było OK. Także walka z normalnymi zjawiskami nie ma sensu. P.S. w oknach jest jeszcze opcja ustawiania siły docisku lato / zima / wiosna-jesień. W drzwiach trzeba ciut więcej podregulować moim zdaniem o ile przeciętny użytkownik będzie chciał się w to zagłębiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts