Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy piec do starego domu

jockpl

Recommended Posts

Cześć,

zbliża się nowy sezon grzewczy a ja powoli dojrzałem do zmiany pieca.

Główną motywacją jest chęć zmiany ogrzewania wody, które mam obecnie zrealizowane na starawym piecyku Junkersa i szlag mnie trafia na samą myśl o tym jakie problemy użytkowe są przy tym urządzeniu...

Wracając do tematu: dom to stary - budowany w latach 70' - "kwadraciak". Na początku w ogóle nie był ocieplony, a przy solidnym wietrze zimą można było zastać przy niektórych oknach jęzor nawianego śniegu ;) Potem dorzucone zostało ocieplenie (coś ok. 10cm styropianu), a okna wymienione na plastikowe - choć niestety bardzo kiepskie i kiepsko zamontowane, do dzisiaj są główną bolączką tego domu.

Dom ma 3 kondygnacje mieszkalne po 50m2 na półpiętrach, czwarta to garaż z pokojem gościnnym na poziomie gruntu, ostatnia to piwnica położona kolejne 1,5 metra pod garażem. Łączie daje nam to w porywach jakieś 200m2 do ogrzania. Oczywiście garaż i piwnica ogrzewane są znacznie słabiej niż reszta. Izolacja fundamentów zrobiona dosyć porządnie (parę lat temu było przerabiane).

W wielu miejscach pokutują nadal stare, żeliwne kaloryfery żeberkowe, część została wymieniona na panelowe.

Mamy stary gazowy piec - będzie miał już ze 30 lat spokojnie - o mocy 37kW. Oprócz tego w środkowym półpiętrze mieszkalnym jest kominek (bez dystrybucji ciepła) i klimatyzator/pompa ciepła (?) Daikin, którym w okresie przejściowym zdarza się nam awaryjnie dogrzewać dom bez uruchamiania całego CO.

W domu podczas sezonu grzewczego utrzymujemy temperaturę rzędu 19-21 stopni. Na termostacie pieca ustawiamy najczęściej wartości rzędu 25-30 stopni, bardzo rzadko się zdarza by było wyżej. Rachunki zimą... khem... rzędu 2000zł/miesiąc.

No więc marzy mi się zamiana pieca na nowoczesny piec kondensacyjny z dołączonym wymiennikiem ciepła i zbiornikiem na ciepłą wodę - rzędu 150l, może trochę więcej (2 łazienki z których się korzysta na co dzień, często równocześnie). Jedna łazienka jest bezpośrednio nad kotłownią, więc tam by ciepła woda szła bezpośrednio pojedynczą rurą. Druga jest dwa piętra wyżej, więc tam trzeba by już było puścić kominem dwie rurki żeby była cyrkulacja... dobrze mówię?

Teraz przejdźmy do sedna pytania: patrzyłem na to co oferują producenci, moją uwagę przykuł vaillant jako że daje (czy raczej sprzedaje) teraz 6-letnią gwarancję, dodatkowo ma jakąś bliżej nieokreśloną promocję na zestawy piec+zasobnik ciepłej wody+sterownik pogodowy (czy jak to się zwie). Patrząc na ich ofertę myślałem o jakimś zestawie typu VAILLANT ECOVIT PLUS+VKS INT 246+VIH R 150 - ale jak przedstawiałem sytuację jakiemuś serwisantowi (ma przyjść na rekonesans dopiero w przyszłym tygodniu), to stwierdził że to bez sensu i wystarczy jakiś mały kondensat wiszący + zasobnik...

Stwierdził też, że jak jest stara instalacja z duuużą ilością wody to nawet lepiej dla pieca kondensacyjnego. Generalnie pojawiły mi się nowe znaki zapytania i nie wiem czego właściwie się spodziewać :)

Co sądzicie o opłacalności takiej inwestycji? Tak jak pisałem, najbardziej mnie do tego popchnęła ciepła woda, bo mnie szlag trafia przez ten piecyk sterowany przepływem...