Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia - proszę o rady :)

evito

Recommended Posts

Piekarnika używasz bardzo rzadko, zamkniętym nikt się nie poparzy. Cargo będzie używane kilkanaście razy dziennie. Na teraz masz dostęp do niego tylko z lewej strony lewą ręką, musisz obejść je dookoła. Z tego względu zrobiłbym je po lewej, aby dostęp był od blatu prawą ręką.

Szafka wygląda dobrze. Ale jeśli zastosujesz tak długi reling, nie otworzy się, ponadto jest ryzyko uderzenia w szkło. Półki z kolei trzeba regularnie wycierać z kurzu, a dostęp tego nie ułatwi. Rozwiązaniem jest wąska listwa od ściany lub system podnośników typu hl od bluma, ale to już parę stówek więcej. Ew front bez uchwytu na tipon. Przegadaj ze stolarzem.

PS. Podaj wymiary kuchni.

Bardzo często ludzie umieszczają piekarnik w wysokiej zabudowie tuż obok blatu, nie przypominam sobie niepokojącej ilości negatywnych opinii na ten temat. Nie wiem co zmieni odsunięcie go o 35cm od blatu, bo z boku i tak nie zajdziesz, rękę bez problemu wsadzisz bo będzie jeszcze listwa. W tym przypadku ustawiłbym zabudowę pod cargo bo jest zdecydowanie częściej użytkowane.

Fanem otwartych półek w kuchni nie jestem, i tak trzeba regularnie tam sprzątać, po co jeszcze dokładać:) Myślę, że zrównane z wysoką zabudową będą lepiej wyglądać. Osobiście zostawiłbym drzwi i przeznaczył ją na rzadziej używane sprzęty.

Ja miałam podobny problem. Będę miała w rogu dwie niskie szafki wiszące otwierane do góry i otwór aby wstawić tam np. ekspres do kawy - kawałek blatu zawsze się przyda, a ekspres i tak trzeba gdzieś ulokować. Zaproponował mi to mój stolarz i uważam, że pomysł miał całkiem ok :)

Aaa.. ja bym cargo ustawiła przy wejściu, a piekarnik przy blacie.

Nie wiem czy tak można, ale łatwiej by się wyciągało z piekarnika, jeśli piekarnik rozpoczynał sie na wysokosci blatu. Dostep obiema rękami do blachy będzie. No ale nie wiem czy nie bedzie miało to jakiś innych minusów.

Nie widze sensu w przedłużeniu scianki k-g. Pewnie trzeba by wtedy zrobic jakies zakończenie tej zabudowy, a to już może popsuc cały wygląd.

A co do szafek i blatu w rogu, to mam na myśli to co opisalaś.

dzięki za podpowiedz. czy tak lepiej ?

http://images70.fotosik.pl/1194/a296bdafceb63a22gen.jpg

Czemu ostatnia szafka jest płytka? Ten blat w kącie i tak jest wyłączony z użytku, jedynie coś postawić na dłużej, równie dobrze to można zrobić za drzwiami. Całość w jednej linii będzie wyglądać zdecydowanie lepiej.