Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva, pęknięcia nadbetonu na 2 dzień po wylaniu

Recommended Posts

Witam,

W czwartek po południu wylewałem 5 cm warstwę betonu B25 na Terive I. Na noc beton został zroszony wodą, w nocy padało. Wczoraj rano odkryłem pęknięcia na stropie idące głównie wzdłuż 1 ściany. W poniższym linku zapodaję zdjęcie.

http://zapodaj.net/9554e27773163.jpg.html

Mój kiero budowy jak i główny majster jeszcze tego nie widzieli, natomiast przekazałem info telefonicznie. Od obydwóch uzyskałem odpowiedź że to normalne od skurczu betonu i nie ma czym się przejmować. W poniedziałek ocenią to wszystko jak przyjadą na budowę. Mnie to spokoju nie daje i pytanie w jaki sposób można zakleić te pękniecia. Stosując odpowiednie zaprawy, czy może rozrobić własną miksturę na bazie cementu i wypełnić pęknięcia, a na końcu pozacierać np. pacą styropianową. Dzięki za info.

ogólnie to nie widać jakiej wielkośc/szerokości te rysy ale jeżeli są to skórczówki to daj na luz...moim zdaniem to zbyt późne polewanie spowodowało pęknięcia. Beton przy wiązaniu wytwarza temperaturę a b25 po 2h to już powinno się zraszać. U mnie doradzili mi lać płytę wodą po 6h, a po 5h był już suchy i pojawiły mi się też rysy skórczowe na płycie fundamentowej. Jakoś z tym trzeba żyć haha ale beton trzeba lać podczas wiązania a nie po związaniu, zresztą dużo informacji można uzyskać poprzez google na temat pielęgnacji betonu