Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie - c.o. + c.w.u.

bartek2566

Recommended Posts

Sytuacja przedstawia się tak:

Od zawsze wodę grzałem bojlerem - podgrzewaczem gazowym pojemnościowym (jakieś 150l) - miał 15 lat kiedy 2 tygodnie temu cały wylał - znalazłem w nim dziurę. Siłą rzeczy postanowiłem go wymienić - po dwu tygodniach męki w końcu dotarł mniejszy model (uznałem, że taki jest wystarczający) - Aristona - jednak pomyślałem, że można by przy okazji wymiany tego podgrzewacza wymienić cały system ogrzewania - oczywiście oprócz instalacji grzejników. I tu pojawia się pytanie -czy to się opłaca?

Otóż dom to typowy kwadraciak z lat 80. Nie jest ocieplony, ma okna PVC - do ogrzania jakieś 250 m2. Ogrzewamy piecem na węgiel, wodę jak mówiłem grzejemy podgrzewaczem gazowym - czy nie byłoby bardziej opłacalnie zainwestować teraz w np. kocioł dwufunkcyjny gazowy - który podgrzewałby zarówno wodę jak i cały dom. Jeśli chodzi o zużycie węgla zimą to na cały okres grzewczy wychodziło na to mniej więcej 7t węgla. Do tego jeszcze dochodzi ogrzewanie wody gazem. Czy z kotłem dwufunkcyjnym będzie taniej?

U mnie sytuacja wygląda tak,mój domek to typowy prostopadłościań z lat siedemdziesiątych,ocieplony z wymienionymi oknami obecnie do ogrzewania szło 4-5 ton węgla i między 5 a 6 metrów drzewa,wodę w okresie zimowym podgrzewał piec ,a w okresie letnim miałem grzałkę elektryczną bojlerze.Mając możliwość zmiany ogrzewania wahałem się między kotłem gazowym dwu funkcyjnym lub jedno funkcyjnym z zasobnikiem. Przelądając strony internetowe producentów natknąłem się mozliwość testowania kotła Ariston Genius Premium System Evo 24 z zasobnikiem BCH 120 i muszę powiedzieć, że w moim przypadku ta opcja jest lepsza niż dwu funkcyjny kocioł.Ponieważ ten nowy zasobnik Aristona BCH-120 jest dobrze ocieplony i jak na razie po 11 dniach użytkowania wyliczyłem że podgrzanie wody dla rodziny 2+2 kosztowało mnie 31 zł za gaz, obawiałem się że u nas w mieście woda jest bardzo twarda i przy kotle dwu funkcyjnym, gdzie piec służy jak przepływowy podgrzewacz może się odkładać kamień .Spodziewam się że ogrzewanie gazowe będzie 10 do 20 % droższe od węgla, ale jak za wygodę i brak dymu to jest nieduży koszt .

Sytuacja przedstawia się tak:

Od zawsze wodę grzałem bojlerem - podgrzewaczem gazowym pojemnościowym (jakieś 150l) - miał 15 lat kiedy 2 tygodnie temu cały wylał - znalazłem w nim dziurę. Siłą rzeczy postanowiłem go wymienić - po dwu tygodniach męki w końcu dotarł mniejszy model (uznałem, że taki jest wystarczający) - Aristona - jednak pomyślałem, że można by przy okazji wymiany tego podgrzewacza wymienić cały system ogrzewania - oczywiście oprócz instalacji grzejników. I tu pojawia się pytanie -czy to się opłaca?

Otóż dom to typowy kwadraciak z lat 80. Nie jest ocieplony, ma okna PVC - do ogrzania jakieś 250 m2. Ogrzewamy piecem na węgiel, wodę jak mówiłem grzejemy podgrzewaczem gazowym - czy nie byłoby bardziej opłacalnie zainwestować teraz w np. kocioł dwufunkcyjny gazowy - który podgrzewałby zarówno wodę jak i cały dom. Jeśli chodzi o zużycie węgla zimą to na cały okres grzewczy wychodziło na to mniej więcej 7t węgla. Do tego jeszcze dochodzi ogrzewanie wody gazem. Czy z kotłem dwufunkcyjnym będzie taniej?

Przede wszystkim to zadbaj o ocieplenie porządne, bo bez tego to żadne ogrzewanie nie będzie wydajne, a przy takiej powierzchni straty są ogromne. Gaz jest o tyle ryzykowne, że jest zależny od dostaw ze wschodu, a wiesz co tam się dzieje. No i ceny rosną. Możesz pomyśleć np. o kotle zgazowującym ze spalaniem węgla, zwracają się coraz szybciej, wydajność spalania 90%. Powinno być na tyle efektywnie, by obywać się bez podgrzewacza. O ile oczywiście ocieplisz.