rustin 06.09.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Witam.Dom jest w SSZ , użytkowa 115m2 + garaż i kotłownia 30m2 , powierzchnia całkowita 190m2. Okna 3 szybowe Adamsa. Drzwi zewnętrzne KMT i brama Wiśniowskiego, segmentowa UNIPRO. Dom ocieplony 15cm styro. W domu elektryka, hydraulika i kanalizacja. 1. Co to za zaślepki na oknach , u doły ramy . Pod nimi są otwory , czy to jakaś wentylacja ? Nawiewniki ?2. W domu mam 2 kominy . W kotłowni z kanałem wentylacyjnym i kanałem dymowym . Drugi jest na ścianie sąsiadującej z kuchnią , WC i salonem , na górze przechodzi przez łazienkę i w nim jest 4 kanały wentylacyjne. Jeden kanał będzie do WC , drugi do łazienki na poddaszu, trzeci dla kuchni i czy można pod niego podpiąć okap kuchenny czy okap dać osobno w ten czwarty kanał ? Jeżeli można razem to do czego mogę wykorzystać czwarty kanał ?3. Czy na takim etapie budowy mogę myśleć o wentylacji mechanicznej? Jeżeli tak to jaki koszt mniej więcej byłby w takiej najbardziej ekonomicznej wersji i czy jest sens to robić ?4. Czy w garażu powinna być jakaś wentylacja jeżeli jest okno czy wystarczy , że będzie ono na mikro ? Jeżeli trzeba zrobić to jak najprostszym sposobem ?5. W kotłowni jest okno, drzwi i komin w którym jest kanał dymowy i wentylacyjny. W innym temacie pytałem ale nie mogę się zbytnio dowiedzieć czy wystarczy w tym wentylacyjnym wyciąć przy suficie otwór i wstawić kratkę czy potrzeba jeszcze gdzieś kratkę wentylacyjną przy posadzce . Jeżeli tak to gdzie i jak ją zrobić ? Na chwilę obecną ogrzewanie będzie paliwem stałym ale nie wykluczone , że zmienię zdanie i będzie gazem ziemnym , kotłem kondensacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam. Dom jest w SSZ , użytkowa 115m2 + garaż i kotłownia 30m2 , powierzchnia całkowita 190m2. Okna 3 szybowe Adamsa. Drzwi zewnętrzne KMT i brama Wiśniowskiego, segmentowa UNIPRO. Dom ocieplony 15cm styro. W domu elektryka, hydraulika i kanalizacja. 1. Co to za zaślepki na oknach , u doły ramy . Pod nimi są otwory , czy to jakaś wentylacja ? Nawiewniki ? 2. W domu mam 2 kominy . W kotłowni z kanałem wentylacyjnym i kanałem dymowym . Drugi jest na ścianie sąsiadującej z kuchnią , WC i salonem , na górze przechodzi przez łazienkę i w nim jest 4 kanały wentylacyjne. Jeden kanał będzie do WC , drugi do łazienki na poddaszu, trzeci dla kuchni i czy można pod niego podpiąć okap kuchenny czy okap dać osobno w ten czwarty kanał ? Jeżeli można razem to do czego mogę wykorzystać czwarty kanał ? 3. Czy na takim etapie budowy mogę myśleć o wentylacji mechanicznej? Jeżeli tak to jaki koszt mniej więcej byłby w takiej najbardziej ekonomicznej wersji i czy jest sens to robić ? 4. Czy w garażu powinna być jakaś wentylacja jeżeli jest okno czy wystarczy , że będzie ono na mikro ? Jeżeli trzeba zrobić to jak najprostszym sposobem ? 5. W kotłowni jest okno, drzwi i komin w którym jest kanał dymowy i wentylacyjny. W innym temacie pytałem ale nie mogę się zbytnio dowiedzieć czy wystarczy w tym wentylacyjnym wyciąć przy suficie otwór i wstawić kratkę czy potrzeba jeszcze gdzieś kratkę wentylacyjną przy posadzce . Jeżeli tak to gdzie i jak ją zrobić ? Na chwilę obecną ogrzewanie będzie paliwem stałym ale nie wykluczone , że zmienię zdanie i będzie gazem ziemnym , kotłem kondensacyjnym. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, obniża koszty budowy domu , a potem i rachunki. Poprawia też komfort. Właściwszym więc byłoby pytanie, czy opłaca się robić energochłonną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Pytałem czy na tym etapie jeszcze mogę i jaki jest koszt. A pozostałe pytania ? Proszę dokładnie a nie tak ogólnikowo, to że jest mechaniczna lepsza to wiem, więc ta odpowiedź mało pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Wentylacja to stały strumień, dość ściśle określony 20-30m3/h na osobę. Tak więc dobry może być tylko mechaniczny nawiew. By obniżyć koszty budowy i nie robić drogiej instalacji grzewczej, można dołożyć do wentylacji odzysk ciepłą. Ogrzewanie elektryczne jest już od dawna tańsze od centralnego, a z odzyskiem ciepła, żaden dom nie przekracza 30kWh/m2, z tym, że nie warto budować najgorzej jak tylko można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 07.09.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Pytałem czy na tym etapie jeszcze mogę i jaki jest koszt. A pozostałe pytania ? Proszę dokładnie a nie tak ogólnikowo, to że jest mechaniczna lepsza to wiem, więc ta odpowiedź mało pomogła. Poczytaj forum, pytania padły już milion razy. 1. Co to za zaślepki na oknach , u doły ramy . Pod nimi są otwory , czy to jakaś wentylacja ? Nawiewniki ? Pytania tego typu powinny miec dolaczone zdjecia, kto Ci powie skoro my tego nie widzimy? Może trzeba było zapytać tych co okna wstawiali? 3. Czy na takim etapie budowy mogę myśleć o wentylacji mechanicznej? Jeżeli tak to jaki koszt mniej więcej byłby w takiej najbardziej ekonomicznej wersji i czy jest sens to robić ? Tak, mysleć możesz zawsze, ale aby ktoś napisał konkrety np. do wyceny trzeba wrzucić jakieś rzuty albo napisać coś więcej. Masz budowę na etapie w którym nadal mozesz bez większych problemów wykonać WM z rekuperacją. 4. Czy w garażu powinna być jakaś wentylacja jeżeli jest okno czy wystarczy , że będzie ono na mikro ? Jeżeli trzeba zrobić to jak najprostszym sposobem ? Na twoje pytanie odpowiada prawo budowlane. klik -> http://www.arslege.pl/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie/k218/ 5. W kotłowni jest okno, drzwi i komin w którym jest kanał dymowy i wentylacyjny. W innym temacie pytałem ale nie mogę się zbytnio dowiedzieć czy wystarczy w tym wentylacyjnym wyciąć przy suficie otwór i wstawić kratkę czy potrzeba jeszcze gdzieś kratkę wentylacyjną przy posadzce . Jeżeli tak to gdzie i jak ją zrobić ? Na chwilę obecną ogrzewanie będzie paliwem stałym ale nie wykluczone , że zmienię zdanie i będzie gazem ziemnym , kotłem kondensacyjnym. Zdecyduj się czym chcesz grzać, wtedy będziesz wiedział co z wentylacją. Ponadto na większośc pytań otrzymasz odpowiedź u źródła: -pytanie o okna od firmy które je montowała -wentylacja kotłowni - kominiarz -inne - kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 To po co wogólę odpowiadasz skoro mam szukać odpowiedzi u źródeł ? Od pewnego czasu nic się nie można dowiedzieć . Każdy piszesz jakieś brednie nie na temat. Chodzi o tą zaślepkę co na foto Dom http://extradom.pl/projekt-domu-ewa-ii-paliwo-stale-wersja-b-zwezona-paliwo-stale-WRD1562 Więc mniej wiecej jaki to jest koszt. 5 tyś , 10 czy 20 tyś ? Po co mi prawo budowlane, ciekawe jakbym przyjechał do ciebie z inspekcją czy masz tak wszystko według prawa. Pytam jak to zrobić jeżeli trzeba. Paliwo stałe tak jak pisałem. Co do punktu W domu mam 2 kominy . W kotłowni z kanałem wentylacyjnym i kanałem dymowym . Drugi jest na ścianie sąsiadującej z kuchnią , WC i salonem , na górze przechodzi przez łazienkę i w nim jest 4 kanały wentylacyjne. Jeden kanał będzie do WC , drugi do łazienki na poddaszu, trzeci dla kuchni i czy można pod niego podpiąć okap kuchenny czy okap dać osobno w ten czwarty kanał ? Jeżeli można razem to do czego mogę wykorzystać czwarty kanał ? Jest problem bo dopiero zobaczyłem , że komin wentylacyjny jest w WC , jest za ścianą działową która oddziela WC od kuchni. Jak teraz rozwiązać wentylację w kuchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.09.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 To zaślepka zasłaniająca wylot z kanalika odprowadzającego wodę z okna. Otwórz okno i spójrz że jak pomimo uszczelki zewnętrznej, naleci wody podczas deszczu zacinającego w okno to może odpłynąć kanalikiem na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) To zaślepka zasłaniająca wylot z kanalika odprowadzającego wodę z okna. Otwórz okno i spójrz że jak pomimo uszczelki zewnętrznej, naleci wody podczas deszczu zacinającego w okno to może odpłynąć kanalikiem na zewnątrz... to jest konkretna odpowiedz. dziękuje Edytowane 7 Września 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.09.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ad. 2. Odpowiedź jest zależna od rodzaju zastosowanej kuchni oraz sposobu wentylacji kuchni. Musisz zdecydować jaka będzie wentylacja w domu, a nie pytać o wszystko naraz, bo trudno jest obiektywnie, zrozumiale i sensownie odpowiedzieć. Dlatego rozmowa np. z kominiarzem rozwieje wątpliwości. Ad.3. Myśleć zawsze można - kwestia kosztów. Kominy już stoją, a pewnie jeden nie byłby potrzebny. Przepustów do wentylacji mechanicznej nie ma a mogłyby być. Nie wiadomo jak z ewentualnym miejscem na ich poprowadzenie. Słowo ekonomiczna nie jest jasno określone jak to rozumieć - tzn. najtańsza jaka może być? Ad.4. W garażu musi być wentylacja. Powinno być to zaznaczone na projekcie. Ad.5. Zależnie od systemu grzewczego. Przy kotle na paliwo stałe musisz mu dostarczyć powietrze i nie kratką wentylacyjną pod sufitem. Przy kondensacyjnym taka kratka wystarczy. Temat do rozmowy z kominiarzem. Musisz się zdecydować na konkretne rozwiązania i o konkrety pytać, wtedy dostaniesz dobre odpowiedzi. Pytanie o wentylację to trochę jak o samochód - jaki będzie ekonomiczny i le kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ad. 2 Wentylacja będzie na 99% grawitacyjna, tak jest w projekcie i pod nią wszystko jest jak narazie robione, jak tak można to nazwać.Ad.3 Tak jak sam napisałeś, kominy są dlatego, że od początku miała być grawitacyjna. Jak wiadomo im więcej człowiek czyta tym mniej wie, ja zacząłem o wentylacji mechanicznej i zastanawiam się jaki to jest koszt czy 5 tyś czy 20 tyś ? Jeżeli to pierwsze to bym zrobił , jeżeli drugie to odpada. Ekonomiczna tzn dla mnie najtańsza jaka może być ale , żeby to jakoś działało a nie było tylko z nazwy w domu.Ad.4 W garażu w rogu jest napisane wywietrzak , ale nie mam nic takiego zrobione, nie ma nic jak to powinno wyglądać i jak zrobić. Czy na etapie SSZ z ociepleniem mogę to zrobić ? Jeżeli tak to jak ?Ad.5 Na chwile obecną paliwo stałe , widzę , że większy problem będzie z nim więc nawet jak porobię pod niego wentylację w kotłowni to i gazowy będzie też działał ( tak zrozumiałem ) . Jeżeli sama kratka w kominie wentylacyjnym nie wystarczy to co zrobić ? dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ad. 2 Wentylacja będzie na 99% grawitacyjna, tak jest w projekcie i pod nią wszystko jest jak narazie robione, jak tak można to nazwać. Ad.3 Tak jak sam napisałeś, kominy są dlatego, że od początku miała być grawitacyjna. Jak wiadomo im więcej człowiek czyta tym mniej wie, ja zacząłem o wentylacji mechanicznej i zastanawiam się jaki to jest koszt czy 5 tyś czy 20 tyś ? Jeżeli to pierwsze to bym zrobił , jeżeli drugie to odpada. Ekonomiczna tzn dla mnie najtańsza jaka może być ale , żeby to jakoś działało a nie było tylko z nazwy w domu. Ad.4 W garażu w rogu jest napisane wywietrzak , ale nie mam nic takiego zrobione, nie ma nic jak to powinno wyglądać i jak zrobić. Czy na etapie SSZ z ociepleniem mogę to zrobić ? Jeżeli tak to jak ? Ad.5 Na chwile obecną paliwo stałe , widzę , że większy problem będzie z nim więc nawet jak porobię pod niego wentylację w kotłowni to i gazowy będzie też działał ( tak zrozumiałem ) . Jeżeli sama kratka w kominie wentylacyjnym nie wystarczy to co zrobić ? dziękuje. Przy rekuperacji ogrzewanie elektryczne jest tańsze od paliw stałych. Poza tym zapewnia większy komfort , zwłaszcza latem, nie ma obsługi i za 4 lata, gdy wejdzie standard zeroenergetyczny, wystarczy dołożyć OZE. No ale jak się ma dużo kasy, można wchodzić w grawitację i paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 No ale z takimi odpowiedziami to sobie możesz darować pisanie bo to mi nic nie mówi. 12 post o dupie marynie , jedynie Instaltechnic odpowiada rzeczowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 No ale z takimi odpowiedziami to sobie możesz darować pisanie bo to mi nic nie mówi. 12 post o dupie marynie , jedynie Instaltechnic odpowiada rzeczowo. Bogatemu może nic nie mówić. Bo taniej w instalacji i eksploatacji, bo wentylacja grawitacyjna działa prawidłowo 3% roku. Bo nie ma latem chłodzenia. OK - może to i temat marynistyczny. Pozdrawiam i zapraszam za 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Dalej się nic nie dowiedziałem. Czytaj za zrozumieniem. WIEM ŻE MECHANICZNA JEST LEPSZA , CO TERAZ ZROBIĆ I JAKI BYŁBY TO KOSZT. A jak nie rozumiesz to nie odpisuje wogólę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Dalej się nic nie dowiedziałem. Czytaj za zrozumieniem. WIEM ŻE MECHANICZNA JEST LEPSZA , CO TERAZ ZROBIĆ I JAKI BYŁBY TO KOSZT. A jak nie rozumiesz to nie odpisuje wogólę. Jasne, przepraszam, że nie opisałem całego systemu zależności... dlaczego przy paliwach stałych rekuperacja nie ma ekonomicznego sensu, co znaczy "niższy koszt" instalacji"? Co znaczy "niższy koszt eksploatacji" i w ogóle nie wyjaśniłem w jednym poście, co jak i za ile. Pozdrawiam i faktycznie, nie będę wyjaśniał. Ps. Koszt najtańszych materiałów - kanały izolowane rozdzielacze anemostaty i centrala na dom 150m2 to 3000 brutto. Ogrzewanie i chłodzenie to 10000zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Czyli wentylacja mechaniczna dla domu 150m2 to ok 13 tyś ? Można było tak od razu. A co znaczny dla mnie ekonomiczny wystarczy ponownie przeczytać ze zrozumieniem post 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Czyli wentylacja mechaniczna dla domu 150m2 to ok 13 tyś ? Można było tak od razu. A co znaczny dla mnie ekonomiczny wystarczy ponownie przeczytać ze zrozumieniem post 10 Nie! To nie wentylacja a za 13000 zł to najtańsza: -wentylacja z odzyskiem ciepła + rozprowadzenie -chłodzenie i ogrzewanie z pompy ciepła -niecentralny system grzewczy. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. Edytowane 7 Września 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Z jakiej pompy ciepła ? w tej kwocie 13 tyś ją policzyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.09.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Z jakiej pompy ciepła ? w tej kwocie 13 tyś ją policzyłeś ? 13000 zł to najtańsza: -wentylacja z odzyskiem ciepła + rozprowadzenie -chłodzenie i ogrzewanie z pompy ciepła -niecentralny system grzewczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Rozumiem , że montujesz to? I za 13 tyś mi to zrobisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts